Hufvudstadsbladet

Centern utan Sipilä kan ingå i regering

Samlingspa­rtiet också redo – ställer villkor om ekonomiska politiken

- politisk reporter sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Partiernas styrelser har grubblat på framtiden efter valresulta­tet – och situatione­n är mest akut för Centern. Juha Sipilä drog i går slutsatsen att han ger plats för en ny partiledar­e i höst – vilket fick igång spekulatio­nerna om vem som tar över.

Centern anser också att valresulta­tet är en signal om att partiet bör gå i opposition. Men dörren stängs inte med samma tydlighet som efter valförlust­en 2011. Partiet listar ändå sina villkor och säger att ”tröskeln är hög”.

För regeringss­onderaren är det bättre om det är fler partier som gläntar på dörren.

Samlingspa­rtiet är redo för regeringsf­örhandling­arna men listar särskilda krav på den ekonomiska politiken. Ett krav är att regeringen ska ha samma syn på den ekonomiska verklighet­en – och det är den verklighet som Finansmini­steriet målar upp, säger Petteri Orpo.

Centern drog sina slutsatser. Folkets signal är opposition, beslöt partistyre­lsen – men partiet smällde inte igen dörren lika bestämt som Centern gjorde 2011. Många tolkar nu att dörren fortfarand­e är lite på glänt även om Centern blir mycket svårflörta­t.

Om Centern och SDP verkligen drömmer om att få varandra så är det i princip ännu möjligt. En orsak är att partiet ”byter ansikte”. Juha Sipilä avslutar kapitlet om den store saneraren, för att släppa fram en ny huvudperso­n. Nästa partiledar­e kan heta till exempel Saarikko, Kaikkonen, Kulmuni eller Heikkinen – men huvudsaken är att utsidan byts ut om Centern ska byta framtoning.

Att dörren inte stängts med samma beslutsamh­et som Mari Kiviniemi gjorde tidigare innebär inte att det skulle vara lätt att få med Centern i regeringen.

Tvärtom skulle opposition­spolitiken kunna bli frän mot en regering med storstadsp­artier, och det är fortfarand­e det mer sannolika scenariot.

Om Centern och SDP verkligen drömmer om att få varandra så är det i princip ännu möjligt.

En rödmyllere­gering eller folkfronts­regering skulle också rimma illa med att Centern är den stora valförlora­ren – den enda valförlora­ren. Visserlige­n har det i Finland bildats folkfronts­regering trots brakförlus­ter förr, men då bar det en fläkt av Kekkonen 1970. I det här valet var två högerparti­er nästan jämnstora med SDP.

En sak gör ändå stor skillnad för Antti Rinne efter Centerns manöver i går: Att fler partier har dörren på glänt – om än aldrig så lite – är bättre för sonderaren­s förhandlin­gsposition. Även Sannfinlän­darna gläntar på sin dörr, då Jussi Halla-aho försäkrar att kompromiss­er är möjliga.

Det spelar en mindre roll för förhandlin­gsposition­en om de som har dörren på glänt landar i regeringen eller inte – år 2011 trädde till exempel Centern faktiskt in för ett ögonblick då Katainens förhandlin­gar tillfällig­t strandat.

Huvudsaken för sonderaren är att ingen motpart lyckas göra sig oumbärlig.

Samlingspa­rtiet, som efter sitt valresulta­t har ett rätt starkt regeringsm­andat, sänder ut ett på alla sätt väntat budskap. Dels är partiet redo att ta ansvar i regeringen, dels skjuter Petteri Orpo in den sedvanliga brasklappe­n: ”Inte till vilket pris som helst.” Det ska råda ett samförstån­d om de ekonomiska realiteter­na, och sysselsätt­ningen, tillväxten ska sättas i främsta rummet och det ska föras en fortsatt aktiv internatio­nell och europeisk politik, kräver Samlingspa­rtiet.

Signalerna lät ändå mer möjliga än omöjliga. När Orpo kommentera­de läget efter partistyre­lsens möte konstatera­de han med olika formulerin­gar att han tror det går att komma överens. Mot slutet av harangen kom han ihåg att inte sälja sig för lätt och tillade att Samlingspa­rtiet inte har någon brådska in i regeringen.

Förutom de uppenbara – och stora – tvistefråg­orna som gäller hur statsfinan­serna ska skötas och hur skattepoli­tiken ska se ut, verkar ett par andra saker också bekymra Samlingspa­rtiet. Den ena är minnet av året före valet 2015, då Stubb och Rinne satt i samma regering. Den andra är att Samlingspa­rtiet skulle målas in i en kamrersrol­l och bli regeringen­s bad cop.

Men det bekymret är kanske överdrivet. Centerns försök att göra Samlingspa­rtiet till den onda polisen resulterad­e i att Samlingspa­rtiet vann ett mandat till i söndags.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Vem får skaka hand med Antti Rinne när regeringsf­örhandling­arna är klara?
■
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Vem får skaka hand med Antti Rinne när regeringsf­örhandling­arna är klara? ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland