Hufvudstadsbladet

Bottas i drömläge i Kina

Bäst på träningarn­a – och bäst i kvalet. Valtteri Bottas fortsätter att imponera i Kina. Finländare­n tog säsongens första pole position efter en ny duell mot Lewis Hamilton.

- SPT/MATS AHLNäS

Formel 1-säsongen kunde knappast ha inletts bättre för Valtteri Bottas. Finländare­n tog hem premiären i Melbourne överlägset och knep en andraplats i Bahrain.

I årets tredje tävling fick han det mesta att stämma i kvalet. Bottas tog karriärens sjunde pole position efter en utmärkt insats i Shanghai.

Bottas var snabb i alla delar av kvalet och tog en knapp seger före stallkamra­ten Lewis Hamilton. Finländare­n slog Hamilton med tjugotre tusendelar.

– Det var väldigt tajt. Lewis hittade farten precis som vanligt. Det är inte lätt att slå honom. Varvet kändes inte perfekt, men det var tillräckli­gt bra, säger Bottas till C More.

– Stort grattis till Valtteri. Han har varit snabb hela helgen. Vi har varit ganska långt efter på träningarn­a. Jag är nöjd att jag var så nära nu, säger Hamilton.

Räikkönens svit sprack

Mercedes-förarna var överlägsna. Ferrari-duon Sebastian Vettel och Charles Leclerc och Red Bulls Max Verstappen var chanslösa. Vettel startar från den tredje rutan, men tysken var tre tiondelar långsammar­e än Bottas.

Bottas har kört fort hela helgen. VM-ledaren var snabbast på den andra och tredje träningen och har nu det bästa utgångsläg­et inför loppet.

– Jag är inte här för att leka. Jag vill vinna. Tävlingen lär bli tajt och taktiken blir viktig, säger Bottas.

Bottas jagar sin första seger i Kinas GP. Förra säsongen slutade han tvåa i ett stökigt lopp som Daniel Ricciardo vann.

För F1-cirkusens andra finländare gick det trögare i kvalet. Kimi Räikkönen

klagade över att bilen inte fungerade optimalt och han missade också den sista kvalsessio­nen.

I C Mores intervju nämnde Räikkönen att han inte var nöjd med däcken, men var inte helt säker på varför farten saknades.

Alfa Romeo-föraren slutade trettonde i kvalet. Det är första gången sedan Ungerns GP 2016 som Räikkönen inte tar sig in bland de tio främsta i kvalet. Hans topp tio-svit stannade vid femtiotre raka kval.

Kinas GP avgörs i dag klockan 9.10.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland