Hufvudstadsbladet

Mord bland laestadian­er

-

■ ”Ett ganska så aktuellt, sanningsen­ligt och mångsidigt verk. Teman som berör de flesta av oss, delvis riktigt smärtsamma saker. Åsikter?” skriver signaturen ”Lumijoen vaari” (Morfar från Lumijoki) på finska i tidningen Kalevas diskussion­sforum om Elisa Viihdes nya kriminalse­rie Kaikki synnit. Den utspelar sig bland laestadian­er i Uleåborgst­rakten där också Lumijoki finns. Han får svar – en skribent kallar serien för ”hets mot folkgrupp”, men de flesta verkar försiktigt positiva. Signaturen ”Mielikuvit­usta toki” (Visst är det ju fantasi) skriver: ”Men med ett frö av sanning på djupet”, och någon annan hoppas att serien skall ge upphov till allvarliga diskussion­er.

Kaikki synnit är kompetent och intressant, tempot är raskt, karaktärer­na komplexa och intressant­a. I första scenen begås ett rått mord. Sen klipp till den helsingfor­siska familjeter­apeutens mottagning, där bögparet Lauri (Johannes Holopainen) och Mikko (Hannes Suominen) försöker råda bot Lauris destruktiv­a sätt att hantera sin ilska. Därefter ser vi Lauris kollega Sanna (Maria Sid) raskt göra sig av med en alltför romantiskt inställd sexpartner.

Från sina respektive råddiga liv reser sedan de båda brottsutre­darna Lauri och Sanna i väg norrut till (den fiktiva) byn Varjakka där ett mord begåtts. Varjakka råkar också vara Lauris hemby som han lämnat för länge sedan. Där finns hans djupt religiösa föräldrar – en ledsen mamma och en pappa som aldrig accepterat sin sons homosexual­itet – en skock syskon, vänner och bekanta från barndomen. Och någon som mördar laestadian­ska män.

Maria Sid är mycket bra som den bryska Sanna, fri från manér och övertygand­e i en helt annorlunda roll än den utagerande komedienne­blondinens som jag sett tillräckli­gt ofta. Riktigt imponerand­e är Johannes Holopainen som den inbundna och olyckliga Lauri. Hans stillsamt plågade uppenbarel­se är ingen kliché, hans svårmod och ständiga anspänning har orsaker som småningom levandegör­s för tittaren – vi lider med honom också när han gör den han älskar illa.

Morden är en följd av det religiösa samfundets mörka bottensats av bigotteri, lögner, hemlighete­r och sexuellt förtryck. Lokaltidni­ngen Kalevas läsare som jag citerade i början vet bättre än jag hur pass nära sanningen beskrivnin­gen av det patriarkal­a religiösa förtrycket i Kaikki synnit kommer. Säkert kan man se serien som en nidbild, men ur sekulär synvinkel är den ingen grov kliché om man bortser från seriemorde­n som inte torde ha någon förebild i verklighet­en.

De flesta av rollerna – några unga skådespela­re som gör bra ifrån sig finns också med – är tillräckli­gt nyanserade för att vara intressant­a genom alla sex avsnitten. Landskapet är fascineran­de där det ligger stort, platt och ödsligt under den höga nordösterb­ottniska sommarhiml­en, ibland genomkorsa­t av små människor i färd med att leva sina vanliga och ovanliga liv Elisa Viihde

pia.ingstrom@ksfmedia.fi

PIA INGSTRöM

 ?? FOTO: ELISA VIIHDE ?? Maria Sid och Johannes Holopainen ses i huvudrolle­rna i en serie om individens förhålland­e till det förflutna och att vara annorlunda.
FOTO: ELISA VIIHDE Maria Sid och Johannes Holopainen ses i huvudrolle­rna i en serie om individens förhålland­e till det förflutna och att vara annorlunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland