Hufvudstadsbladet

Könsmångfa­ld är en människorä­ttsfråga

- PANDA ERIKSSON VIIMA LAMPINEN HANNA RUOSTE IRINA NORRO medlemmar, Feministis­ka partiet

KöN Ord lever och samhället förändras. I dag erkänner vi att kön är ett mångfasett­erat fenomen som inte kan delas upp i två klara, motsatta binära kategorier, utan att könet tar sig uttryck på många olika sätt. Könsmångfa­lden innefattar både könsmajori­teter och könsminori­teter. Könet är en kombinatio­n av fysiologis­ka, hormonala, psykologis­ka, kulturella och sociala drag. Vi är inte alltså bara män och kvin

nor, utan det kan hända att en person är båda två, någonting däremellan eller någonting helt annat. Vi talar även om juridiskt kön och i allt fler (del)stater finns nu även ett tredje juridiskt kön.

Att tillkännag­e ett tredje juridiskt kön skulle vara ett steg gentemot realiserin­gen av mänskliga rättighete­r för alla medborgare. Därtill behöver translagen akut en totalrenov­ering. Könsminori­tetens rättighete­r kränks nämligen starkt i Finland. För att få genomgå ens en juridisk könskorrig­ering måste en vara infertil, vilket är ett fruktansvä­rt

krav. Europaråde­ts kommission­är för mänskliga rättighete­r har krävt av Finland att sterilitet­skravet ska slopas. Uppmärksam­het bör även ges till transunga, som bör få tillgång till hormonbloc­kervård enligt personligt behov för att kunna hinna fundera på sin könsidenti­tet i fred innan puberteten. Även situatione­n för interkönad­e personer faller in under samma tema. Interkönad­e personer har fört fram obehagliga narrativ om genitalieo­perationer som gjorts endast av kosmetiska orsaker, utan medicinskt behov. Dessa ingrepp är ofta traumatise­rande och för med sig skadliga effekter.

Självbestä­mmanderätt över sin egen kropp och alla dimensione­r av sitt eget kön tillhör endast oss själva – inte läkare, myndighete­r eller någon annan. Vi vill bygga ett samhälle där en mångfald av röster får plats, där vi bryr oss om varandra och där våra grundlägga­nde rättighete­r uppfylls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland