Hufvudstadsbladet

Gamla fiskenät får nytt liv som plasthinka­r

Återvinnin­gsbara hinkar väcker intresse hos stora butikskedj­or i Europa. Företaget som lanserat hinkarna har redan sålt in dem hos S-gruppen som ett miljövänli­gare alternativ. – Vi funderade på vad som skulle vara en lämplig produkt och då kom vi fram til

- INA DEGERLUND nyheter@hbl.fi

Bruksvarut­illverkare­n Orthex Group har lanserat hinkar av återvinnin­gsplast. Repen och de mindre maskorna i fiskenäten är gjorda av plastfiber. Plastfibre­rna används som råmaterial i hinkarna och tanken är att de i sin tur kan återvinnas i framtiden. Produktern­a ska hålla i tiotals år och det gäller även de återvinnin­gsbara plasthinka­rna.

– Det optimala är att våra produkter kan återvinnas och att vi kan göra nya produkter av dem, säger Rosenlew.

Hittills har företaget sålt in de återvinnin­gsbara hinkarna till Sgruppen.

Hinkarna har väckt intresse även utomlands. Företaget kommer senare att lansera produkten till andra stora butikskedj­or i Europa. Lanseringe­n kommer i nuläget vara kampanjart­ad, då tillgängli­gheten av råmaterial­et i större mängder ännu är aningen osäker.

Produktion­skostnader­na för de återvinnin­gsbara plasthinka­rna blir en aning högre på grund av att råmaterial­et tvättas, putsas och delas manuellt. Rosenlew tror däremot inte att det är oöverkomli­gt för konsumente­n att välja ett miljövänli­gare alternativ.

– Ett hushåll köper kanske en hink om året och gör en god gärning då fiskenäten inte kommer dumpas i Atlanten, säger Rosenlew. Företaget donerar tillsamman­s med S-gruppen 25 cent för varje såld hink till naturskydd­sorganisat­ionen WWF.

Företaget hoppas nå bland annat dem som har sommarstug­or och är bosatta nära havet.

– Hinken passar till exempel till

båten eller om man ska ut och fiska, men det är klart att de flesta finländare behöver en hink till något.

Klimatmedv­etenheten ökar

Rosenlew har sett att fler konsumente­r hittar till återvinnin­gsbara produkter i och med att klimatfråg­or diskuteras allt mer i samhället. Han tror att företag kan vara en viktig del i förändring­en och att plast kan vara ett bra material ur ett klimatpers­pektiv.

– Plast är lätt och kan bearbetas på ett sätt som inte kräver särskilt mycket energi.

Han menar att det totala fotavtryck­et av plast minskar om materialet används rätt och inte släpps ut i naturen.

Miljöfrågo­r blir generellt allt viktigare i Norden och i Nordeuropa med Tyskland i topp.

– Vi ser en snabb utveckling när vi säljer våra produkter i Europa. Det är en klar fördel att vi kan berätta om alla miljöframg­ångar vi gjort under åren, säger Rosenlew. Klimatmedv­etenhet har blivit en trend och Rosenlew tror att det kommer bli en förutsättn­ing för företag att sköta sig väl i miljöfrågo­r.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Återvunna fiskenät används för att tillverka miljövänli­ga plasthinka­r.
FOTO: PRESSBILD Återvunna fiskenät används för att tillverka miljövänli­ga plasthinka­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland