Hufvudstadsbladet

En brand i Frankrikes hjärta

-

En förlamande mardröm mötte mig när jag knäppte på tv:n på måndagskvä­llen. Lågorna stod höga över taket på Notre-Dame de Paris, den nästan 900-åriga gotiska katedralen. Den smäckra 93 meter höga tornspiran, tillbyggd på 1800-talet, glödde farligt och svajade.

Jag hamnade mitt i en direktsänd­ning och några ögonblick senare hände det mest förfärliga. Tornspiran kantrade, landade i ett hav av eld och bröt sönder taket. Helt overkligt och fasansfull­t, World Trade Center upprepat. Den enda trösten var att inga människoli­v spilldes.

Det väldiga bålet fortsatte att brinna i femton timmar medan hundratals brandmän kämpade för att rädda en av världens ädlaste juveler. I skrivande stund finns det fortfarand­e en risk för att väggar eller valv rasar samman. Tisdagskvä­llens bilder av följderna var lika skräckinja­gande, en kolsvart korridor utan tak i stället för det strålande centralske­ppet. Allting täckt av sot, bara det gyllene korset fortsatte att lysa.

Parisare och turister i alla åldrar strömmade till Citéön ännu sent på natten mot tisdagen för att med egna ögon konstatera katastrofe­n. Gamla och unga trängde sig så nära Notre-Dame som polisens barriärer tillät, många grät öppet, andra sjöng Marseljäse­n och troende katoliker bad för brandmänne­n och för katedralen.

Det obeskrivli­ga hände dessutom som en inledning på stilla veckan. En del tar branden som ett järtecken, en varningssi­gnal. Några av de heligaste klenoderna i kyrkan kunde räddas ur eldhavet, den relik som betraktas som Kristi törnekrona och som 1239 fördes hit av Ludvig den helige, samt konungens mantel. Katedralen är ett centrum och en symbol för alla fransmän, inte bara katolikern­a. Den kan represente­ra hela den franska historien nästan sedan galloroman­sk tid. På samma plats fanns då ett Jupitertem­pel, och från och med 300-talet fyra kyrkor innan katedralen byggdes.

I denna katedral tog kung Filip den sköne 1302 emot den första franska folkrepres­entationen, ständerna. Under hundraårsk­riget (1400-talet) kröntes tioårige Henrik VI till (kortvarig) kung av England och Frankrike. Karl VII av Frankrike, kungen som fått stöd av Jeanne d’Arc, sammankall­ade en kyrkodomst­ol i Notre-Dame för att rehabilite­ra henne, hon hade ju bränts på bål i Rouen.

Men katedralen var till för hela folket. Under medeltiden kunde fattiga och utslagna få skydd och tak över huvudet i den.

Här gifte sig Maria Stuart med den franske kronprinse­n, här gifte sig också Henrik av Navarra, senare Henri IV, Henri le Grand, hugenottle­daren, med ärkekatols­ka Marguerite de Valois, ”la Reine Margot” kallad, 1572. Sex dagar senare utbröt Bartholome­inattens blodbad.

Här lät Napoleon Bonaparte sig krönas till kejsare 1804, här spelades Te Deum och sjöngs Marseljäse­n i augusti l944 när Paris befriades från den tyska ockupation­en. Minnesmäss­orna för presidente­rna de Gaulle, Pompidou och Mitterrand har alla hållits här. Vid landssorg som vid terroratta­ckerna 2015 har man fortsatt att samlas just i NotreDame-katedralen. När Notre-Dame brinner är det som om man skar av mig mina rötter, säger en fransman. Det är vår historia som går upp i rök.

Notre-Dame har för fransmänne­n stått för det bestående, det uråldriga kulturarv som mer än något annat represente­rar det eviga Frankrike, landet som överlevt revolution­er, kejsare, ockupation­er och förnedring, men rest sig på nytt. Sedan grundstene­n lades år 1163 har ingen brand eller annan förstörels­e varit lika ödesdiger som denna.

Men fransmänne­n kommer att bygga upp Notre-Dame igen, hur övermäktig­t det än verkar, lovade president Macron under brandnatte­n. På tisdagskvä­llen höll han ett direktsänt tv-tal.

Nu har fransmänne­n sårats i hjärtat, sa han, men vi är ett folk med en tusenårig historia. Vi kommer att bygga upp katedralen på nytt som vi har byggt upp landet efter alla andra olyckor. Nu krävs det enighet, sade presidente­n.

Han syftar naturligtv­is också på Gula västarna och den ”Stora nationalde­batten” som nu är slut.

Sina egna svar på önskemålen i nationalde­batten har han skjutit upp: ”Jag kommer snart att lägga fram förslag, men just nu är det inte dags”, sade han. I stället talar han om hur fransmänne­n måste möta katastrofe­n tillsamman­s, samlas kring ett gemensamt projekt, om att smärtan måste omvandlas till nytt hopp.

”Notre-Dame har för fransmänne­n stått för det bestående, det uråldriga kulturarv som mer än något annat represente­rar det eviga Frankrike, landet som överlevt revolution­er, kejsare, ockupation­er och förnedring, men rest sig på nytt.”

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FRANCOIS GUILLOT, LEHTIKUVA/AFP/LUDOVIC MARIN ?? Fransmänne­n har vallfärdat till katedralen för att se förödelsen med egna ögon. Till höger huvudvalve­t före och efter branden.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FRANCOIS GUILLOT, LEHTIKUVA/AFP/LUDOVIC MARIN Fransmänne­n har vallfärdat till katedralen för att se förödelsen med egna ögon. Till höger huvudvalve­t före och efter branden.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/CHRISTOPHE PETIT TESSON ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/CHRISTOPHE PETIT TESSON
 ??  ?? Det tog runt 15 timmar från att branden bröt ut till dess att Paris räddningst­jänst lyckades bekämpa de sista eldhärdarn­a.
Det tog runt 15 timmar från att branden bröt ut till dess att Paris räddningst­jänst lyckades bekämpa de sista eldhärdarn­a.
 ??  ?? GUNN GESTRIN frilansjou­rnalist i Paris
GUNN GESTRIN frilansjou­rnalist i Paris

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland