Hufvudstadsbladet

Persbrandt spelar Edelstam

Rollen som ambassadör Harald Edelstam i den finska tv-serien Invisible Heroes gav mersmak. Om ett år spelar Mikael Persbrandt huvudrolle­n i en finsk film som utspelar sig i norra Finland.

- ANNIKA HäLLSTEN

Det finländska diplomatpa­ret Brotherus insatser i Chile 1973 är temat för tv-serien Invisible Heroes. I kampen för att rädda flyktingar samarbetad­e Tapani Brotherus med den svenske ambassadör­en Harald Edelstam.

– Harald Edelstam var en hjälte och han borde vara kändare än han är. Han borde uppmärksam­mas med en staty, säger en pratsam Mikael Persbrandt.

Brotherus och Edelstam räddade tusentals chilenare och hjälpte dem att fly till tryggheten i bland annat Sverige och Finland.

Skulle Mikael Persbrandt handla lika om han var i samma situation? – Jag hoppas det. Deras handlande kallas mod och det är en bristvara i dag.

Mikael Persbrandt kom på blixtbesök till Finland i samband med vip-visningen av Invisible Heroes där hela filmteamet återförena­des.

– Jag älskar Finland. Och tack vare mina åländska rötter är jag medlem av Finska församling­en i Stockholm, avslöjade Persbrandt.

Mikael Persbrandt­s morfar var ålänning och i höst är Persbrandt extra aktuell på Åland. Då visas hans konst på Ålands konstmuseu­m.

Om Mikael Persbrandt själv fick välja hur han skulle fördela sin tid skulle hans dagar se annorlunda ut.

– Allra helst skulle jag bara vara hemma och ta hand om mina barn. Men jag måste tjäna lite pengar också, säger han apropå de internatio­nella filmengage­mangen.

Bland kommande engagemang finns en finsk actionfilm om renar och renskötsel i norra Finland. Inspelning­arna inleds enligt planerna 2020.

Hurdana roller vill du gestalta på film? – Jag vill att de ska vara mänskliga. Men sådana roller är det ont om. Också andra utmaningar hägrar. – I höst ska jag bestiga Himalaya.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland