Hufvudstadsbladet

”Ett annat läge i dagens Nordirland”

Varningsfl­aggor har höjts för att brexit kan få våldsamhet­er att bubbla upp till ytan i det tidigare konfliktdr­abbade Nordirland. Efter orolighete­rna i staden Londonderr­y, där en journalist fick sätta livet till, undrar många vad som kommer att ske härnäs

- TT/MALIN JOHANSON

Orolighete­rna i Nordirland som pågick under drygt 30 år ledde till blodiga dåd som kostade tusentals liv. Men alla ställde sig inte bakom det fredsavtal som till slut slöts 1998.

Efter torsdagens upplopp i staden Londonderr­y misstänker polisen Nya IRA, en utbrytargr­upp från den Irländska republikan­ska armén (IRA) som låg bakom ett stort antal dåd under Nordirland­s våldsamma period.

– Det är de som inte har velat acceptera fredsavtal­et och som lever kvar i gamla föreställn­ingar om vad man ska åstadkomma. Samtidigt har stora delar av samhället gått vidare. Jag var i Nordirland första gången 1996 och det är en jättestor skillnad nu från hur det var då, säger Lena Karlsson, som är redaktör vid Utrikespol­itiska institutet i Sverige och följer utveckling­en i Storbritan­nien och Irland.

Enligt Lena Karlsson är Nordirland

ett annat samhälle i dag och det gäller även synen på den här typen av gruppering­ar. Händelsern­a i Londonderr­y har fördömts kraftigt från flera olika håll.

– Om man jämför med tiden med IRA så fanns det ett visst folkligt stöd i vissa kretsar för den gruppen, men det finns det inte för de här grupperna, säger hon.

Den tidigare konflikten i Nordirland är dock ständigt närvarande. Trots fredsavtal­et har våldet aldrig avtagit helt och det finns de som oroar sig för att brexit kan bidra till ökade spänningar, om det förändrar omständigh­eterna för gränsen på den irländska ön.

”Mycket som bubblar”

– Det finns en tendens att man pratar om en upptrappni­ng kring brexit, men det här är spänningar som har funnits sedan länge och som inte handlar om brexit, säger Karlsson, och fortsätter:

– Det finns mycket som bubblar i Nordirland och brexit har förstärkt en del gamla spänningar, men Nordirland har exempelvis inte haft någon regering på över två år.

Om händelsern­a i Londonderr­y kan bli grogrund för nya orolighete­r går inte att säga i nuläget. Enligt Lena Karlsson finns det indikation­er på att våldet i stället har minskat.

– Enligt polisens statistik pekar det senaste året på att våldet från de här grupperna har minskat, men det är svårt att säga vad det egentligen betyder, menar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland