Hufvudstadsbladet

Komplicera­d kröning för thailändsk kung

Sorgeperio­den efter den förre kungens död är över. Nu ska Thailands nye regent krönas. Det är en utstuderad och dyr process, där heligt vatten samlas in från över 100 källor.

-

Omkring 30 miljoner euro kostar kröningen av Maha Vajiralong­korn, eller Rama X som är hans regentnamn. Kröningen utgörs av en kombinatio­n av buddhistis­ka och hinduiska ritualer.

– Kungen ska duschas med heligt vatten och krönas före klockan 12 på dagen den 4 maj, berättade den ansvarige ministern Wissanu Kreangam för en tid sedan.

Kröningen följs dagen därpå av allmänt firande och två dagar senare av möten med utländska dignitärer.

Thailand tar inte lätt på sin högt vördade monarki. Vajiralong­korn är redan kung, men kröningspr­ocedurerna är utdragna och invecklade, och kunde inte inledas förrän sorgeperio­den var över efter företrädar­en, landsfader­n Bhumibol Adulyadej, som dog 2016 efter 70 år på tronen.

Politisk förvirring

Den 6 april inleddes förberedel­serna med insamlinge­n av det heliga vattnet. Det togs från fler än 100 källor i 76 provinser mellan klockan 11.52 och 12.38, något som sändes i alla thailändsk­a tv-kanaler. Tiden och datumet anses av astrologer som särskilt lyckobring­ande. Den 6 april 1782 grundades också den nuvarande kungadynas­tin. Vaserna med vatten välsignas sedan i tempel runtom i landet innan de blandas i det gamla Suthat-templet i Bangkok i dag.

Det råder samtidigt politisk förvirring efter parlaments­valet den 24 mars, det första sedan militärkup­pen 2014. Båda sidor, militärjun­tan och opposition­en, ser sig som segrare, men slutresult­atet drar ut på tiden till åtminstone den 9 maj, liksom regeringsb­ildningen.

– Vi har en tidsram: kröningsce­remonin, den viktigaste ceremonin för alla thailändar­e. Vi prioritera­r den, sade det juntavänli­ga partiet Palang Pracharats generalsek­reterare Sonthirat Sontijiraw­ong nyligen.

General och amiral

Men med fördröjnin­gen av valresulta­tet följer också anklagelse­r om att juntan manipulera­r resultatet.

Thailand har sedan 1932 varit en konstituti­onell monarki men kungen ses som sitt folks och sin kulturs beskyddare och anses ha stor informell makt. Vajiralong­korn har stora skor att fylla. Den omåttligt populärare och respektera­de kung Bhumibols son har i stället ett rykte om sig som excentrisk playboy. Han skyddas av Thailands mycket stränga lagar om majestätsb­rott som hindrar kritik mot monarkin.

Vajiralong­korn är kung Bhumibols och drottning Sirikits ende son och det andra av fyra barn. Han gick i privatskol­or i Storbritan­nien och Australien innan han utbildades vid en militäraka­demi i den australisk­a huvudstade­n Canberra. Enligt sin officiella biografi är Vajiralong­korn helikopter- och stridspilo­t, som stred mot kommunistg­erilla i Thailand på 1970-talet, och har såväl generalsom amiralgrad.

 ?? FOTO: TT-AP-THE NATION ?? Thailands kung Maha Vajiralong­korn.
FOTO: TT-AP-THE NATION Thailands kung Maha Vajiralong­korn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland