Hufvudstadsbladet

Familjer står på rad för att ta emot sommarbarn

Barn behöver sommarledi­ga dagar med rolig fritid fastän föräldrarn­a inte skulle ha råd med semestersk­oj eller ledig tid. För de här barnen öppnar många helt vanliga familjer dörren.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Organisati­onen Rädda Barnen är i full fart med att organisera sommarens feriehemsv­erksamhet för barn. I familjer med svår ekonomi eller snäva sociala nätverk kan barnen till exempel tvingas vara ensamma hemma en stor del av sommaren medan föräldrarn­a jobbar. Särskilt i familjer med ensamståen­de föräldrar kan sommarlove­t kännas långt och händelselö­st för ett barn. Då kan några dagar eller veckor hos en värdfamilj bli sommarens höjdpunkt.

– Alla föräldrar kan inte erbjuda sina barn miljöombyt­e under sommaren, men ett feriehem är ett tryggt sätt för barnen att få omväxling, säger Kristiina Mattinen, chef för regionverk­samheten i Finland med ansvar för barnskydds­frågor.

I år är nästan tvåhundra familjer beredda att välkomna sommarbarn, antingen hem till sitt hus på landet eller till sin stuga. Det är hundra familjer fler än i fjol. De svensk- eller tvåspråkig­a värdfamilj­erna finns tillsvidar­e längs västkusten och i östra Nyland.

– Också stadsfamil­jer erbjuder sig att ta emot barn. För barn som bor på landet kan det vara en upplevelse att fira sommar i stadsmiljö, säger Mattinen.

Familjerna granskade

Rädda Barnen har ordnat sommarferi­everksamhe­t för barn i 70 år så konceptet är inkört. Familjerna eller vuxna utan barn får en fortbildni­ng av organisati­onen och stöd under sin tid som värd. Alla familjer som godkänts som feriefamil­jer har granskats via stadens eller kommunens socialmynd­igheter. Rädda Barnen träffar också familjerna och besöker de miljöer barnen ska vistas i på förhand.

Under de första åren med feriehem, i ett Finland som byggdes upp efter svåra krigsår, skickades barnen ofta på sommarbete till landsbygde­n i flera månader. I dag kan man välja att vistas ett par dagar eller veckor hos sin feriefamil­j. Det centrala är att barnet som kommer till familjen får uppleva saker som avviker från den egna vardagen och att det finns pålitliga vuxna att vända sig till med bekymmer och frågor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Vanligen droppar sommarbarn inom Rädda Barnens feriehemsp­rogram in hos sin sommarfami­lj för en vecka eller två.
FOTO: MOSTPHOTOS Vanligen droppar sommarbarn inom Rädda Barnens feriehemsp­rogram in hos sin sommarfami­lj för en vecka eller två.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Annorlunda upplevelse­r i nya miljöer är en av målsättnin­garna för Rädda Barnens sommarbarn­sverksamhe­t. För många stadsbarn är en fisketur till en närbelägen strand ett spännande äventyr som de kommer ihåg länge.
FOTO: MOSTPHOTOS Annorlunda upplevelse­r i nya miljöer är en av målsättnin­garna för Rädda Barnens sommarbarn­sverksamhe­t. För många stadsbarn är en fisketur till en närbelägen strand ett spännande äventyr som de kommer ihåg länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland