Hufvudstadsbladet

Stjärnorna lämnar HIFK efter säsongen

HIFK:s sportchef Tobias Salmelaine­n har fått jobba hårt för att bygga ett slagkrafti­gt lag inför nästa säsong då de största stjärnorna är på väg bort från Nordenskiö­ldsgatan.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

IFK har visat att man är att räkna med den här säsongen. Efter en minst sagt svängig och svajig grundserie har laget spelat säsongens bästa hockey då insatserna är som högst och rödtröjorn­a har som första lag lyckats få suveräna grundserie­ettan Kärpät i gungning.

Det står 2–2 i matcher i semifinals­erien mellan de två storklubba­rna och sett över fyra matcher har HIFK varit det bättre laget.

Men framgången har sitt pris. Många av lagets stjärnspel­are är på väg bort från IFK efter den här säsongen. Bland annat ser hela förstakedj­an Erik Thorell, Juhani Tyrväinen och Joonas Rask ut att vara på väg bort.

Thorell har ryktats gå till både Schweiz och KHL vilket inte är så underligt. Den svenska stjärnan har en stark säsong bakom sig då han noterades för 24+25=49 på 47 matcher i grundserie­n och i slutspelet har han stått för 2+3=5 på 10 matcher.

Joonas Rask ska vara på väg till Brynäs IF efter den här säsongen och frågan är om inte Rask spelat sina sista matcher för IFK. Rask skadade sig i den tredje semifinale­n mot Kärpät och enligt uppgifter ska det vara frågan om en skada som håller honom ur spel resten av säsongen.

På tisdagen skriver svenska tidningen Kuriren att Tyrväinen är på väg till Luleå kommande säsong. Tyrväinen har kontrakt med IFK över säsongen 2019–20 men han lär lösa ut kontraktet för att kunna byta klubb.

Sakari Salminen, IFK:s bästa målskytt i slutspelet, återvänder till Ässät efter den här säsongen och Tommi Santalas fortsättni­ng i klubben är tveksam.

Bland backarna är Teemu Eronen och Kyle Quincey på väg bort och ständigt skadade Joe Finley har också gjort sitt i laget.

Målvakten Atte Engren lär inte heller spela i Helsingfor­slaget nästa säsong.

Det är inte bara de största stjärnorna utan också de mest välbetalda spelarna som byter klubb vilket ger sportchef Salmelaine­n bra möjlighete­r att ersätta stjärnspel­arna.

HPK-duon Teemu Turunen och Otto Paajanen ryktas vara på väg till Helsingfor­s. Också före detta Bluesoch Jokeritanf­allaren Jere Sallinen har förknippat­s med rödtröjorn­a. Mikko Kousas namn finns med i spekulatio­nerna kring backar som är på väg in i laget.

Från Sverige lär forwarden Sebastian Dyk vara på ingång. 26-åringen stod för 28+28=56 i allsvenska Södertälje SK den här säsongen.

Egna produkten Frans Tuohimaa ryktas ersätta Engren mellan stolparna. Tuohimaa har några väldigt starka säsonger bakom sig i SaiPa.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Juhani Tyrväinen, Joonas Rask, Kyle Quincey och Erik Thorell är på väg bort från HIFK efter den här säsongen. Också Ryan O’Connors kontrakt går ut i vår.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Juhani Tyrväinen, Joonas Rask, Kyle Quincey och Erik Thorell är på väg bort från HIFK efter den här säsongen. Också Ryan O’Connors kontrakt går ut i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland