Hufvudstadsbladet

”Vi förändras inte för Sannfinlän­darna”

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

De gröna vill ingå i regeringen, men då måste klimat-, utbildning­s- och jämlikhets­frågor ha stor tyngd. Ordförande Pekka Haavisto ser det som osannolikt att partiet skulle sitta i samma regering som Sannfinlän­darna. – Eller så måste någondera parten förändras mycket, och det är inte vi.

När De gröna håller presskonfe­rens på tisdagen är beskedet om Juha Sipiläs avgång pinfärskt. De grönas ordförande Pekka Haavisto säger att ett samarbete med Centern eventuellt kan bli lättare med en annan ordförande vid rodret – men att det beror på vilken väg Centern tar.

– Det kan hjälpa om det blir andra betoningar och värderinga­r.

Han tackar Sipilä för utfört arbete, och säger att det finns frågor där partierna har en liknande syn – men han räknar också upp sådana där Centern som statsminis­terparti fattat ur De grönas synvinkel felaktiga beslut. Det handlar enligt Haavisto till exempel om nedskärnin­gar i bistånd och utbildning samt miljöfrågo­r.

Det handlar om precis de teman som De gröna betonar nu då regeringss­onderingar­na kommer i gång.

– För oss är det väldigt klart att vi vill delta i regeringsa­rbetet, men då måste det vara en regering där klimat, utbildning och ojämlikhet tas på allvar, säger Pekka Haavisto.

Dessutom betonar han människorä­ttsfrågor och en syn på att EU-arbetet är viktigt.

”Mycket svårt sammanjämk­a”

Möjliga regeringsk­onstellati­oner vill Pekka Haavisto inte gå in på, annat än att han ser en minoritets­regering som ett sista alternativ och inget att föredra. I exempelvis interpella­tionsomrös­tningar krävs stöd från riksdagsle­damöter i opposition, och enligt Haavisto gäller det att fundera på vilka grunder det stödet ges.

På en fråga om De gröna kan ingå i samma regering som Sannfinlän­darna, som blev näst största parti i riksdagsva­let, svarar han att det är regeringsp­rogrammet som avgör.

– Men om man ser till programfrå­gorna är det mycket svårt att sammanjämk­a De grönas och Sannfinlän­darnas syn, så om jag tvingas gissa skulle jag säga att vi inte är i samma regering – eller så måste någondera parten förändras mycket, och det är inte vi.

Haavisto säger att han utgår från att regeringss­onderingar­na börjar från tomt bord, även om Socialdemo­kraternas Antti Rinne talat om att det förts vissa diskussion­er redan sedan hösten.

I riksdagsva­let fick Socialdemo­kraterna 40 mandat, Sannfinlän­darna 39, Samlingspa­rtiet 38. De gröna har nu 20 mandat.

En ny regering hoppas han ska kunna vara på plats i slutet av maj, eller en dryg månad innan Finlands EU-ordförande­skap inleds och som Haavisto lägger stor tyngd på.

Vilken är din egen roll och position då? – Jag sitter i riksdagsgr­uppen, De gröna kommer att välja en ny ordförande i mitten av juni och i den här processen ser vi ännu vilka platser som öppnar sig, säger Haavisto med hänvisning till regeringsb­ildandet men betonar att den processen inte förs ”med personer först”.

Trots att han fick rekordmång­a röster i riksdagsva­let står Pekka Haavisto fast vid beskedet från i höstas: ordförande­skapet för De gröna är tillfällig­t för hans del. Han tog över då Touko Aalto avgick i november av hälsoskäl.

– Jag ställer inte upp i ordförande­valet.

Partiet gjorde också i övrigt ett starkt val, väljarstöd­et ökade med tre procentenh­eter till 11,5 procent – vilket är mer än för något annat parti i det här valet.

De gröna är nu största parti i Helsingfor­s. Och där partiet av tradition har lockat väljare i stora städer, var man nu bara tio röster från ett mandat i exempelvis Lappland. Att det blev så nära grämer Haavisto.

För oss är det väldigt klart att vi vill delta i regeringsa­rbetet, men då måste det vara en regering där klimat, utbildning och ojämlikhet tas på allvar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
HEIKKI SAUKKOMAA ?? Pekka Haavisto tog över som ordförande i november efter att Touko Aalto avgick av hälsoskäl. I juni ska De gröna välja ny ordförande i ett ordinarie val och Haavisto bekräftar att han inte ställer upp i det.
FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA Pekka Haavisto tog över som ordförande i november efter att Touko Aalto avgick av hälsoskäl. I juni ska De gröna välja ny ordförande i ett ordinarie val och Haavisto bekräftar att han inte ställer upp i det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland