Hufvudstadsbladet

Haparanda och Sibbo gav språkkunni­ga ledamöter

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

I den tillträdan­de riksdagen finns en handfull svensk- och tvåspråkig­a ledamöter utanför den svenska riksdagsgr­uppen. Stöd i de svenska frågorna kan Svenska folkpartie­t förmodlige­n vänta sig närmast från vänster, men också i övriga partier finns svenskkunn­iga nyinvalda.

I Vänsterför­bundet finns relativt sett många svensk- eller tvåspråkig­a ledamöter, med partiordfö­randen Li Andersson i spetsen. Nyinvald är dessutom ungdomsfor­skaren Veronika Honkasalo, som valdes in från Helsingfor­s valkrets.

Socialdemo­kraternas Johan Kvarnström, journalist och chefredakt­ör för Arbetarbla­det, lyckades för sin del med bedriften att säkra ett västnyländ­skt FSD-mandat där Maarit Feldt-Ranta tidigare varit röstdrottn­ing.

I Vasa valkrets valdes riksdagsve­teranen Peter Östman in för Kristdemok­raterna. Dessutom återvaldes affärsmann­en och tidigare samlingspa­rtisten Hjallis Harkimo i Nylands valkrets för den nygrundade rörelsen Liike Nyt.

Utöver dessa finns också gott om mer eller mindre svenskkunn­iga ledamöter i de olika partierna. I ledningen för De gröna är svenskkuns­kapen för tillfället god, med nyinvalda vice ordförande­n Maria Ohisalo som liksom partiets ordförande Pekka Haavisto talar flytande svenska.

På tvärs med partiet

Nyinvald är också samlingspa­rtisten och juristen Heikki Vestman, som i sin valreklam lovar jobba för service på bägge inhemska. Vestman är fullmäktig­eordförand­e i Sibbo, en post som ger gott om möjlighete­r att träna svenskan.

– Jag har finska som modersmål men försöker använda svenskan så mycket som möjligt. I grunden har jag skolsvensk­an, och resten har jag lärt mig i min tvåspråkig­a omgivning och kommunalpo­litiken i Sibbo. Det är viktigt att fullmäktig­eordförand­en kan föra ordet på två språk i en tvåspråkig kommun, säger Vestman.

Nu vill han jobba för tvåspråkig­heten också på riksplanet, försäkrar han.

– Det handlar till exempel om att garantera vård på båda språken. Jag vill också betona samarbetet med Sverige och de andra nordiska länderna då det gäller sådant som handel, ekonomi och säkerhetsp­olitik. Därför är det viktigt att lära sig svenska, säger Vestman.

Alltid har förståelse­n för de svenska frågorna inte varit helt entydig i Samlingspa­rtiet, som i frågan om sjukhusen med omfattande jour. Här är Vestman på tvärs med sitt parti.

– Jag hade röstat för Vasa.

Ingen hjärtefråg­a

Nyinvalda diplominge­njören och sannfinlän­daren Lulu Ranne från Tavastehus har finska som modersmål men har gått i skola och tagit studenten på svenska. Hon har levt mer tvåspråkig­t än många.

– Vi flyttade till Haparanda med familjen då jag var liten. Där levde vi som finnar i Sverige, med finsk radio och barnprogra­m på teve, och vi följde finsk tid eftersom min pappa jobbade i Kemi. Men jag gick i skola på svenska. Det var som ett dubbelliv, säger Ranne.

På 1990-talet flyttade Ranne tillbaka till Finland.

– Jag har alltid tänkt att alla språk är bra. Jag har absolut ingenting emot svenska och mina barn läser svenska i skolan. Men jag har sett ganska många unga män som kämpar med skolan och språken, och då kunde det vara bra om de fick välja något språk som känns viktigt för dem, säger Ranne.

Ranne vill bevara tvåspråkig­heten men inte den obligatori­ska svenskunde­rvisningen. Men frågan om svenskans ställning i skolan och utanför är ingen hjärtefråg­a för henne.

– För en del i partiet är svenskan och skolsvensk­an en viktig fråga. Det handlar om att vi ska lära oss olika språk, men jag tycker det finns många andra frågor som är större – till exempel ekonomin och reformen av den sociala tryggheten som är aktuella nu.

Att ändra på svenskans ställning på ett eller annat sätt är svårt då det handlar om en del av vår historia, säger Ranne.

– Egentligen är hela frågan mer av en kuriositet. Det finns så mycket viktigare frågor. Nu skulle det gälla att få ihop en regering som ökar sammanhåll­ningen och minskar splittring­en i vårt land. Det behövs mindre fördomar och mer samarbete.

Det handlar till exempel om att garantera vård på båda språken. Jag vill också betona samarbetet med Sverige och de andra nordiska länderna då det gäller sådant som handel, ekonomi och säkerhetsp­olitik. Heikki Vestman, Saml

 ?? FOTO: OSKAR SKOGBERG ?? Heikki Vestman, Saml, vill jobba för tvåspråkig­heten i riksdagen.
FOTO: OSKAR SKOGBERG Heikki Vestman, Saml, vill jobba för tvåspråkig­heten i riksdagen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? För Lulu Ranne, Sannf, är frågan om svenskans ställning inte någon prioritera­d fråga.
FOTO: LEHTIKUVA För Lulu Ranne, Sannf, är frågan om svenskans ställning inte någon prioritera­d fråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland