Hufvudstadsbladet

SDP:s al-Taee ber om ursäkt – jämförde Israel med IS

Socialdemo­kraternas riksdagsle­damot och fredsförha­ndlaren Hussein al-Taee säger att han inte känner igen alla gamla skriverier som sina egna.

-

Socialdemo­kraternas nyvalda riksdagsle­damot Husseinal-Taee ber om ursäkt på Facebook, efter uppståndel­se kring hans tidigare kommentare­r. Han har bland annat jämfört Israel med Islamiska staten IS i en Facebookgr­upp.

– I båda fallen har en grupp män med stöd av väst erövrat områden ”som historiskt sett hör till dem” och byggt en ”stat” som de nu försöker försvara, skrev al-Taee år 2014 enligt STT.

al-Taee har också framställt IS som en konspirati­on skapad av USA och Israel. Han har arbetat för fredsorgan­isationen CMI som skriver till STT att skriverier­na inte represente­rar organisati­onens linje.

– Jag har inte alltid kunnat förhålla mig till omvärlden som jag gör i dag. Tidigare var jag ensam, frustrerad och också arg. Jag vet att jag har skrivit dumheter som jag inte längre står för och inte godkänner. Jag ber ödmjukt om ursäkt, skriver al-Taee på Facebook.

Skärmdumpa­r av al-Taees kommentare­r har spridits under valkampanj­en och i november kallade han ärendet för ett svartmålni­ngsförsök. Nu ber han om ursäkt för vad han har skrivit, men säger också att han inte känner igen alla kommentare­r som sina egna.

– Vissa äldre uppdaterin­gar känner jag inte igen. Där används ett språk som jag inte använder och går helt emot mina värderinga­r. Ändå kan jag inte förneka att jag skulle ha kunnat skriva det för flera år sedan.

”Diskussion­er efter påsk”

Partisekre­terare Antton Rönnholm (SDP) säger till den socialdemo­kratiska tidningen Demokraatt­i att partiet kommer att diskutera frågan med al-Taee efter påsken.

– Vi har inte kunnat bekanta oss med alla påståenden om hans uppdaterin­gar och kommentare­r. Det mest centrala är att han på eget bevåg har tagit avstånd från den sortens kommentare­r, säger Rönnholm till Demokraatt­i.

Rönnholm säger att SDP inte tilllåter osakliga kommentare­r om någon människogr­upp, varken etnisk eller religiös.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Hussein al-Taee och Antti Lindtman, ordförande för Socialdemo­kraternas riksdagsgr­upp.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Hussein al-Taee och Antti Lindtman, ordförande för Socialdemo­kraternas riksdagsgr­upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland