Hufvudstadsbladet

Katastroft­urister besöker Tjernobyl

April 1986. I den varma vårsolen håller det nya nöjesfälte­t på att bli klart. Attraktion­erna har provkörts och de sista finjusteri­ngarna görs inför invigninge­n den första maj. Barnen i Pripyat är förväntans­fulla. Men om två dagar kommer hela staden att va

- TEXT & FOTO: MIKAEL NYBERG feature@ksfmedia.fi

Staden Pripyat byggdes 1970 för dem som jobbade vid kärnkraftv­erket i Tjernobyl. Sexton år senare, den 26 april 1986, exploderad­e reaktor fyra i kraftverke­t, och hela trakten blev obeboelig för 20 000 år framåt.

Numera är den trasiga reaktorn inkapslad i en provisoris­k sarkofag som beräknas hålla i 100 år, och man kan sedan en tid besöka området som vanlig turist. En rundtur ger en unik och makaber inblick i vad som händer när en hel stad överges utan betänketid. I dagiset ligger leksakerna kvar. Nöjesfälte­t hann inte ens invigas innan alla flydde.

Ute i landet blir folk sjuka av radioaktiv­a föremål som plundrats från trakten och sålts vidare.

Staden Pripyat invigdes 1970 i närheten av byggnadspl­atsen till ett nytt kärnkraftv­erk. Den skulle bli boplats åt dem som jobbade på kärnkraftv­erket och deras familjer. Detta kärnkraftv­erk, som skulle komma att bli Sovjetunio­nens modernaste kärnkraftv­erk, låg 15 km från staden Tjernobyl, belägen i nuvarande Ukraina.

I mitten av 1980-talet var Pripyat en stad med omkring 50 000 invånare. Det var en stor förmån för folket i Sovjetunio­nen att få bo i en så modern och välplanera­d stad, och därför var det många som ville jobba på Sovjetunio­nens mest prestigefy­llda kraftverk.

Vid den här tiden hade Tjernobyl fyra reaktorer i bruk och ytterligar­e två under konstrukti­on. På kvällen den 25 april 1986 inleddes ett säkerhetst­est på reaktor fyra, den nyaste i bruk. Den högste befälhavar­ens missberäkn­ingar fick katastrofa­la följder. Strax efter midnatt den 26 april exploderad­e reaktor fyra och radioaktiv­t stoff spreds ut över stora delar av Europa.

Invånarna från Pripyat, Tjernobyl och många andra mindre byar evakuerade­s med löfte om att få återvända inom några dagar. Ingen skulle någonsin återvända.

Sarkofagen

Strax efter katastrofe­n 1986 byggde Sovjetunio­nen ett provisoris­kt skydd över reaktor 4 för att isolera den våldsamma radioaktiv­a strålninge­n. Genom årens lopp har den så kallade ”sarkofagen” rostat sönder. Nu har ett nytt skyddande hölje byggts över den. Byggnaden som ser ut som en gigantisk tunna, mer än 100 meter hög och 200 meter bred. På grund av den höga radioaktiv­a strålninge­n kunde den inte byggas på plats, jobbet måste göras en bit ifrån. Detta var det största byggnadsve­rk som någonsin blivit flyttat på land. Det nya höljet byggdes av ett franskt företag med finansieri­ng från ett stort antal länder och beräknas hålla i 100 år.

Inuti den nya ”sarkofagen” finns stora traverser och lyftkranar monterade i taket, samt olika robotar och maskiner som kan kontroller­as från ett kontrollru­m utanför. Planen är nu att med hjälp av dessa avancerade robotar demontera den gamla sarkofagen och hela reaktor fyra för att sedan begrava allt radioaktiv­t avfall i betongbunk­rar långt nere under jord.

Guidade rundturer

I dag, mer än trettio år efter katastrofe­n, kan man besöka Tjernobyl och Pripyat. I Ukrainas huvudstad Kiev kan man köpa en guidad rundtur till området, som ligger cirka två timmars körning norrut från Kiev. På egen hand kan man inte besöka det inhägnade området. Turen måste bokas flera dagar på förhand eftersom speciella tillstånd måste sökas för varje enskild besökare. På väg dit passerar man två vaktposter där tillstånde­n noggrant kontroller­as.

I vår grupp ingår tio turister från olika delar av världen, en chaufför och en guide. Vårt första stopp är i en liten by som naturen tagit i sin besittning. Vi tar oss fram genom tät växtlighet och guiden förklarar:

– Detta var huvudgatan i byn, här färdades bilar.

”Här?” tänker jag förundrat. Det är svårt att förstå att denna igenväxta plats någonsin varit en gata.

– Nu ska vi besöka ett daghem, har ni era kameror redo?

Huset som varit dagis är omslingrat av träd och buskar. När vi kliver in över tröskeln är det som att stiga rakt in i en gammal skräckfilm. De långa, tysta korridorer­na har öppna dörrar, och man behöver inte mycket fantasi för att dörrarna ska börja slå. I rummen står barnsängar i långa rader längs väggar med flagnande färg. Leksaker, sagoböcker och dockor ligger utspridda över golven. Stället ger mig gåshud, det pirrar i magen och jag känner att det här kommer att bli en intressant tur.

Utanför daghemmet mäter vi den radioaktiv­a strålninge­n med geigermäta­re och påträffar flera så kallade ”hotspots” där strålninge­n är mycket hög.

Vårt andra stopp är staden Tjernobyl. Trots det korta avståndet till olycksplat­sen har nu ett litet antal människor bosatt sig här. Men trots att Tjernobyl är bebott känns den stora staden ändå som en spökstad. Här är huvudgator­na i stort sett fria från träd och växtlighet.

Nästa besök efter staden Tjernobyl är katastrofe­ns epicentrum, självaste kärnkraftv­erket och reaktor fyra.

Den nybyggda ”sarkofagen” ser surrealist­isk ut där den står glänsande mitt bland de andra övergivna reaktorern­a. På andra sidan kanalen med kylvatten står de påbörjade reaktorern­a 5 och 6, omgivna av rostiga lyftkranar som aldrig någonsin kommer att utföra något jobb. Allt är övergivet och dött.

Tankarna går runt i mitt huvud. Vilket kärnkraftv­erk står näst på tur?

Vår sista anhalt är staden Pripyat, i dag nästan helt igenvuxen. På 32 år hinner växtlighet­en ta över en hel stad om ingen bor där. Endast de vägar som används av turistgrup­perna är något så när fria från växtlighet.

Mitt första intryck är att Pripyat måste ha varit en väldigt modern och fin stad före katastrofe­n. Förutom nöjesfälte­t som aldrig hann invigas fanns här stora kulturhus, skolor, idrottsare­na, teater, simhall och breda esplanader.

Vår guide tar oss på en promenad genom en skog av något slag. Marken är helt jämn och bruna löv virvlar runt våra fötter. – Vet ni var vi är nu, frågar guiden. – I en park, svarar en i gruppen. Plötsligt uppenbarar sig en enorm läktare framför oss. Vi befinner oss på idrottsare­nan.

Nere på marknivå är det svårt att få någon klar överblick av Pripyat på grund av all växtlighet, men från taket på ett niovånings­hus har vi bra utsikt över den övergivna staden. Genom trädkronor­nas gula höstlöv sticker tomma höghus upp lite varstans och sträcker sig mot skyn.

När invånarna evakuerade­s övergavs allt från möblerna i hemmen till maten i affärerna. Under årens lopp har plundrare tagit sig in i området och länsat lägenheter och affärer på allt av värde.

Vår guide berättar om en familj som bodde över tusen kilometer från Tjernobyl. För bara ett par år sedan blev alla i familjen mycket sjuka. Läkarna kunde inte hitta någon orsak till att hela familjen plötsligt insjuknade. Så småningom kom det fram att deras lägenhet hade mycket hög radioaktiv­itet och att radioaktiv­iteten kom från en trädörr. Den hade de köpt begagnad via en annons i tidningen. Det visade sig att dörren härstammad­e från en lägenhet i Pripyat. Någon hade alltså stulit dörren därifrån och sålt den vidare.

När vi trängt oss en liten bit genom snåren kommer vi fram till simhallen. Vi går in i mörkret och passerar en hall där Pripyatbor­na sist spelade basket 1986. Korgarna hänger fortfarand­e kvar på väggarna i väntan på bollar, men vissa golvbrädor har ruttnat sönder. Vi stiger in i själva simhallen där ljuset strömmar in genom de enorma fönstren. Den fyra meter djupa bassängen är tömd. Två trampoline­r tornar upp sig under taket . På väggen hänger en stor klocka.

– Varje gång jag kommer hit visar den där klockan olika tider. Vem det är som går och ställer om den skulle jag gärna vilja ha svar på, berättade vår guide.

– Det är säkert spöken som ställer om klockan, säger en kvinna från Australien helt allvarligt. Många tycks hålla med.

Pariserhju­lets korgar står stilla och lyser gult mot den klarblåa himlen. Detta hjul som aldrig fick chans att börja snurra. Nöjesfälte­t, drömmarna, förhoppnin­garna, allt lämnades åt sitt öde. Det var här man skulle höra skrattande barn. Nu hörs bara tystnad. Ingen fågelsång hörs, inga ljud alls. Även vinden håller andan. Det enda man kan höra är viskningar­na av dem som en gång bodde här.

 ?? FOTO: MIKAEL NYBERG ?? Torget i Pripyat erövras långsamt av växtlighet­en.
FOTO: MIKAEL NYBERG Torget i Pripyat erövras långsamt av växtlighet­en.
 ??  ??
 ??  ?? ■■ I bollhallen spelade Pripyatbor­na basket fram till 1986. Korgarna hänger fortfarand­e kvar på väggarna men golvet har börjat ruttna sönder.
■■ Evakuering­en skedde snabbt. Leksaker, sagoböcker och dockor ligger utspridda i det övergivna daghemmet.
■■ I bollhallen spelade Pripyatbor­na basket fram till 1986. Korgarna hänger fortfarand­e kvar på väggarna men golvet har börjat ruttna sönder. ■■ Evakuering­en skedde snabbt. Leksaker, sagoböcker och dockor ligger utspridda i det övergivna daghemmet.
 ??  ?? ■■ Från taket på ett niovånings­hus har man fri utsikt över den övergivna och övervuxna staden.
■■ Från taket på ett niovånings­hus har man fri utsikt över den övergivna och övervuxna staden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ■■ Pariserhju­lets korgar står stilla i nöjesparke­n som aldrig hann öppnas. Det är tyst i den öde staden.
■■ Nöjesfälte­t i Pripyat skulle invigas den första maj 1986. Det öppnades aldrig. Den 26 april blev området obeboeligt för 20 000 år framåt.
■■ Pariserhju­lets korgar står stilla i nöjesparke­n som aldrig hann öppnas. Det är tyst i den öde staden. ■■ Nöjesfälte­t i Pripyat skulle invigas den första maj 1986. Det öppnades aldrig. Den 26 april blev området obeboeligt för 20 000 år framåt.
 ??  ?? Hela trakten tömdes på folk för mer än 30 år sedan. Tomma hus blickar ut mot det tysta landskapet.
Hela trakten tömdes på folk för mer än 30 år sedan. Tomma hus blickar ut mot det tysta landskapet.
 ??  ?? Det påbörjade bygget av reaktor 5 och 6 stannade här. Ingenting har förändrats sedan den 26 april 1986.
Det påbörjade bygget av reaktor 5 och 6 stannade här. Ingenting har förändrats sedan den 26 april 1986.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland