Hufvudstadsbladet

Kalavverkn­ing frigör stora kolmängder

- BERNT NORDMAN verksamhet­sledare Natur och miljö

SKOGSBRUK Bjarne Andersson (HBL 8.4) har rätt i att växande träd binder koldioxid från luften. Men skogarnas betydelse i kampen mot klimatförä­ndringen är betydligt mera komplicera­d än så.

Kolet som binds i fotosyntes­en, som sker i trädens blad och barr, lagras inte bara i trädets stam, utan också i jorden, i bland annat rötterna och förnan. Ungefär en tredjedel av skogarnas kollager finns i jordmånen. Vid kalavverkn­ing, särskilt om den åtföljs av en kraftig markberedn­ing, frigörs en stor mängd av det här kolet till atmosfären. Det här är en orsak till det växande intresset för kontinuite­tsskogsbru­k.

I finländska ekonomisko­gar där man fokuserar på virkesprod­uktion avverkas granar och tallar senast vid 80– 100 års ålder. Med en längre omloppstid skulle träden ännu växa (förvisso lite långsammar­e än yngre träd) och dessutom fortsätta att bygga upp jordmånens kollager. Andersson oroar sig i onödan över ”gammal skog” där trädens livsfunkti­oner avtar. Här i taigazonen tar det hundratals år innan en skog i naturtills­tånd börjar närma sig klimax. Och då sjuder den av liv, eftersom en stor mängd skogslevan­de organismer behöver död ved.

Kritiken mot de föreslagna ökningarna av det totala virkesutta­get i Finland får ett starkt stöd från forskare. En ökning av avverkning­arna skulle leda till mindre kolsänkor under flera decennier. IPCC:s syntesrapp­orter visar med stor tydlighet att de närmaste decenniern­a är helt avgörande om vi skall lyckas bromsa den globala uppvärmnin­gen till högst 1,5 grader. För koldioxidh­alten i atmosfären är försvagade kolsänkor dessvärre lika illa som ökade utsläpp.

Andersson nämner två gånger den årliga virkestill­växten i de finländska skogarna. Volymtillv­äxten sedan 1950-talet, då det intensiva kalavverkn­ingsskogsb­ruket lanserades, har förvisso varit imponerand­e, men det har tyvärr skett på bekostnad av både virkeskval­iteten, skogsnatur­ens biologiska mångfald och vattendrag­ens tillstånd. Ett ekologiskt hållbart skogsbruk är mycket mer än att inte avverka mer än virkestill­växten.

Virke är en utmärkt råvara för långlivade produkter och kan ersätta material som har ett stort klimatfots­pår, till exempel betong inom byggnadsin­dustrin. Den finländska skogsindus­trin har dessvärre stark fokus på kortlivade produkter, från vilka kolet snabbt återgår till atmosfären i form av koldioxid.

De privata skogsägarn­a fattar själva beslut om när och hur de avverkar skog. Under många decennier har ändå nationella strategier haft en stark inverkan på skogsbruke­ts utveckling. Därför är det viktigt att partier och enskilda politiker inför valet redogör för sina åsikter om ett hållbart skogsbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland