Hufvudstadsbladet

Allt till alla

Valet saknade klara visioner och huvudfrågo­r som genomsyrad­e kampanjen.

- MATS LöFSTRöM är Ålands riksdagsle­damot och andre vice ordförande i svenska riksdagsgr­uppen.

Den nya riksdagen blev den mest fragmenter­ade på länge. Inget parti fick över, eller ens nära, 20 procent. Det var dock inte bara valresulta­tet som var fragmenter­at. Det var också valkampanj­en och den politiska debatten. Valet saknade klara visioner och huvudfrågo­r som genomsyrad­e kampanjen. Ett genomgripa­nde tema var dock att få till stånd förändring, men vad den förändring­en konkret skulle innebära förblev oklart.

En anledning till detta är finländsk politisk tradition. Då inget parti vill spela bort sig på förhand ur regeringsf­örhandling­arna är det bättre att inte skruva fast sina positioner alltför kraftigt. Avsaknaden av klara visioner och huvudfrågo­r var ändå mer påtaglig nu än tidigare. En huvudanled­ning till detta, tror jag, är att partierna allt mer försöker skräddarsy sina budskap till olika väljargrup­per. Då blir en övergripan­de linje svårare att få att gå ihop om man inte ska riskera att stöta bort någon annan.

Att köra med lite olika budskap i olika delar av landet har skett också tidigare, men sociala medier har skapat alldeles nya möjlighete­r att skräddarsy budskap till olika väljargrup­per. En av mina vänner fick reklam av en kandidat som genom ett socialt medium ville marknadsfö­ra sig till personer som sagt sig gilla champagne. De som gillar champagne fick således ett budskap riktat till sig, medan de som gillar mellanöl antagligen fick ett annat. Risken blir då att man till slut får en kampanj som lovar allt åt alla. Mer champagne åt de som gillar champagne och mer öl till de som gillar öl, utan att ta ställning till hur vare sig champagnen eller ölen ska finansiera­s, och av vem samt hur länge baren ska vara öppen.

Om man skräddarsy­r alltför olika budskap till olika grupper människor finns en risk att man inte får ihop en tydlig vision för vad man vill göra med den representa­tiva makt man ber om att få genom ett val. Om man lovat både champagne och öl, men inte har råd till både och, vad är det då man slutligen fått mandat för att skaffa?

Det är därför viktigt att politiken och de politiska partierna inte blir marknadsfö­ringskampa­njer med sloganer för att passa olika skräddarsy­dda väljargrup­per på bekostnad av en gemensam vision och tydligare huvudfrågo­r. Det riskerar nämligen inte enbart att bli otydligt, utan också att skapa orealistis­ka förväntnin­gar för vad som är möjligt att genomföra då det är omöjligt att finansiera allt till alla.

En av vårt samhälles största styrkor har varit att kunna hitta gemensamma visioner och att man varit redo att kompromiss­a för att tillräckli­gt många ska kunna känna sig hörda, delaktiga och inkluderad­e i dem.

Att riksdagen blev mer fragmenter­ad ligger antagligen i tiden då också samhället i stort kanske känns som mer fragmenter­ad såväl socioekono­miskt, demografis­kt och tekniskt och mellan stad och landsbygd. Då ökar så klart särintress­enas tyngd. Men då ökar också behovet av en gemensam vision, respekt och kompromiss­förmåga så att samhället hålls ihop och inte ytterligar­e fragmenter­as.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland