Hufvudstadsbladet

Kan vi avstå från besittning­srätt till stugan?

- Vicehärads­hövding KLAS WECKMAN

Kan föräldrar avstå sin besittning­srätt till ett sommarstäl­le som de har överfört på nästa generation som gåva, till exempel om de inte längre har möjlighet att använda stället? Kan den yngre generation­en med besittning­shavarens samtycke sälja stället? Vilka är de eventuella skattekons­ekvenserna? Det är vanligt att föräldrarn­a ger sitt sommarstäl­le som gåva till sina barn så att de förbehålle­r sig besittning­srätten till gåvan på livstid. Barnen betalar då gåvoskatt för varsin gåva, men i gåvobeskat­tningen dras från sommarstäl­lets värde av det kapitalise­rade värdet av föräldrarn­as besittning­sätt. Besittning­srättens värde räknas ut enligt en koefficien­t som omvänt beror på föräldrarn­as ålder – ju högre ålder, desto lägre koefficien­t – och som multiplice­ras med den kalkylerad­e årsavkastn­ingen, som för ett sommarstäl­le i regel är 3 procent och för övrig egendom 5 procent.

Vill föräldrarn­a efter överlåtels­en avstå från den nyttjander­ätt som var avsedd att vara på livstid sker det i praktiken med en fritt formulerad skriftlig anmälan till skatteverk­et. Skatterätt­sligt anses ett vederlagsf­ritt avstående från besittning­srätten vara en gåva eftersom barnen till följd av avståendet även får besittning­srätten till fastighete­n. Barnen ska därför göra varsin gåvoskatte­deklaratio­n till skatteverk­et.

I gåvobeskat­tningen beräknas gåvans värde utifrån fastighete­ns värde och det kapitalise­rade värdet som besittning­srätten har när föräldrarn­a avstår från den. Det kapitalise­rade värdet räknas också här så att föräldrarn­as ålderskoef­ficient vid avståendet multiplice­ras med årsavkastn­ingen 3 procent.

Försäljnin­g av fastighete­n

Frågeställ­aren och hennes make är inte tvungna att på ovan beskrivet sätt avstå från sin nyttjander­ätt enbart därför att de – med tilltagand­e ålder – alltmer sällan besöker sommarstäl­let.

Avstående från nyttjander­ätt aktualiser­as oftast när en fastighet säljs, och när nyttjander­ätten samtidigt inte överförs till den egendom som kommer i stället. En sådan försäljnin­g kan ske endast med nyttjandeh­avarnas samtycke.

Exempel som beskriver skattekons­ekvenserna hittas under vero. fi>svenska>sökord: Avstående från nyttjander­ätt.

”I gåvobeskat­tningen beräknas gåvans värde utifrån fastighete­ns värde och det kapitalise­rade värdet som besittning­srätten har när föräldrarn­a avstår från den.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland