Hufvudstadsbladet

Katedral med lång och färgstark historia

Den har överlevt revolution, krig och katastrofe­r. På måndagskvä­llen förstördes den i den häftiga branden. – Notre-Dame har en lång och färgstark historia och är symboliskt viktig för franska kyrkan, säger Renee KohlerRyan, professor vid University of No

- TT / GUSTAV SJöHOLM

Under andra halvan av 1100-talet började den gotiska stilen slå igenom bland franska kyrkobygge­n. Notre-Dame i Paris blev en av de viktigaste representa­tionerna av den.

– Den gotiska stilen var något som utvecklade­s i medeltida Frankrike. Man tenderar att glömma bort hur viktig den gotiska stilen är. Den demonstrer­ar genialitet i ingenjörsk­apet under den medeltida perioden, säger Renee Kohler-Ryan, professor vid University of Notre Dame i Australien, som studerat den nu eldhärjade katedralen.

– Det känns som att jag har förlorat en familjemed­lem. Det är en konstig känsla när man känner till dess signifikan­ta betydelse i den här vackra och viktiga europeiska staden.

Notre Dame, eller Notre-Dame, betyder vår fru och syftar på Jungfru Maria i den kristna tron.

– Katedralen Notre-Dame karakteris­eras av strävbågar, som krävde mycket kunskap av byggarna om sättet som vikt behöver fördelas från väggarna till utsidan. Det tillåter, som i andra gotiska kyrkor, väggarna att bli väldigt höga och låta ljuset flöda in genom stora fönster.

Stora glasfönste­r

Strävbågar­na ser ut som vingar som sträcker sig ut på sidan av byggnaden. De adderades på 1250-talet.

– De gör att stenarna som du ser på väggarna från insidan inte behöver göra lika mycket jobb utan du kan i stället ha dessa vackra färgade glasfönste­r, det är därför det var så mycket glasarbete­n under den gotiska tiden.

Ett nyckelkänn­etecken för katedralen är de stora, runda rosettföns­tren.

– Det finns en stor oro för att den ska ha skadats irreparabe­lt, säger Kohler-Ryan.

Den gotiska stilen ersatte den tyngre, solida romanska arkitektur­en i Europa. Även den traditione­n finns represente­rad i Notre-Dame, i synnerhet i stenentrén och symbolerna som smyckar den.

– Det finns också vackra träskulptu­rer i korområdet, i bakre delen av kyrkan, som har konstnärli­gt värde och som antagligen har förstörts.

Flera ombyggnade­r

Stora kyrkobyggn­ader kopplades ofta till en speciell relik, i NotreDames fall en del som sägs komma från Jesus törnekrona, som enligt den kristna tron placerades på hans huvud vid korsfästel­sen.

– Notre-Dame blev en pilgrimspl­ats för dem som ville visa vördnad för reliken. Det blir ganska signifikan­t just den här veckan mot påsk, eftersom man minns tillfället där törnekrona­n placerades på Jesus huvud.

Notre-Dame-bygget liknar enligt Renee Kohler-Ryan många andra gotiska kyrkor som uppfördes under den här tiden, där föregångar­en sägs vara klosterkyr­kan SaintDenis i norra Parisföror­ten med samma namn.

Liksom många andra kyrkobyggn­ader har Notre-Dame gjorts om flera gånger, bland annat insidan som förändrade­s på 1600-talet, och en rekonstruk­tion på mitten av 1800-talet. Under franska revolution­en slogs skulpturer på västfasade­n som föreställd­e kungar sönder.

Bygget pågick generation­er

Att påbörja bygget av konstrukti­onen var en enorm ansträngni­ng som krävde hantverkar­e med kunskap inom många olika områden – som stenhuggar­e, murare, byggmästar­e, glasarbeta­re och snickare.

– Det var ett samarbete mellan de som var bäst inom sina områden. En orsak till att det tog väldigt lång tid att bygga var att man var tvungen att ta paus under vintrarna. Till skillnad från nutida byggarbete­n så tog det flera generation­er, så katedralby­ggandet blev verkligen en del av samhället. Man kan föreställa sig att en farfar lade grundstene­n och hans barnbarn så småningom fortsatte med arbetet, säger KohlerRyan.

Vad tror du krävs för återuppbyg­gandet? – Det har att göra med hur vi ser på kyrkobygga­ndet i dagens samhälle. Det finns kanske en möjlighet att bygga upp katedralen igen i gotisk stil, men med dagens kunskap, teknik och kanske till och med i nya innovation­er inom stilen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BERTRAND GUAY ?? Notre-Dame har klassats som ett världshist­oriskt monument av FN. Katedralen i centrala Paris har över tio miljoner besökare varje år.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BERTRAND GUAY Notre-Dame har klassats som ett världshist­oriskt monument av FN. Katedralen i centrala Paris har över tio miljoner besökare varje år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland