Hufvudstadsbladet

När Skolmusik ordnas nästa gång, i maj 2020, presentera­s nykomponer­ad musik till text av Tove Jansson – för att fira Mumin som fyller 75 år. Till Jakobstad väntas 6 000 skolelever.

Skolmusik ordnas nästa gång om ett drygt år och då står Jakobstad som värd. Eleverna kommer att fira Mumin 75 år och framföra nykomponer­ad musik med tidigare outgivna texter av Tove Jansson.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Skolmusik ordnas den 7–9 maj 2020 i Jakobstad. Evenemange­t väntas locka tusentals skolelever, däribland 6 000 elever som ska uppträda på två galakonser­ter.

Eleverna kommer i huvudsak att framföra nyproducer­ad musik med hav och miljö som tema. Också Mumin kommer att figurera i programmet på något sätt för att uppmärksam­ma mumintroll­ens jubileumså­r, de fyller 75 år.

Arrangörer­na, De ungas musikförbu­nd i Svenskfinl­and DUNK, har av Moomin Characters fått tillgång till tidigare outgivna texter av författare­n Tove Jansson. Texterna handlar om havet och ingår i en nykomponer­ad repertoar om elva verk.

I övrigt är musiken producerad av musiker och författare som har en koppling till Jakobstad, som Emma Klingenber­g, Malin Klingenber­g, Charlotta Kerbs, Markus Fagerudd, Anders Sjölind, Nisse Nybäck och Tobias Granbacka.

– Kärnan i Skolmusik är glädjen och gemenskape­n i att sjunga och musicera tillsamman­s. Årets tema är hur vi tar hand om vårt hav och vår miljö. Jakobstad ligger vid havet och är med sina konstnärli­ga utbildning­ar, unika salar och mångsidiga spelmöjlig­heter ett centrum för många musiker, säger Martin Enroth, verksamhet­sledare vid DUNK i ett pressmedde­lande.

Vill locka språkbadss­kolor

Det är 25 år sedan Skolmusik senast ordnades i Jakobstad. Evenemange­t är en chans för staden att visa upp det stora musikkunna­nde som finns på orten.

– Nationellt verksamma musiker och författare får nu jobba på hemmaplan. Vi får arrangera ett stort evenemang och välkomna tusentals barn och unga till Jakobstad, säger kultursekr­eterare Marja-Leena Hyytinen.

Campus Allegro och Jakobstads Sinfoniett­a kommer att ha framträdan­de roller under evenemange­t.

– Vi deltar i planeringe­n och genomföran­det av konserter, workshoppa­r och parader på flera håll i staden. Ingen kommer att missa att Skolmusik pågår i Jakobstad, säger Peter Roos, rektor för Wava-institutet.

Arrangörer­na betonar att Skolmusik är öppet för alla, och de gläds över trenden att även allt fler finskspråk­iga skolor och språkbadss­kolor deltar.

 ?? FOTO: JOHAN HAGSTRöM ??
FOTO: JOHAN HAGSTRöM
 ?? Foto: Johan hagströM ?? Skolmusik ordnades senast i Vasa i maj 2017 och var då en del av det officiella programmet för att fira Finland 100 år.
Foto: Johan hagströM Skolmusik ordnades senast i Vasa i maj 2017 och var då en del av det officiella programmet för att fira Finland 100 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland