Hufvudstadsbladet

Många falska EU-kandidater

Svallvågor­na efter riksdagsva­let har ännu inte lagt sig, men redan nu blåser det upp till EU-val, där flera nyvalda riksdagsle­damöter är med.

-

tommy.westerlund@ksfmedia.fi

TOMMY WESTERLUND

Det är en speciell situation då vi just har haft riksdagsva­l och regeringsf­örhandling­arna kommer att vara i full gång sannolikt under hela EU-valkampanj­en.

Frågan är hur det kommer att inverka på valrörelse­n och deltagande­t i EU-valet. Det kan i värsta fall skapa en konfliktsi­tuation om partier samtidigt som man förhandlar om bland annat Finlands EU-linje i samband med regeringsf­örhandling­arna ska driva sin egen EU-valkampanj.

Finlands EU-politiska linje och unionens framtid berördes knappt alls inför riksdagsva­let. Det är minst sagt märkligt då dels en stor del av Finlands lagstiftni­ng numera sker inom EU, dels enormt stora frågor just nu borde lösas på EUnivå och inte bara nationellt, såsom klimatförä­ndringen, flyktingpo­litiken och internatio­nella relationer.

Förhoppnin­gsvis kommer de här viktiga frågorna tillsamman­s med de stora politiska förändring­arna i de flesta EU-länder med EUskeptisk­a, nationalis­tiska partier på frammarsch att sätta fart på valrörelse­n och framför allt aktivera väljarna.

EU-valrörelse­n kan bli en direkt fortsättni­ng på den vi just har upplevt. Det är svårt att se en situation där väljarstöd­et i EU-valet skulle avvika väldigt mycket från resultatet i riksdagsva­let. Skillnader i hur mobiliseri­ngen av väljare lyckas kan ändå ge förändring­ar.

Om valdeltaga­ndet förblir på samma låga nivå som i de tidigare valen så röstar bara 40 procent. Med ett så lågt valdeltaga­nde kan ett parti som lyckas mobilisera sina väljare i lika hög grad som i riksdagsva­let göra ett kanonval.

Ett exempel: Röstningsa­ktiviteten stannar på 40 procent och Sannfinlän­darnas medvind håller i sig, anhängarna orkar masa sig till valurnorna en gång till inom några veckor i samma skaror som i söndags i riksdagsva­let. Då får Sannf en tredjedel av alla röster.

Det här visar hur stor betydelse mobiliseri­ngen i EU-valet kan ha och vilka följder det kan få.

HBL har redan tidigare på ledarplats påpekat det fräcka och oärliga systemet med dubbelkand­idaturer, som visar stor brist på respekt för väljarna. Men det är skäl att göra det igen eftersom otyget nu är omfattande i flera partier.

Värst är det på den sannfinlän­dska listan. 30 procent, eller 6 av 20 kandidater har precis valts in i riksdagen. Väljarna har ingen aning om vilket parlament de föredrar ifall någon blir invald också i EU-parlamente­t.

De gröna har också hela fyra dubblerand­e kandidater, alla är dessutom nya riksdagsle­damöter. För KD kandiderar både partiordfö­rande Sari Essayah och Peter Östman. Essayahs omoraliska plan är att stanna i EU bara till årsskiftet.

I Vänsterför­bundet ställer två kandidater upp trots att de just blev invalda i riksdagen. Den ena, Merja Kyllönen, har i förväg meddelat att hon stannar i riksdagen även om hon väljs in också i EU-parlamente­t. Hon kandiderar endast för att samla röster till VF. Men varför ska väljarna då rösta på just henne i EU-valet?

Det här beteendet ökar knappast väljarnas intresse för EU-valet och uppskattni­ng av EU.

Anmärkning­svärt är att vi ännu inte vet hur många platser Finland kommer att ha då EU-parlamente­t igen samlas efter valet. Finland har nu 13 platser, men om och när Storbritan­nien lämnar EU stiger antalet till 14. Tidpunkten för brexit är avgörande.

Det kan också vara ytterst avgörande för huruvida SFP kommer att ha en egen EU-parlamenta­riker genast efter valet eller först senare – eller i värsta fall inte alls under de närmaste fem åren.

Många unga som kandiderad­e, men inte klarade inval i riksdagsva­let återfinns bland partiets EUkandidat­er. Att någon skulle rå på sittande EU-parlamenta­rikern Nils Torvalds är dock i praktiken omöjligt. Torvalds största utmaning är att hela SFP:s lista får ihop tillräckli­gt med röster för ett mandat. Det kräver som vanligt en betydligt större andel av alla angivna röster än partiet får i riksdagsva­l. Tidigare har det alltid lyckats då SFP:s väljare har röstat i större utsträckni­ng än andra partiers väljare i EU-val.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland