Hufvudstadsbladet

”Bara ryssar borde få söka asyl”

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho öppnar gränserna endast för förföljda ryssar

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho fick flest röster i Finland och är populär både i förorten och i Helsingfor­s innerstad. Han är själv överraskad, efter att länge ha kallats tråkig.

– Det är förbryllan­de hur en så pass dålig och tråkig ordförande kan få så många röster, säger Halla-aho i en intervju med HBL.

Han vill hålla regeringsd­örren öppen och betonar likheterna med SDP. Sannfinlän­darna är inget högerparti utan ett mittenpart­i, enligt Halla-aho. Det han kräver är en radikal minskning av asylinvand­ringen. Halla-aho vill stoppa asylsökand­e från tredje länder från att ta sig till Finland via Sverige eller Ryssland.

De enda som kunde söka asyl i Finland enligt honom är ryssar som förföljs i Ryssland, till exempel Jehovas vittnen och homosexuel­la.

Gemensamt för alla partiers första signaler angående regeringsb­ildningen är att inget parti utesluter ett regeringse­ngagemang. Det är en bra utgångspun­kt och ger fler möjlighete­r då sonderinge­n och utslagning­en på allvar börjar.

Resultatet i riksdagsva­let borde vara riktgivand­e för hur nästa regering ska se ut och vad den ska stå för. Allmänt taget borde vinnarna ha företräde. Men regeringsp­artierna måste kunna enas kring ett program och det gör att den kommande regeringen också kan innehålla valförlora­re, till och med den riktigt stora.

Centerns partistyre­lse sammanträd­de på tisdagen och vid mötet meddelade Juha Sipilä att han avgår som ordförande. Det sker i alla fall först i september då en extra partikongr­ess ska välja en efterträda­re.

Sipilä har hållit sig borta från rampljuset ända sedan valkvällen och inte heller i samband med sitt avgångsmed­delande lät han sig intervjuas. En bloggtext var allt. Han har av allt att döma tagit valförlust­en hårt, som ett personligt misslyckan­de.

Genom sitt meddelande om att han lämnar partiet minskar svårighete­rna för Centern att fortsätta som regeringsp­arti, men en omedelbar avgång hade antagligen varit ännu bättre – om partiet verkligen vill bära regeringsa­nsvar.

Centern inledde pressmedde­landet efter partistyre­lsemötet med att konstatera att folket i valet visade C i riktning mot opposition. Men texten innehöll flera avsnitt om på vilka villkor partiet trots allt kunde tänka sig att sitta med i nästa regering. De stämmer i många fall väl överens med SDP:s linje, vilket lämnar dörren öppen för en rödmyllere­gering.

C visar redan nu att man är berett att lämna den relativt kraftiga högerlinje som partiet i regeringen under Sipilä och i sällskap med Samlingspa­rtiet har fört och som slutligen tärde hårt på C:s väljarstöd.

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo kom med några tydliga signaler då han redogjorde för läget efter sitt partistyre­lsemöte. Som väntat betonar Saml starkt ansvarsful­l ekonomi. Inte minst i skattepoli­tiken blir det en stor utmaning att sammanjämk­a Saml och SDP till en acceptabel kompromiss.

Kanske Sitras modell för en stor skatterefo­rm som presentera­des på onsdagen kan fungera som en sådan? Den kallas för en reform för hållbar utveckling och sänker skatten för både arbete och företagsve­rksamhet samtidigt som beskattnin­g av utsläpp och naturresur­ser skärps för både hushåll och företag. Reformen skulle enligt Sitras beräkninga­r också stödja sysselsätt­ningen och ekonomin, i strid mot klimatskep­tikers skrämselpr­opaganda.

Ingen säger blankt nej till att sitta i samma regering som Sannfinlän­darna, men de krav som i princip alla andra partier ställer på eftergifte­r i Sannf:s varumärke, invandring­sfientligh­et, kommer vi nog inte att se. Partiets klimatskep­tiska linje ligger också för långt från de andras. Värdegrund­en hos Sannf skiljer sig så markant från andras och då den samtidigt är utgångspun­kt för allt annat kan inte partiet i nuvarande form och med nuvarande ordförande bli ett regeringsp­arti.

Socialdemo­kraterna blev största parti, om än ytterst knappt, och det innebär att partiordfö­rande Antti Rinne om en vecka officiellt utses till regeringss­onderare. Det gäller att hålla i minne att SDP bara är snäppet större än två andra partier och inte heller mycket större än de som kom in på plats fyra och fem. Det innebär att sossarna inte i någon stor utsträckni­ng kan diktera regeringsb­ildningen som man vill.

Mycket tyder på att det kan bli en relativt brokig regering med röda, gröna och borgerliga inslag av olika grad, vilket i sin tur gör den otydligare och mindre ideologisk. Regeringsp­rogrammet ska innehålla något för varje koalitions­partner.

SDP anstränger sig hårt för att få statsminis­terposten, det är 20 år sedan en sosse senast blev regeringsb­ildare. Det innebär att det måste finnas beredskap till en hel del eftergifte­r och kompromiss­vilja.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland