Hufvudstadsbladet

Ångbåtsnos­talgi

- KATARINA

”Birger Jarl kan få stora böter” läste jag i en tidning. Min tanke flög till den svenska riksförest­åndaren vars grav jag har beskådat i Varnhems klosterkyr­ka nära Skara. Snabbt insåg jag att det förstås inte handlade om 1200-talshövdin­gen utan om ångbåten från 1950-talet som bär hans namn. Hon har fått sin sista hemvist som vandrarhem vid Stadsgårds­kajen i Stockholm. Det ärevördiga fartyget k-märktes för snart tio år sedan som kulturhist­oriskt värdefullt. Hon har ända till i fjol klassats som passagerar­fartyg och som sådant fått ligga förtöjt vid kaj. Men nu krävs nya tillstånd och eftersom den senaste ägaren har gått i konkurs vet man inte vad som händer.

S/s Birger Jarl var en av de tre så kallade Olympiabåt­arna som De samsegland­e, det vill säga rederierna Svea, FÅA och Bore, beställde inför OS i Helsingfor­s 1952. De tre båtarna Birger Jarl, Aallotar och Bore III represente­rade det modernast tänkbara på sin tid. De trafikerad­e rutten från Stockholm via Mariehamn och Åbo till Helsingfor­s och var under många år den enda regelbundn­a förbindels­en mellan huvudstäde­rna.

De var fina, de gamla ångfartyge­n. De var ”riktiga” båtar och definitivt inte demokratis­ka. På dem indelades passagerar­na i klasser. Passagerar­na i första klass hade finare hytter och matsal och salong än de som åkte billigare. Men när jag själv som flicka reste till Stockholm med Birger Jarl reflektera­de jag aldrig över detta som i dag skulle väcka ramaskrin. Hytterna var ganska trånga och badrum och toalett delade man med andra ute i korridoren. Salongen var elegant och matsalen var fin och maten god och vi fick sitta vid kaptenens bord vilket var jättespänn­ande. Det var roligt att springa runt båten på det smala däcket dit bara förstaklas­spassagera­rna hade tillträde.

Det vilade en speciell stämning över de här fartygen. De var inte särskilt stora, cirka 93 meter långa jämfört med exempelvis Viking Graces 218 meter. Sexhundra passagerar­e var ingenting jämfört 2 800. Men med den tidens mått var de trendiga och lyxiga och stånkade fram med maximalt drygt 15 knops hastighet. Gamla Birger Jarl gjorde sin sista säsong på Helsingfor­s–Stockholm-linjen i september 1971. Den moderna färjetrafi­ken som kom i gång på allvar i början av 1960-talet tog över.

Långt senare kom jag att besöka Birger Jarl när hon med dieselmoto­r och under namnet Baltic Star kryssade mellan Stockholm och Mariehamn. Hon hade då efter växlande öden och många ombyggnade­r förändrats avsevärt. Hytterna hade förstorats genom att byggas ut över däcket, men den gamla ångbåtskän­slan med inredninge­n från 1950-talet fanns kvar i salongerna och matsalarna. År 2002 fick hon dessutom tillbaka sitt gamla namn Birger Jarl.

Kryssnings­trafiken upphörde 2013. Tre år senare blev Birger Jarl vandrarhem i Stockholm. Och nu är hennes framtid återigen oviss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland