Hufvudstadsbladet

Tiden rinner ut

-

Theresa May tog en välförtjän­t paus före påsk och fotvandrad­e med sin make Philip i bergen i norra Wales. Han anses vara premiärmin­isterns viktigaste politiske rådgivare, den enda hon förbehålls­löst litar på. Just nu är goda råd dyra.

Brexit, det ödesmättad­e beslutet att lämna EU, har kastat Storbritan­nien i en politisk kris utan motstycke. Läget är hopplöst tilltrassl­at, inte minst på grund av Mays dåliga omdöme och envishet. Hon har all orsak att noggrant överväga nästa steg.

För två år sedan, under en annan påsksemest­er i samma trakt, bestämde sig premiärmin­istern överraskan­de att satsa på tidigarela­gda parlaments­val. Efter en tråkig valkampanj, där hon med monotona uttalanden gjorde en slät figur, förlorade det konservati­va partiet sin majoritet i stället för att öka den.

Trots det har May drivit igenom sin vision av en hård brexit i förhandlin­garna med Bryssel utan att konsultera politiska motståndar­e, erfarna tjänstemän eller sitt eget kabinett. Hon har slösat dyrbar tid för att hålla ihop Torypartie­t. Parlamente­t fick rösta tre gånger under de tre senaste månaderna för att godkänna hennes omstridda utträdesav­tal med EU. Men det fanns aldrig en majoritet. Rebellerna i det egna partiet tillfogade May tre historiskt enastående nederlag. Nu börja tiden rinna ut.

Tack vare premiärmin­istern sade Storbritan­nien den 29 mars ännu inte farväl till EU. Under det senaste toppmötet enades EU-ledarna om att förlänga landets medlemskap flexibelt till den 31 oktober för att ge britterna ännu en chans att fullgöra eller avbryta brexit.

Det är fyra månader längre än May begärde. Själv har hon knappast så mycket tid kvar som regeringsc­hef. Parlamente­t sammanträd­er igen efter påsk, den 23 april. Den 23 maj måste britterna delta i EU-valet om landet då ännu inte har lämnat unionen.

Drygt tre år efter folkomröst­ningen om brexit vill premiärmin­istern i mån av möjlighet undvika detta. Därför bör parlamente­t ytterligar­e en gång rösta om utträdesav­talet och godkänna det. För att få en majoritet har May slutligen börjat förhandla med Jeremy Corbyns Labourpart­iet.

En kompromiss är dock osannolik: Labour fordrar att Storbritan­nien i framtiden ingår i en tullunion med EU och vill dessutom ha en andra folkomröst­ning. Båda kraven är oacceptabl­a för de flesta inom Torypartie­t. De är dessutom upprörda över att May över huvud taget talar med ”marxisten” Corbyn. Och många lokala partiorgan­isationer har redan meddelat att de inte vill delta i EU-valet.

Paradoxalt nog tycks en politisk självuppof­fring vara premiärmin­isterns bästa chans att få utträdesav­talet godkänt. Hon har redan tidigare lovat avgå då utträdet ur EU har ratificera­ts. Många av hennes motståndar­e inom det egna partiet stöder kanske henne nu en sista gång för att samtidigt bli av med henne. Därefter kan man välja en ny partiledar­e.

I ett alternativ­t scenario kunde Torypartie­ts rebeller igen rösta emot Mays utträdesav­tal och samtidigt kräva att hon lämnar sin post. Den 2 maj hålls kommunalva­l och det ser inte bra ut för de konservati­va. Majoritete­n av partimedle­mmarna och drygt hälften av alla väljare som röstade för brexit 2016 skulle nämligen föredra ett utträde utan avtal. Det är det som enligt EU-ledarnas beslut händer om Storbritan­nien inte deltar i Europavale­t.

Allt tyder alltså på att Theresa Mays tid som premiärmin­ister går mot sitt slut redan i maj. Och de som hävdar att de kan hugga itu den gordiska knuten, bland annat Boris Johnson, förbereder sig redan att efterträda henne.

”Paradoxalt nog tycks en politisk självuppof­fring vara premiärmin­isterns bästa chans att få utträdesav­talet godkänt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland