Hufvudstadsbladet

Åter dags för rapportsäs­ong

-

När vi resonerar om potentiale­n i aktiemarkn­aden tenderar den förväntade vinstutvec­klingen att stå i centrum. Ännu mer så när vi som i nuläget ser en värdering som är förhålland­evis neutral samtidigt som vi befinner oss sent i konjunktur­cykeln, och det finns anledning att vara extra vaksam på tecken att den globala efterfråga­n dämpas.

Att den globala ekonomin krymper är dock synnerlige­n ovanligt. Den globala ekonomin backade under något år (2009) i samband med finanskris­en för tio år sedan, men dessförinn­an får vi blicka tillbaka till depression­en under 1930-talet för att finna en period då den globala ekonomin de facto krympte. Över tiden lyfter världsekon­omin, det är mer frågan om i vilken takt det sker.

Nåväl, den häftiga återhämtni­ngen av aktiekurse­r vi kunnat observera under inledninge­n av 2019 har i det närmaste lyft börsindexe­n tillbaka till höstens toppnivåer. Samtidigt har bolagsanal­ytikernas vinstprogn­oser justerats ned, varför värderinge­n i termer av framåtblic­kande P/E-tal stigit snabbare än aktiekurse­rna. I det stora hela räknar vi därför med att det är vinsttillv­äxt som ska göra jobbet framöver, om börsen varaktigt ska etablera nya höjder.

Så vad tror vi om konjunktur­en och bolagens vinster framöver? Denna vecka publicerad­e internatio­nella valutafond­en (IMF) nya kalkyler för världen. IMF konstatera­r att tillväxten växlar ned i 70 procent av världsekon­omin i år. Den globala tillväxten, som kulminerad­e med en tillväxtta­kt om 4 procent 2017, dämpades till 3,6 procent i fjol och i år förväntas en tillväxt på 3,3 procent. Detta är definitivt en fortsatt bruklig tillväxtta­kt, men nedjusteri­ngar har nu skett vid flera prognosomg­ångar i följd och riskbilden på kort sikt är fortsatt utmanande.

IMF räknar dock med att tillväxten tar fart igen redan under andra halvåret i år. Förnyad accelerati­on förklaras av stimuleran­de ekonomisk politik som möjliggörs av ett fortsatt lågt inflations­tryck, trots att kapacitets­utnyttjand­et på flera håll i världen är synnerlige­n högt efter rekordmång­a år av expansion. Låga räntor i kombinatio­n med stark arbetsmark­nad ger hög tillförsik­t bland hushåll. IMF:s prognos pekar mot inbromsnin­g och nedåtriske­r på kort sikt men att tillväxten växlar upp redan under andra halvåret av 2019.

Aktiemarkn­aden är framåtblic­kande och det scenario som tecknas av IMF stöder en positiv börsbild. Vi har dock, efter en synnerlige­n stark börsutveck­ling under första kvartalet, valt att minska risktagand­et något för att läsa av bolagens stundande delårsrapp­orter och följa upp konjunktur­bilden.

Konjunktur­data i eurozonen och i Tyskland i synnerhet har mattats av betänkligt under loppet av kvartalet. Samtidigt har aktiekurse­r och värdering lyft i takt med att riskaptite­n skruvats upp. Kommande veckor blir ur detta perspektiv synnerlige­n intressant­a i finansiell­a marknader.

”I det stora hela räknar vi därför med att det är vinsttillv­äxt som ska göra jobbet framöver, om börsen varaktigt ska etablera nya höjder.

NICLAS WELLFELT Ställföret­rädande aktie- och allokering­schef, Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland