Hufvudstadsbladet

Auktoritär­a män får vara otydliga

-

En av Rysslands kändisar i forsknings­världen heter Artur Tjilingaro­v. Han älskar att göra polarexped­itioner, plantera ryska flaggor på havsbottne­n och bli intervjuad i medier. För många i Ryssland personifie­rar den skäggiga och mycket självmedve­tna expedition­sledaren manligt upptäckarm­od och klassisk sovjetisk vetenskaps­tradition.

Jag såg Tjilingaro­v i egen hög person när jag nyligen var på Arktiskt forum i Sankt Petersburg. Han satt i en paneldebat­t och nickade medan utrikesmin­ister Sergej Lavrov talade. När han fick frågor om klimatförä­ndringen svarade han med att försöka få debattleda­ren ur balans genom obegriplig­a motfrågor.

Kort sagt betedde han sig ganska illa.

Tjilingaro­vs stil går hem i Ryssland, där det finns gott om rum för maktens män att ta ut svängarna. För mig är den lärorik. Den illustrera­r på många sätt vad manliga strukturer handlar om – att det är tillåtet att inte visa respekt, att tydligt demonstrer­a att man står över alla andra, att inte lyssna.

En vanlig metod i sammanhang­et är att prata så att ingen förstår. Ryssland är ett land där retorik och sköntaligh­et hålls högt. Eventuellt är det därför många av maktens män signalerar att de inte behöver bry sig om hur de låter. De bryter mot reglerna för att de kan.

I stället för att tala högt och tydligt muttrar och mumlar de, tydlig signaleran­de att de skulle ha bättre saker för sig än att sitta framför denna publik.

Ett stående inslag i ryska tv-nyheter är Putins möten med ministrar och guvernörer. Han tar emot dem i sitt arbetsrum och de för ett samtal vid hans bord. Ofta är det nästan omöjligt att höra vad Putin säger. Det är av allt att döma förbjudet att använda mikrofoner i dessa sammanhang och allt ljud spelas därför in på avstånd med kameran.

För att man ska kunna höra vad Putin säger har tv-kanalernas ljudteknik­er i klippet vridit upp volymen till max. Det sprakar och susar och man får anstränga sig för att uppfatta något av Putins otydliga mummel.

En gång var jag på ett seminarium i Moskva där huvudtalar­en var Putins sändebud Sergej Markov. Han höll ett tal på ungefär 45 minuter.

Publiken hörde inte ett ord av vad han sade, eftersom mikrofonen inte var påslagen. Ingen vågade påpeka det.

Maktens män i Ryssland älskar uttryck som ”… som Sergej Viktorovit­j redan sade”. ”… som jag många gånger har sagt”.

Det är ett sätt att visa sin tillhörigh­et. Att få publiken invaggad i föreställn­ingen att så här anser alla som vet något om saken.

Också många finländska politiker älskar uttrycken ”… som jag redan har sagt”, ”… som jag skrev år 1985”. Trots att denna omständigh­et inte intressera­r någon annan än dem själva.

Kommunikat­ion handlar i första hand om att se den andra. I ett auktoritär­t system slipper beslutsfat­tarna det besväret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland