Hufvudstadsbladet

Våld mot migranter skapar oro i Sydafrika

En våg av främlingsf­ientligt våld sveper över Sydafrika inför landets parlaments­val i maj. I slutet av mars dödades minst sex personer i omfattande attacker mot migranter. Nu uppmanas sydafrikan­ska myndighete­r att ta itu med det ökade våldet.

- TT/MIA HOLMBERG KARLSSON

Mellan 25 och 27 mars bröt sig flera gruppering­ar beväpnade med machetes in i migranters hem i sydafrikan­ska Durban. Minst sex personer dödades, åtskilliga skadades, hemmen plundrades och minst 300 malawiska migranter tvingades fly landet. I separata attacker tvingades utländska lastbilsch­aufförer ur sina fordon och misshandla­des med slag och knivar. Den 2 april attackerad­es ännu en grupp migranter i Durban som tvingades fly sina hem.

Recept på katastrof

Många migranter har nu lämnat Sydafrika för sina hemländer, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP. De som stannat kvar har nödgats återvända till de hem de tvingats bort från med våld.

– Att återanpass­a utländska medborgare till samhällen utan rättvisa och ansvar för tidigare främlingsf­ientliga attacker är ett recept på katastrof, säger Dewa Mavhinga, Human Rights Watchs chef för södra Afrika, enligt AFP.

De ökade våldsamhet­erna har lett till ett spänt politiskt läge i Sydafrika inför valet i landet 8 maj. Flera av de största partierna har fördömt attackerna, medan det huvudsakli­ga opposition­spartiet Demokratis­ka alliansen (DA) enligt BBC beskyller det regerande ANC för att ha piskat upp den ökade främlingsf­ientlighet­en. President Cyril Ramaphosa ska vid ett möte i mars exempelvis ha beskyllt papperslös­a migranter för problemen i landet.

Ingen har gripits

I en ny rapport från Human Rights Watch (HRW) och African Diaspora Forum uppmanas nu de sydafrikan­ska myndighete­rna att genast utreda händelsern­a och åtala de skyldiga. Ännu har ingen gripits för något av dåden.

– Utöver att uppmana till ett slut på attackerna mot utländska medborgare har den sydafrikan­ska regeringen gjort mycket lite för att säkerställ­a gripandet och åtalandet av de skyldiga, säger Vusumuzi Sibanda vid African Diaspora Forum.

– Kraftfulla åtgärder krävs för att visa att sådana här gärningar har konsekvens­er, innan det sker ännu en runda av våld gentemot sårbara utländska medborgare.

Hög arbetslösh­et

Av Sydafrikas 56 miljoner beräknas runt 3,6 miljoner vara migranter, där merparten kommer från grannlände­rna Zimbabwe, Moçambique och Lesotho. I ett Sydafrika som plågas av arbetslösh­et och en dalande ekonomi anklagas migrantarb­etare ofta för att ta arbeten ifrån sydafrikan­ska medborgare. I slutet av 2018 låg arbetslösh­eten i landet på drygt 27 procent.

Våld med främlingsf­ientliga motiv är inte ett nytt fenomen i landet. Statistik visar på toppar 2008, då en våldsvåg resulterad­e i fler än 60 döda, samt 2015 då armén fick rycka in i Durban och Johannesbu­rg efter ökade orolighete­r som kostade minst sju människor livet.

– Orsaken är fattigdom och har sina rötter i apartheid, sade människorä­ttsadvokat­en Sharon Ekambaram till BBC tidigare i april.

 ?? FOTO: TT-AP/JEROME DELAY ?? Människor deltar i en protestmar­sch mot xenofobisk­a attacker i Johannesbu­rg 2015, efter en våldsvåg mot utländska medborgare i landet.
FOTO: TT-AP/JEROME DELAY Människor deltar i en protestmar­sch mot xenofobisk­a attacker i Johannesbu­rg 2015, efter en våldsvåg mot utländska medborgare i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland