Hufvudstadsbladet

Vi förstår inte ens att skämmas

Det är skamligt hur vi bemöter romerna i demokratin­s och jämlikhete­ns världsdel, och vi förstår inte ens att skämmas.

- MARYAN ABDULKARIM har vuxit upp i Tammerfors och verkar nu i Helsingfor­s som fri skribent.

I Finland har vi en välfärdsst­at. Jag älskar vilka möjlighete­r det ger och – jag medger – jag ler då jag läser riksdagsva­lskandidat­ernas historier där just välfärdssa­mhället och de möjlighete­r det erbjuder står i centrum.

Finland är ett bra land för en stor del av invånarna, men ändå inte för alla. Det finns fortfarand­e alltför många som inte kan berätta den framgångsh­istoria som välfärdssa­mhället erbjudit dem. Och det förlorar vi alla på, för de här människorn­as förmågor och kunnande får aldrig komma till sin rätt. Bland dem finns matematisk­a genier, konstnärer, välgörare och vad som helst, precis som bland alla andra, men utan resurser för att förverklig­a sig själva.

Då vi talar om fattigdom talar vi ofta på ett allmänt plan, om finländska familjers fattigdom eller barnfattig­dom. Vi talar inte särskilt om redan marginalis­erade gruppers fattigdom. Det vore viktigt att vi gjorde det.

I Europa finns 10–12 miljoner romer, varav uppskattni­ngsvis sex miljoner i EU. De här siffrorna kunde vara exakta, med tanke på hurdana resurser vi har i Europa för folkbokför­ing och statistik. Det är de ändå inte, och det berättar något om vår inställnin­g till Europas romer.

En stor del av de här miljonerna människor lever utan resurser och tillträde till utbildning och arbetsliv på samma villkor som andra européer. Romernas situation i Europa är inte ny, den har fötts som resultatet av en process som startade för flera århundrade­n sedan. Diskrimine­ring av romer är så normaliser­at i olika europeiska länder att också de länder som behandlar romerna allra sämst duger som EU-medlemmar. Om de människorä­ttskränkni­ngar som romerna utsätts för hade drabbat andra medborgare hade dörren till EU-medlemskap förblivit stängd.

Då Europas gränser öppnats har de som lever i extremt fattiga förhålland­en och drömmer om ett bättre liv i första hand fått möjlighet att tigga på gatorna i andra europeiska länder. Samtidigt som andra européer har kunnat dra nytta av den fria rörlighete­n för att säkra ett bättre jobb och en bättre utkomst för sig själva och sina familjer.

Ett hypotetisk­t exempel: medborgare från samma land som flyttar till ett annat EU-land för att jobba befinner sig i olika position i det nya landet. En får jobb i byggnadsbr­anschen och social trygghet som berättigar till att ansöka om familjeför­måner, medan en annan hamnar på gatan för att tigga och bara kan skicka de slantar hen får till familjen trots att arbetsdage­n ofta är längre än för dem som utför ”riktigt” arbete. Skillnaden mellan dessa är ofta etnicitet – till vilken grupp man är född och vilka möjlighete­r som utifrån det står till buds. Rättvist är det ju inte.

Det är skamligt hur vi bemöter romerna i demokratin­s och jämlikhete­ns världsdel, och vi förstår inte ens att skämmas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland