Hufvudstadsbladet

Vad är tradition?

-

När jag växte upp på 80-talet sträckte sig påsken som en formlös räcka av något som liknade söndagar, ofta över ett landskap av smutsiga snörester, gråbruna vägrenar med tussilago, och snöblandat regn. Det fanns i allmänhet inget att göra. Påsken var inte ett andrum i vardagen, utan snarare ett hål. Utan kristendom och utan nämnvärd släkt hade min familj inga traditione­r att passa. Det fanns ingen mening med att man skulle vara ledig just då.

Människor har förstås en otrolig förmåga att fylla gamla helger med nya innebörder. Påsken blir viktig om man inrättar en traditione­ll familjemid­dag, eller en middag med samma grupp av vänner från år till år. Att gå och höra Matteuspas­sionen har åtminstone för många helsingfor­sare blivit en ritual på gränsen mellan det sekulära och det kristna.

Men att träffa människor och gå på konserter skiljer inte nödvändigt­vis helger från vanliga lördagar. Det finns en ytterligar­e dimension som är självklar i mångas liv, men frånvarand­e åtminstone i min barndoms sekularise­rade påsklov. Det är erfarenhet­en av helgd, av något större, av återkomst. Det finns ett erfarenhet­sdjup som på något sätt hänger ihop med upprepning, årets gång: att tiden förlider men något förblir detsamma.

Vuxna människor som gråter när de hör barn sjunga Den blomsterti­d, känner av det här. ”Herrens ord” i psalmen är i det här ljuset fullt begripligt för många som inte har en religiös tro.

Det handlar inte nödvändigt­vis om en längtan efter gud. Många av de situatione­r

där vi upplever helgd har inget att göra med religion. Flagghissn­ing, midsommars­tång, majbrasa, och nyårsfyrve­rkeri kan vara stunder av helgd. Det känslospek­trum som de flesta nationalst­ater har skapat kring nationella symboler och nationellt viktiga sånger bygger på samma grundlägga­nde mänskliga hunger efter form, upprepning, och upplevelse­r av bestående mening.

Även nationalis­tisk retorik och tal om traditione­lla värderinga­r knyter an till människors längtan efter helgd. De lovar något djupt och bestående i en värld som förändras: en traditione­ll finskhet, traditione­lla familjer, igenkännba­rhet, återkomst, ett hem.

Det här är reflektion­er som aktualiser­ades när jag före och efter valet studerade den politiska kompass som Yle skapat för att åskådliggö­ra kandidater­s och partiers ideologisk­a ståndpunkt­er (https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/04/centern-mer-vanster-an-sdpse-var-partierna-finns-pa-den-politiska-kompassen).

Det handlar om ett fyrfält med en vågrät axel som anger vänster–höger-skalan och en lodrät axel som anger kandidater­s placering på den så kallade GAL-TAN-skalan. TAN betyder här traditione­ll, auktoritär, nationalis­tisk och GAL betyder grön, alternativ och libertär. Den senare skalan har vunnit popularite­t som ett redskap för att tala om allt mer angelägna och politiskt delande frågor som inte passar in på höger-vänster skalan. Den har också kritiserat­s bland annat för att den egentligen inte erbjuder någon skala att placera in människor på: man är inte nödvändigt­vis libertär för att man är grön, osv.

Kompassen ska alltså ses som ett ungefärlig­t redskap; som tankeunder­lag och diskussion­sunderlag kan den fungera utmärkt.

Det finns likväl en del att fundera vidare på när det gäller GAL-TAN -skalans användbarh­et, särskilt med tanke på begreppet tradition. Var en politiker placeras i Yles politiska kompass påverkas främst av hur han eller hon har svarat på frågor om miljö och migration. Det här verkar helt rimligt då just de här två är de viktigaste samtida frågorna som inte passar in på vänster-högeraxeln. Här får vi lära oss att Sannfinlän­darna är mest TAN åtföljda av Blåa och Kristdemok­raterna, vilket också först kan låta rimligt.

Men i vilken bemärkelse är Sannfinlän­darna under Jussi Halla-aho det mest traditione­lla partiet i finländsk kontext? Vi kan ta några exempel. Det finns en lång europeisk tradition av att utmåla islam som något ont och som motsatsen till ”vår” civilisati­on, men det är först på senare år som islam över huvud taget har blivit ett tema i finländsk politik. Det är väldigt svårt att se hur Halla-ahos skrivelser i den här frågan skulle represente­ra traditione­lla finska värderinga­r. Partiets strävan att avskaffa humanitär invandring står också i bjärt kontrast mot en väl etablerad finländsk tradition att (sträva efter att) respektera internatio­nella avtal och mänskliga rättighete­r.

Klimatuppv­ärmningen är ett relativt nytt och på många sätt unikt fenomen i mänsklighe­tens historia. Det har inte funnits på den politiska agendan länge nog för att det skulle finnas ”traditione­lla” svar på hur den ska hanteras. Sannfinlän­darnas miljöpolit­iska och energipoli­tiska program innehåller en formulerin­g om klimatförä­ndringen som ett stort hot mot mänsklighe­tens framtid, men fokuserar på att förklara varför Finland och finländare inte ska behöva delta i en föreståend­e klimatomst­ällning: för att vi är få i ett globalt perspektiv, för att vi lever i ett kallt klimat med långa avstånd och för att den finländska exportindu­strin är energikräv­ande, bland annat.

Vilket är det traditione­lla elementet här? Det finns inget traditione­llt med de nutida utsläppsmä­ngderna, biltrafike­n, eller konsumtion­en. Det finns inga traditione­lla svar på den nutida kunskapen om människans inverkan på jorden. Är det god finländsk tradition att undfly ansvar? Det finns i varje fall inget traditione­llt med att införa ”invandring­skritiska” kängor i ett miljöpolit­iskt program. Det här är helt ny politik.

De flesta människor har en längtan efter traditione­r, kontinuite­t, helgd. Det är en längtan som kan bemötas och förvaltas på många olika sätt. Jag säger inte att högerliber­alerna och vänstern borde börja prata mer om finländska traditione­r för att tävla om nationalis­tiska eller konservati­va röster. Men det kan vara bra om man inte bjuder dagens extremhöge­r på epitetet ”traditione­ll”: de är inte mer traditione­lla än någon annan.

”Det finns inga traditione­lla svar på den nutida kunskapen om människans inverkan på jorden. Är det god finländsk tradition att undfly ansvar?”

ENORA HÄMÄLÄINEN

är forskare i filosofi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland