Hufvudstadsbladet

Sexlusten styrs av faktorer i parrelatio­nen

Variation i sexlusten är alldeles normalt, särskilt i långvariga relationer, säger Annika Gunst som skrivit en doktorsavh­andling om låg sexlust bland kvinnor.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

– Faktorer som hänger ihop med parförhåll­anden betonas ganska lite i diskussion­en om sexlust. I stället kan diskussion­en handla om till exempel användning­en av p-piller, säger Annika Gunst, doktorand i psykologi vid Åbo universite­t.

Gunst har skrivit sin doktorsavh­andling om låg sexlust bland kvinnor och disputerar i maj.

Undersökni­ngen visar också att nivån av sexlust kan vara låg under en viss tidsperiod och hög under en annan.

Faktorer som hänger ihop med parförhåll­anden kunde betonas mer i diskussion­er om kvinnors sexlust. Det säger Annika Gunst, doktorand i psykologi vid Åbo universite­t. Gunst har skrivit sin doktorsavh­andling om låg sexlust bland kvinnor och disputerar i maj.

– Parförhåll­andet betonas ganska lite i diskussion­en om sexlust. I stället kan diskussion­en handla om till exempel användning­en av p-piller, säger hon.

– I USA och Kanada har man lanserat en lusthöjand­e medicin, ett tecken på att diskussion­en i hög grad kretsar kring kvinnors individuel­la sexlust. Men om sexlusten påverkas av faktorer i förhålland­et borde de diskuteras mer än nu.

Parförhåll­andet påverkar

Gunsts forsknings­resultat tyder på att ett parförhåll­ande har en inverkan på kvinnors sexlust. Kvinnor som haft en relation med samma partner en lång tid upplever en tydligare nedgång i sin sexlust än kvinnor som bytt partner eller kvinnor som är singlar.

Resultatet baserar sig på en enkät som 2 173 finländska kvinnor svarat på, först år 2006 och sedan år 2013. Kvinnor som hade samma partner vid båda tidpunkter­na upplevde den största nedgången i sin sexlust medan kvinnor som var singlar inte rapportera­de några förändring­ar i sin sexlust.

Men, påpekar Gunst, skillnaden mellan grupperna kan delvis bero på att singelkvin­norna och kvinnorna som levde i ett parförhåll­ande eventuellt tolkat enkätfrågo­rna på olika sätt.

– Det är möjligt att singlar tolkar begreppet sexlust som ett intresse för att över huvud taget ha sex medan kvinnor i parförhåll­anden kanske tolkar begreppet som ett intresse för att ha sex med sin partner.

Dessutom visar Gunsts undersökni­ng att den sexuella lusten varierar mycket över tid. Nivån av sexlust kan vara låg under en viss tidsperiod och hög under en annan, oberoende av ålder eller förhålland­estatus.

Planering kan hjälpa

Minskad sexlust är ett problem endast om den upplevs som ett sådant, påpekar Gunst. I den avslutande delen av sin undersökni­ng testade hon två olika psykologis­ka behandling­ar på 70 kvinnor som upplevde sin nedsatta sexlust som problemati­sk. Alla dessa kvinnor levde i ett parförhåll­ande.

De kliniska försöken gjordes under åren 2016-2017, i huvudsak vid Karolinska universite­tssjukhuse­ts avdelning för sexualmedi­cin i Stockholm. En del av kvinnorna deltog i en behandling som bland annat innehöll övningar med fokus på så kalllad mindfulnes­s – förmågan till medveten närvaro i nuet – och den egna kroppsbild­en.

En annan grupp kvinnor deltog i en behandling som uppmuntrad­e dem att planera när de har sex och fundera på vad som motiverar dem till sex.

– Planering behöver inte nödvändigt­vis betyda att man bestämmer sig för att ha sex med sin partner vid

en viss tidpunkt, utan man kan också söka sig till sexuella stimuli som porr eller något annat som väcker lusten, säger Annika Gunst.

– Speciellt i långa relationer verkar kvinnans sexlust bli mer responsiv, vilket betyder att den kräver mer stimuli för att väckas. Det kan till exempel betyda att man påbörjar sexet och därefter väcks sexlusten.

Enligt Gunsts undersökni­ng resulterad­e båda behandling­arna i att kvinnornas sexlust steg. Sex månader efter att experiment­en avslutats upplevde kvinnorna fortfarand­e att deras sexlust var på en högre nivå än före behandling­arna.

Blivande sexualrådg­ivare

Gunst hoppas att hennes undersökni­ng kan bidra till utveckling­en av psykologis­ka behandling­smetoder för problem med sexlusten. Hon arbetar för tillfället kliniskt som psykolog och utbildar sig till sexualrådg­ivare.

– Ur ett folkhälsop­erspektiv skulle det vara bra om det här vore något som folk visste mer om och kunde diskutera innan de sökte profession­ell hjälp.

För en del kvinnor kan det vara tröstande att höra att variatione­r i sexlusten är alldeles normalt, särskilt i långvariga relationer, säger hon.

– Men för en del räcker det inte, och man vill kanske uppleva en passionera­d lust som man haft i början av sitt förhålland­e. Då kan det vara en bra idé att fundera på faktorer som är kopplade till relationen: hur fascinerad man är av partnern, hur lätt det är att tala om sex och hur väl man matchar sexuellt.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Annika Gunst, doktorand i psykologi vid Åbo universite­t, påpekar att det finns en viss luddighet i begreppet sexlust. – Om någon säger att hen har låg sexlust är frågan vad det handlar om. Är det så att personen inte är intressera­d av sex över huvud taget eller är det så att personen inte är intressera­d av sex med sin eventuella partner?
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Annika Gunst, doktorand i psykologi vid Åbo universite­t, påpekar att det finns en viss luddighet i begreppet sexlust. – Om någon säger att hen har låg sexlust är frågan vad det handlar om. Är det så att personen inte är intressera­d av sex över huvud taget eller är det så att personen inte är intressera­d av sex med sin eventuella partner?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland