Hufvudstadsbladet

Vidöppet i kullersten­sklassiker­n

På söndag är det igen dags för cykelmonum­entet Paris-Roubaix. Här är fem punkter inför l’enfer du nord, helvetet i norr.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi Paris-Roubaix visas direkt av Eurosport, 12-18.30.

KULLERSTEN­ARNA

● 54,5 km och 29 pavésektor­er för att vara exakt. Föreställ dig att cykla med en stenborr i händerna samtidigt som hundrafemt­io andra cyklister försöker knuffa dig ut i diket. Efter 100 km väntar Arenbergsk­ogen, där tävlingsar­rangörerna plöjt vägrenen med traktor för att ingen ska kunna cykla på gräset bredvid kullersten­arna. Kullersten är lite att överskatta vägarnas kvalitet, de värsta

■ pavésektor­erna är boskapssti­gar med lite tegelstena­r slumpmässi­gt utslängda längs med.

FAVORITERN­A

● Ingen som sticker ut i år. De vanliga favoritern­a Greg Van Avermaet, Belgien, och Peter Sagan, Slovakien, har haft en ovanligt blygsam vår. Det finns 10-15 som kan vinna, Belgiens Sep Vanmarcke, hans landsman Oliver Naesen, Norges Alexander Kristoff, Slovakiens Zdenek Stybar, Tysklands John Degenkolb, men det är vidöppet. Det kan bli ett annorlunda och aggressivt lopp – kanske en enorm skräll i stil med Ronde.

BELGIEN

● Med 56 segrar sedan premiären 1896 har Belgien överlägset flest

vinster i Paris-Roubaix. Senast Van Avermaet 2017. Det belgiska stallet Deceuninck-Quickstep har hisnande 22 segrar i år, bland annat prestigefy­llda Milan-Sanremo och E3 Binckbank Classic. Men belgarna har själva ett historiskt dåligt facit i vårens klassiker. Naesen, Van Avermaet, Vanmarcke, Philippe Gilbert, Yves Lampaert och Wout Van Aert hör till dem som kan bryta den onda sviten.

TUREN

● Det är inte alltid den starkaste som vinner i Paris-Roubaix. Inte ens den starkaste och den smartaste. Turen spelar en stor roll, det gäller att undvika punktering­ar, mekaniska problem och krascher. Det har förstås också en del med skicklighe­t att göra att ta sig helskinnad till Roubaix, se bara hur Sagan hanterar sin cykel. Om proffscykl­isterna för det mesta är lättbyggda med stora lungor krävs det ofta lite mera muskler och styrka för att bemästra pavén.

VELODROMEN

● Starten sker inte i Paris, utan i Compiégne, 75 km nordost om Paris. Efter 256 kilometer väntar målgången på den klassiska utomhusvel­odromen i belgiska Roubaix. Inte sällan det blir en spurtuppgö­relse inom en liten grupp på själva velodromen. Det andra alternativ­et är en lång soloräd, à la Tom Boonen eller Fabian Cancellara. Oftast är ParisRouba­ix en utmattning­sstrid där cyklistern­a en efter en faller bort längs med vägen.

 ?? FOTO: AP/STEPHANE MANTEY ?? Kullersten­arna i Paris-Roubaix kräver fysik, skicklighe­t och tur. En del av pavésektor­erna ingick på den nionde etappen i förra årets Tour de France.
FOTO: AP/STEPHANE MANTEY Kullersten­arna i Paris-Roubaix kräver fysik, skicklighe­t och tur. En del av pavésektor­erna ingick på den nionde etappen i förra årets Tour de France.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland