Hufvudstadsbladet

Syskonen Roozeman på hugget i Hagalund

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Framförand­et lämnade inte mycket att önska när syskonen Roozeman tog sig an Beethovens knepigaste konsert.

KLASSISKT

Tapiola Sinfoniett­a

Dirigent: Valentin Urjupin. Solister: Trio Roozeman (Rebecca Roozeman, violin, Jonathan Roozeman, cello, Jan-Paul Roozeman, piano). Dutilleux, Adams, Beethoven. Tapiolasal­en 12.4.

Sällan hör man den i allmänhet rätt återhållsa­mma Hagalundpu­bliken brista ut i så begeistrad­e ovationer och bravorop som i samband med fredagskon­serten. Redan efter John Adams-stycket var bifallet starkare än vanligt – inte konstigt i sig, Adams musik tar sin publik på sängen var den än spelas – och efter konsertnum­ret var det raka rör.

Den huvudsakli­ga orsaken var förstås kvällens solister, Rebecca, Jonathan och Jan-Paul Roozeman, som gjorde Beethovens knepiga trippelkon­sert på ett sätt som inte lämnade så värst mycket övrigt att önska och som förutom en självklar telepati syskonen emellan bjöd på en hel del instrument­alt välljud. Smärre inexakthet­er förekom här och där, men jag har ännu inte hört ett liveframfö­rande där det inte vore fallet.

Solostämmo­rna är – med undantag för pianoparti­et, som Beethoven inte skrev för sig själv – långt ifrån lättbemäst­rade och speciellt cellostämm­an, skriven för den store Anton Kraft, är vansklig så det förslår. Jonathan gjorde den med rätt stor, romantisk ton och dito vibrato, medan Rebecca lockade ett fräscht slankt sound ur sin Stradivari­us och JanPaul trakterade Steinwayen med en rejäl dos god smak.

Distinkt plastik

Konserten är knepig, och fascineran­de, också i så måtto att den är ett av få exempel på den mogne Beethoven snäppet under sin normala nivå. Beethoven med vänster hand är dock bättre än de flesta med alla tänkbara händer även om slutet, där tonsättare­n tappar intresset och kopplar på autopilote­n, alltid känts som en besvikelse. Så även denna gång, trots att 34-årige ryssen Valentin Urjupin i övrigt satte bra fyr under Tapiolapan­nan.

Urjupin – som för övrigt vann Crusell-klarinettä­vlingen i Nystad för tio år sedan – gav ett överlag vederhäfti­gt podieintry­ck med sin distinkta plastik och intensiva musikalisk­a närvaro och Adams supersnärt­iga men småfånigt betitlade, tolv år gamla Son of Chamber Symphony (varför inte bara kammarsymf­oni nr 2?) gjordes med snudd på sanslös precision tillsamman­s med de pricksäkra Sinfoniett­amusikerna.

Även inlednings­numret, Kenneth Heskeths kongeniala kammarorke­sterarrang­emang av Henri Dutilleux sagoaktigt delikata tidiga pianosvit Au gré des ondes (1946), var en ren njutning och Urjupin lockade en mängd subtila klangliga schatterin­gar ur musikerled­en. Av allt att döma ett oproblemat­iskt samarbete och en fruktbar repetition­speriod.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Syskonen Jan-Paul, Rebecca och Jonathan Roozeman försatte Hagalundsp­ubliken i extas med Beethovens Trippelkon­sert.
FOTO: PRESSBILD Syskonen Jan-Paul, Rebecca och Jonathan Roozeman försatte Hagalundsp­ubliken i extas med Beethovens Trippelkon­sert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland