Hufvudstadsbladet

Tea Telamos drömresa – löpte maraton i Pyongyang

Nästan tusen utlänninga­r deltog i maratonlop­pet i den slutna diktaturen Nordkoreas huvudstad Pyongyang. En av dem var Tea Telamo från Helsingfor­s.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Nordkorea låter inte precis som drömmarnas turistmål – men Tea Telamo har drömt om att resa till Pyongyang i åratal. Idén föddes under en resa till Kina i början av 2000-talet.

– Då jag hörde om att det går att springa där blev jag intressera­d, säger hon.

Nordkorea håller noggrann koll på vem som besöker landet och det är bara några tusen turister per år som får möjlighet att se sig omkring i den hemlighets­fulla diktaturen. Sedan OS i Sydkorea förra året har landet dock lite grann öppnat sig utåt.

Intensivt program

Telamo lyckades till slut övertala sin kompis Katja Laitinen att följa med och drömresan blev av i april. 42,2 kilometer längs med Pyongyangs gator och på köpet ordnade resebyrån en intensiv turné runt de största sevärdhete­rna i Nordkoreas huvudstad.

– Vi var fem utlänninga­r i vår grupp, plus två guider och en chaufför. Det var fullt program varje dag, vi åkte i väg varje morgon vid sjutiden och återvände till hotellet på kvällen, säger Telamo, till vardags advokat.

Pyongyang var en annorlunda upplevelse som stad. Inte precis Barcelona om vi säger så.

– Jag hade trott det skulle vara mer ödsligt. Att allt bara är kulisser. Men vi såg folk som tog sig till jobbet varje morgon, säger Telamo.

– Det var lite märkligt att det inte fanns några butiker någonstans, sevärdhete­rna var ödsliga, och i restaurang­erna vi besökte fanns det inte några andra gäster än vi.

Mycket publik

Pyongyang maraton har varit öppet för utlänninga­r sedan 2010, men förra året drog loppet lite färre deltagare än vanligt på grund av spänningar­na mellan Nordkorea och Sydkorea. I år var antalet utlänninga­r igen uppe i 950.

Starten skedde på Kim Il-sungstadio­n i Pyongyang inför tusentals åskådare. Maratonlop­pet är en del av de årliga festlighet­erna för att fira nationens grundare Kim il sung.

– Det var jävla mycket folk. Ofattbart att se hur det började välla människor in på stadion, säger Telamo.

Banan löpte längs med gatorna i Pyongyang, förbi landmärken som triumfbåge­n och Kim Il-sung-torget. Inne i staden var det många åskådare längs med rutten.

– Det var många barn som hejade och vinkade. Då undrade man lite om de stod där frivilligt eller blivit beordrade dit, säger Telamo roat.

– Annars var det som vilket lopp som helst. Det var kanske lite speciellt att det inte fanns någonting annat vid langningss­tällena än vatten.

Ingen GPS

Det var förbjudet att använda GPS under loppet, så Telamo lånade en pulsklocka utan GPS. Det var dock tillåtet att ha telefon med sig.

– Det hade varit svårt att bedöma fartfördel­ningen utan någon klocka alls, för det var fem kilometer mellan skyltarna.

Efter ungefär 16 km lämnade löparna staden bakom sig och fortsatte längs med landsvägar­na. Där var det ödsligare.

– Ungefär med 200 meters mellanrum stod någon i uniform och kollade väl att vi hölls på rutten.

Hon hade som mål att springa under fyra timmar i sitt livs artonde maratonlop­p – delvis av praktiska skäl. Målet stängde efter fyra timmar. Dessvärre blev hon förkyld strax före loppet och kunde inte nå upp till sin högsta nivå. Målet hade flyttats utanför stadion då hon kom i mål med tiden 4.17. Efter fyra och en halv timme stängde målet helt. I stora maratonlop­p i västländer­na brukar tidsgränse­n ligga kring sju till åtta timmar.

– Efter målgången åkte vi direkt för att äta lunch. Först efter lunchen hade vi 50 minuter fritid att gå i duschen. Det var vår längsta fritid under hela resan, säger Telamo med ett skratt.

”Skulle åka igen”

Förut har Telamo löpt maraton i ställen som Stockholm, Frankfurt och Firenze. Pyongyang blev direkt en av hennes favoriter.

– Topp tre direkt. Skulle jag ha fått springa i mål på stadion hade det varit nummer ett. Jag skulle när som helst åka igen. Jag skulle vilja besöka någon skidort.

Nordkoreas Ri Kwang-ok vann damernas lopp med tiden 2.26,58. Herrarnas segrare var landsmanne­n Ri Kang-bom med tiden 2.11,19.

 ?? FOTO: AP/JON CHOL JIN ?? Pyongyang maraton lockade närmare tusen utländska deltagare. En fullspikad stadion såg dem starta.
FOTO: AP/JON CHOL JIN Pyongyang maraton lockade närmare tusen utländska deltagare. En fullspikad stadion såg dem starta.
 ?? FOTO: ?? Tea Telamo löpte sitt artonde maratonlop­p – och Pyongyang var ett av de bästa.
FOTO: Tea Telamo löpte sitt artonde maratonlop­p – och Pyongyang var ett av de bästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland