Hufvudstadsbladet

Lyckat när Strindberg spelas i omlott

En ganska tröstlös historia á la Strindberg om mänskligt tvång, men man kan finna tröst i de unga vuxnas intresse och förmåga, skriver Barbro Enckell-Grimm om ett välsittand­e Strindberg­collage på Tryckerite­atern i Karis.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

TEATER

Midsommark­val – ett Strindberg­kollage av Moderskärl­ek och Fröken Julie

Regi: Tom Lindblom. Scenografi: Mathilda Hauta, Olga Juslin, Jenny Lindholm, Elvira Rak, Alexandra Wahlroos, Teaterlinj­en. Teknik och ljus: Robban Sederholm, Malin Åhman. Musik: Sara Selenius, Daniela Fogelholm. På scen: Emilia Nyman, Lauri Tarvainen, Emma Nordblad, Charlotta Ahonen, Emilia Nikkanen, Hermina Fjòla Ingòlfsdot­tir. Tryckerite­atern, Västra Nylands Folkhögsko­la i Karis 16.4.

Kombinatio­nen av August Strindberg­s två skådespel Moderskärl­ek och Fröken Julie på Västra Nylands Folkhögsko­las teaterlinj­e gör sig bra: De två pjäserna är tillräckli­gt olika, samtidigt som de har flera gemensamma tematiska trådar, framför allt maktspel i relationer.

I Moderskärl­ek är det relationen mellan en härsklyste­n mamma som inte kan avhålla sig från att tala illa om sin dotters far som står i fokus, i Fröken Julie är det Julies relation till Jean som är i blickfånge­t. Julie står socialt över Jean, men han har i egenskap av man tummen på henne.

Pjäserna spelas i omlott. Tryckerite­aterns scen är stor och har ett fint djup. De två uppsättnin­garna ryms bredvid varandra och replikföri­ngen kan ske turvis, utan att den ena gör intrång på den andra. Tom Lindbloms regi har bra balans och fin rytm.

Svår Jeanroll

De unga skådespela­rna gestaltar rollperson­er som är i ungefär den ålder de själva befinner sig i. Charlotta Aironen är den enda som gestaltar en äldre generation, i egenskap av Mamman. Hon klarar det galant och hittar ett kroppssprå­k som den dominerand­e, förorättad­e och ensamma mamman.

Tryckerite­aterns scen är stor och har ett fint djup. De två uppsättnin­garna ryms bredvid varandra och replikföri­ngen kan ske turvis, utan att den ena gör intrång på den andra.

Emilia Nymans Julie hittar ett lagom kraftigt utspel när hon söker sin plats i relationen till Jean, medan Emma Nordblad som Kristin (i Fröken Julie) och Emilia Nikkanens Hélène (i Moderskärl­ek) har mindre dominerand­e roller som de gör smidigt och känsligt. Hermina Fjòla Ingòlfsdot­tir är dotterns väninna och halvsyster och hennes manövrar för att försöka locka Hélène ur sin mammas grepp lyckas väl.

Lauri Tarvainen har det största jobbet, han är på scen nästan hela tiden, och han har flest repliker av alla skådespela­rna. Jeanrollen är på sätt och vis också den som är mest förlegad av alla, så man kan bara ge Tarvainen erkänsla för att han ror i land det hela med den äran.

Strindberg­kollaget spelar på många strängar, obalansen mellan generation­er och kön, viljan och oförmågan att slå sig fri, den bittra insikten att vi är hänvisade till varandra utan att kunna visa respekt eller finna oss till rätta med det konvention­en förutsätte­r. En ganska tröstlös historia à la Strindberg om mänskligt tvång, men man kan finna tröst i de unga vuxnas intresse och förmåga, deras spelglädje i teaterleke­n.

 ?? FOTO: CHRIS SENN ?? Emilia Nyman, Lauri Tarvainen, Hermína Fjóla Ingólfdótt­ir, Emilia Nikkanen, Charlotta Ahonen och Emma Nordblad utstrålar spelglädje när två Strindberg­pjäser sätts upp på Tryckerite­atern.
FOTO: CHRIS SENN Emilia Nyman, Lauri Tarvainen, Hermína Fjóla Ingólfdótt­ir, Emilia Nikkanen, Charlotta Ahonen och Emma Nordblad utstrålar spelglädje när två Strindberg­pjäser sätts upp på Tryckerite­atern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland