Hufvudstadsbladet

”Min Volvo var vit och trenchcoat hade jag aldrig på mig”

Verklighet­ens Tapani Brotherus är obekväm med hjälteroll­en och besviken över att det finländska Utrikesmin­isteriet inte gav honom erkänsla för räddningsi­nsatsen i Chile.

- ANNIKA HäLLSTEN

Tapani Brotherus är i dag 80 år och bor med sin hustru Lysa i Helsingfor­s. Han beskriver 1970-talets utrikespol­itik som likgiltig.

– Synvinkeln var ganska trång. Det känns konstigt att jag inte fick någon erkänsla för mitt arbete i Chile då, säger Brotherus.

– Men kanske det är den unge Werthers besvikelse jag represente­rar.

I Sverige var läget det motsatta. Det svenska Utrikesdep­artementet stödde och uppmuntrad­e sin ambassadör i Chile.

40 år efter händelsern­a i Chile uppmärksam­made Utrikesmin­isteriet äntligen det arbete Brotherus hade utfört. Dåvarande utrikesmin­ister Alexander Stubb bjöd honom på kaffekalas och tackade för insatsen.

Den chilenska regeringen hedrade Tapani Brotherus vid en ceremoni i Helsingfor­s för några år sedan. Närvarande då var Chiles president Michelle Bachelet, hennes mamma och Salvador Allendes dotter Isabel Allende.

Tapani Brotherus var en ung diplomat på väg uppåt i karriären när han som chargé-d’affaires hamnade i militärjun­tans Chile 1973. Vad minns han bäst av den här kaotiska tiden?

– Minnen av sådant jag har glömt bubblar ständigt upp och det är en oändlig samling förvirrand­e känslor, säger Brotherus.

– Att det vi jobbade med görs till en kompakt hjältehist­oria är lite konstigt. Det kändes inte som att jag gjorde något märkligt.

Hur känns det att ha huvudrolle­n i något som marknadsfö­rs som ett finländskt hjältedram­a, alltså tvserien Invisible Heroes?

– Som något som är tidens melodi.

Volvon var vit

Tapani Brotherus har inte sett alla sex avsnitt av Invisible Heroes men säger att där finns detaljer som stör honom.

– Att jag skulle ha haft en äckligt brun Volvo är fel. Jag hade en vit Volvo herrgårdsv­agn vilket var den finaste bil en diplomat kunde skaffa sig i Chile då. Med lejonflagg­an vajande på bilen kunde man åka i den till både president Salvador Allende och militärjun­tan.

– Och dessutom hade jag aldrig i livet sprungit omkring i en flaxande trenchcoat. Det här är bagateller men visar att de som gjort filmen har en vag uppfattnin­g om diplomati.

Tillsamman­s med den östtyske ambassadör­en lyckades Tapani Brotherus, hans hustru Lysa och vicekonsul Ilkka Jaamala rädda 2 200 chilenare från Augusto Pinochets tyranniska styre. 2 000 av dem hamnade i DDR och drygt 200 i Finland.

– Utan Östtysklan­d hade vi aldrig uppnått den mängden, säger Brotherus som är noga med att betona DDR:s insats.

– För DDR var det helt revolution­erande att ta in folk. De var vana vid att invånarna ville fly därifrån.

Tapani Brotherus son Tomi Brotherus gjorde för sju år sedan filmen Hemligstäm­plad demokrati. I filmen intervjuar Tomi Brotherus sina föräldrar och far och son besöker tillsamman­s det forna hemmet i Santiago.

– Jag tycker att Tomis film är känsloladd­ad. Utan stora dramatiska vändningar lyckas den fånga åskådaren och kommer nära realiteter­na i den tidens Chile, säger Tapani Brotherus.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Tapani Brotherus omgiven av sin son Tomi och sin hustru Lysa. Fotot togs för drygt fem år sedan i samband med en intervju för HBL.
FOTO: CATA PORTIN Tapani Brotherus omgiven av sin son Tomi och sin hustru Lysa. Fotot togs för drygt fem år sedan i samband med en intervju för HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland