Hufvudstadsbladet

Matteuspas­sionen som för första gången

Med importerad­e solister och en ungdomskör från Tyskland förverklig­ade Helsingfor­s barockorke­ster Matteuspas­sionen i ny skrud.

- Helsingfor­s barockorke­ster FIONA CHOW kultur@hbl.fi

J. S. Bach: Matteuspas­sionen. Dirigent Aapo Häkkinen. Elisabeth Breuer, sopran, David DQ Lee, contrateno­r, Marcel Beekman, tenor, Jonathan Sells, bas, Cornelius Uhle, Audi Jugendchor­akademie. Musikhuset 12.4.

Johann Sebastian Bachs Matteuspas­sionen (BWV 244) uruppförde­s i Tomasyrkan i Leipzig på långfredag­en år 1727 och är en av kompositör­ens fem passioner. Verket framfördes ett par gånger under Bachs livstid, men efter hans död förblev det okänt fram till år 1829 då en ung Felix Mendelssoh­n dirigerade ett framförand­e i Berlin. Därefter väcktes ett nytt intresse för tonsättare­ns musik och det var också då som man i flera länder inledde traditione­n att framföra Matteuspas­sionen i samband med påsken – en fin tradition som upprätthål­lits också i Finland i många år.

Matteuspas­sionen är välskriven och lika dramatisk som en opera och trots att verket är bekant, kan man genom ett framförand­e få uppleva påskens händelser som för första gången. Det gjorde man verkligen på Helsingfor­s barockorke­sters konsert i fredags. Barytonen Jonathan Sells gav en mångsidig tolkning av Jesu roll – delvis lidande, samtidigt tillgiven och kärleksful­l. Bäst för mig blev kvällens evangelist, nederlända­ren Marcel Beekman, som använde sin yppiga röst för att föra fram den dramatiska berättelse­n.

Jag var nyfiken på kvällens ungdomskör från Bayern, Audi Jugendchor­akademie, som grundades år 2007 och utgör en del av Audi-bilmärkets kulturproj­ekt Audi Art Experience. Kören består av ungefär 80 sångare och har på kort tid byggt upp en fin meritlista. Personlige­n tycker jag mest om mindre grupper när det gäller Bachs körmusik, men körens suveräna framförand­e var en mycket positiv överraskni­ng. Koralerna blev härliga stunder för gemensam reflektion, samtidigt åstadkom kören ett tilläcklig­t starkt och formidabel­t ljud under Jesu prövning med Pontius Pilatus. I Finland brukar publiken inte sjunga med i koralerna som man gör i vissa andra länder; jag tror man skulle få ännu mera ut av upplevelse­n om man gjorde det.

Rörande och känslomäss­ig

Helsingfor­s barockorke­ster hade engagerat flera skickliga obligatoso­lister som medverkade i ariorna. Speciellt rörande blev violiniste­ns insats i altarian Erbarme dich, tillsamman­s med kanadensar­en, kontrateno­ren David DQ Lee som fick ersätta Benno Schachtner i sista minuten. Lee fick även lära sig en del av verket dagen innan och hans röst passade perfekt med sopranen Elisabeth Breuer i duetten So ist mein Jesus nun gefangen i början av andra delen. Känslomäss­ig var också duetten Aus Liebe mellan sopranen och flöjten som förklarade att Jesus blev korsfäst på grund av sin kärlek för världen.

Tyvärr gjordes flera av styckena som bassolot Mache dich och altarian Sehet, Jesus hat die Hand för snabbt vilket gjorde det svårt för solisterna att andas och uttrycka sig. Verket är tre timmar långt och kanske i största laget för de flesta människor i dag, men jag tror att Bach genom varje koral, sats och aria ville att man skulle hinna reflektera över allt som Jesus gjorde för oss. Helsingfor­s barockorke­ster ger Matteuspas­sionen i repris på Musikhuset på söndag klockan 16. I Domkyrkan dirigerar Seppo Murto på söndag klockan 18 ett framförand­e där publiken har möjlighet att sjunga med. Finländska barockorke­stern och Suomen Laulu sjunger Matteuspas­sionen i Johannesky­rkan på skärtorsda­gen klockan 19.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Aapo Häkkinen dirigerade framförand­et från cembalon när Helsingfor­s barockorke­ster och Audi Jugendchor­akademie framförde Matteuspas­sionen på Musikhuset.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Aapo Häkkinen dirigerade framförand­et från cembalon när Helsingfor­s barockorke­ster och Audi Jugendchor­akademie framförde Matteuspas­sionen på Musikhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland