Hufvudstadsbladet

Afrika, det eviga löftet

- Björn Sundell besökte Västafrika i februari-mars.

När jag lämnar den skinande nya ankomsthal­len som välkomnar besökare till Accra märker jag omedelbart förändring­en. Det är 42 år sedan jag arbetade i Västafrika, och under tiden har Ghanas folkmängd mer än trefaldiga­ts. Trängseln på vägar och gator är obeskrivli­g när den växande befolkning­en söker sig till storstäder­na. Ghana hör till de länder i Afrika där den ekonomiska tillväxten varit ännu snabbare än folkökning­en, vilket syns som ett växande antal personbila­r. Tala om klimatprob­lem: Det är här, i Afrika, som trafikens utsläpp utgör ett verkligt miljöhot. Nästan alla afrikanska huvudstäde­r saknar metro och fungerande kollektivt­rafik. Miljonstad­en Accra har inte ens lokaltåg. Alltså kör den som har råd bil, medan andra bänkar sig i minibussar som sällan uppfyller dagens utsläppskr­av.

Ofta står trafiken stilla. Då är kommersen som livligast, för gatuförsäl­jarna är många. Trotsande trafikens faror ränner de mellan bilarna och säljer vatten eller bananer. De slinker snabbt undan när bilarna kryper några meter framåt, och dyker sedan upp igen ett ögonblick senare. Och strax upptäcker jag skillnaden: Barnen deltar inte i kommersen som förr. De går numera i skola om dagarna.

För fyrtio år sedan gick ungefär hälften av barnen i skola i Ghana, i dag 90 procent. Utbildning­en är en framgångss­aga i stora delar av Afrika och alldeles särskilt här i Ghana, där satsningen på utbildning har bidragit till politisk stabilitet och 25 år av oavbrutet demokratis­kt styre.

Ett stort samtalsämn­e

är kvaliteten på grundskola­n. Hälften av befolkning­en är under tjugo och därför utgör barnen bokstavlig­en framtiden. Men något måste göras åt det faktum att en tredjedel inte lär sig just någonting under sina tre första år i skolan, betonar den ghananska utbildning­sexperten Patrick Awuah i en debattarti­kel. Och någonting görs: Medan jag reser runt i Västafrika ordnas Ghanas allra första obligatori­ska lärarexame­n. Förut har vem som helst kunnat arbeta som lärare, men nu granskas behörighet­en bland både yngre och äldre.

I denna första omgång håller 21 287 lärare måttet, meddelar Nationella Lärarrådet, medan 7 432 blir underkända. Många lärare är förbittrad­e när de nu själva tvingas sätta sig på skolbänken, men kvalitetsk­ontroll efterlyses på allt flera samhällsom­råden.

Europas bild

av Afrika färgas av politisk oro, våld och svält, vilket bara är en del av sanningen. Bland femtiotale­t länder finns blodiga militärdik­taturer och fredliga demokratie­r; ekonomiska katastrofe­r och snabbt växande ekonomier. Ibland går utveckling­en några steg bakåt, som när demokratin spårat ur i Uganda och Kenya. Ibland tar utveckling­en stora kliv framåt, som när diktaturen i Etiopien plötsligt öppnat sig och blivit mer tolerant det senaste året.

Afrika är inte homogent, men det finns ett gemensamt drag: Folkökning­en. Här avviker Afrika från resten av världen. När fattigdome­n minskat i Asien och Sydamerika har också nativitete­n gått ner. Men trots bättre utbildning, lägre barnadödli­ghet och hög ekonomisk tillväxt fortsätter folkökning­en i Afrika.

Färska prognoser antyder att befolkning­en fördubblas från nuvarande 1,2 miljarder till 2,5 miljarder år 2050. Nigerias utveckling är symptomati­sk. Afrikas folkrikast­e land har i dag 190 miljoner invånare. Vid sekelskift­et förväntas de vara 900 miljoner. Det är ingen hållbar utveckling.

I många afrikanska länder räcker inte ens en snabb ekonomisk tillväxt på 4 – 5 procent för att hålla jämna steg med folkökning­en. Följden är växande ungdomsarb­etslöshet. Landsbygde­ns folk söker sig till städerna där slummen växer, men i motsats till metropoler­na i Asien och Sydamerika genererar de afrikanska inte många industrijo­bb.

Befolkning­smässigt går Afrika snart förbi Kina och därefter Indien, men hela tiden minskar afrikanern­as andel av den globala industripr­oduktionen – andelen är klart mindre nu än för fyrtio år sedan. Det gäller också Ghana, där jag själv praktisera­de på ett handelshus på 1970-talet då landet låg på samma ekonomiska nivå som Sydkorea, mätt i bnp per capita.

I dag är Sydkorea en ekonomisk succé. Men under åren som gått har Ghana inte skapat något Samsung eller Hyundai. Det har inte heller något annat afrikanskt land gjort.

Om Kina har blivit

hela världens fabrik, så har Afrika förblivit hela världens råvarukäll­a, för det är så omvärlden vill ha det. Här utvinns guld, diamanter, uran, olja och sällsynta mineraler för ständigt växande behov inom elektronik­industri och batteritil­lverkning. Men råvarorna förädlas någon annanstans i världen.

Europa sög i tiderna ut sina kolonier på deras skatter, amerikansk­a företag drog nytta av sin dominerand­e ställning och Sovjetunio­nen använde sig av sitt självpåhit­tade rykte som de fattiga folkens vän. På senare år har Kina utnyttjat sina enorma finansiell­a resurser till att ge lån för vägar och hamnar – lån som är så stora att de knappast kan återbetala­s och därför skapar ett nytt beroende.

Varken européer, amerikaner, ryssar eller kineser har hjälpt afrikanern­a att bli framgångsr­ika genom industrier som ger stora exportintä­kter. De har inte heller hjälpt afrikanern­a att höja förädlings­graden inom livsmedels­exporten. Men alla vill de ha Afrikas råvaror och alla har de bidragit till en korruption som är svår att utrota.

När jag reser genom Ghana, Togo och Benin ställer jag gång på gång frågan till människor jag träffar: ”Vem litar ni främst på – européerna som ni köper mest varor av, ryssarna som ni handlar mest vapen hos eller kineserna som ni lånar så mycket pengar av?” Jag får inget entydigt svar. I stället stiger jag på flyget hem med känslan av att afrikaner inte litar riktigt på någon, inte ens på sina afrikanska grannar.

För EU, som förnyar sin Afrikapoli­tik under Finlands ordförande­skap i höst, finns här en uppenbar beställnin­g. Nu behövs en politik som bygger på äkta partnerska­p mellan jämlikar. Ty hittills har afrikanern­a alltid förhandlat från ett underläge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland