Hufvudstadsbladet

Om det nordiska samarbetet dör ut har vi bara oss själva att skylla

- MATILDA AF HäLLSTRöM sekreterar­e för internatio­nella ärenden, Samlingspa­rtiet

NORDEN Det nordiska samarbetet har nått pensionsål­dern. Under kalla kriget blomstrade nordismen – passunione­n och den gemensamma nordiska arbetsmark­naden är goda exempel. Norden var för Finland under kalla kriget en port mot väst, en ljusglimt då skuggan från öst var som mörkast. Pohjola-Norden hade fler medlemmar än någonsin och var en aktör i samhällspo­litiska debatten. I dag närmar sig medelålder­n på Pohjola-Nordens medlemmar föreningen­s egen ålder (95 år).

Nordiska rådet är de nordiska parlamente­ns samarbetso­rganisatio­n. Finland har 18 platser och Åland 2. Tyvärr har rådet blivit en kaffeklubb där nyvalda parlamenta­riker placeras mot sin vilja, eller avdankade trotjänare med sin vilja. Tjänstemän­nen drömmer om en gången tid. Det är allt svårare att få journalist­er att bevaka Nordiska rådets sessioner. Vänortssam­arbeten avslutas. Ett av de viktigaste samarbetso­mrådena, säkerhet och försvar, sker utanför ramarna för Nordiska ministerrå­det. Jag hoppas verkligen att det bland de nyvalda riksdagsle­damöterna i Finlands riksdag finns sådana som hyser ett genuint intresse för Nordiska rådet.

Inom det nordiska samarbetet har det länge efterlysts politisk vilja. Det ryktas om en nordisk renässans. Att fler och fler är intressera­de av nordisk film och nordisk cuisine är trevlig i sig, men har inte haft någon märkbar inverkan på den politiska efterfråga­n för det officiella nordiska samarbetet.

Politisk vilja uppstår då politiker upplever att samarbetet är nyttigt. Nyttan i sin tur finns inom en diffus sfär som betecknas som politisk relevans. Trots upprepade hänvisning­ar till ”nordisk nytta” saknar det officiella nordiska samarbetet ofta politisk relevans. Då samarbetet är så tjänsteman­nadrivet att parlamenta­rikerna inte behöver läsa sina möteshandl­ingar mister de sitt intresse. Då reduceras samarbetet till festmiddag­ar och en kulturell gemenskap.

Därmed måste vi nordister se oss själva i spegeln och fundera: var finner vi den politiska relevansen?

Vi har en enastående möjlighet som lurar bakom hörnet: Europaparl­amentsvale­t. Förhålland­et mellan EU och Norden är krassligt för tillfället, icke-existerand­e som värst. När Finland och Sverige blev medlemmar i EU lovade den danska utrikesmin­istern Niels Helveg Petersen dyrt och heligt att det aldrig skulle finnas ett nordiskt block i unionen. Att många uppfattade den europeiska integratio­nen som ett alternativ till det nordiska samarbetet har inte hjälpt detta förhålland­e. Men nu är tiden inne: EU är en ypperlig chans för att åter ge det nordiska samarbetet politisk relevans.

EU är aktuellt och politiskt relevant. Samtliga nordiska länder gör sin röst hörd i EU på varsitt håll enligt bästa förmåga.

I det nordiska samarbetet ska vi också våga vara oeniga och debattera.

EU står inför en rad olika utmaningar, från brexit till invandring­skrisen. EU:s värderinga­r ifrågasätt­s från insidan medan den regelbaser­ade världsordn­ingen utmanas från utsidan. Till och med i Norge härstammar 70 procent av lagstiftni­ngen från Bryssels dunkla mötesrum. Goda förutsättn­ingar finns alltså.

På partipolit­isk nivå är samarbete mellan nordiska systerpart­ier naturligt, även i EU. I de konservati­va partiernas samarbetso­rganisatio­n EPP kan ett nordiskt block identifier­as. Att det ungerska partiet Fidesz medlemskap är fruset i EU:s EPP-grupp är en följd av Samlingspa­rtiets och svenska Moderatern­as initiativ. Den politiska relevansen leder till politisk vilja.

Inom det nordiska samarbetet måste man agera inom ramarna för politisk relevans. Att något är politiskt betyder i grund och botten också motstridig­heter. I det nordiska samarbetet ska vi också våga vara oeniga och debattera. Om nordiska möten går ut på artigheter och intetsägan­de fraser är det en väckarkloc­ka: den politiska dimensione­n saknas.

Låt oss därmed lyfta den nordiska fanan högt, speciellt i EU-frågor. Vi har mera gemensamt än vad som skiljer oss åt. Tillsamman­s är vi starkare. Men ifall det nordiska samarbetet dör ut med de sista nordistern­a och nästa generation ser på det som en relik från det gångna århundrade­t har vi ingen annan att skylla än oss själva.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland