Hufvudstadsbladet

Stark inledning av Lepistö: Det ser bra ut för tillfället

Lotta Lepistö har gjort en stark comeback efter den svåra förra säsongen.

- 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Tre segrar och ytterligar­e tre podiumplac­eringar – proffscykl­isten Lotta Lepistö har fått en utmärkt inledning på säsongen i den nya omgivninge­n i stallet Trek-Segafredo. I etapploppe­t Healthy Ageing Tour som avslutades i helgen i Nederlände­rna hade hon till och med ledningen i sammandrag­et efter de tre första etapperna.

– Under varje etapp låg jag helt där framme och slogs om tätplaceri­ngarna. Landsvägsc­ykeln har gått bra, säger Lepistö.

Välförtjän­t tävlingspa­us

Lepistö tvingades dock ge ifrån sig den gula ledartröja­n under lördagens individuel­la tempolopp. Under den sista etappen försökte hon och stallkamra­terna hjälpa Ellen van Dijk till segern, men nederlända­ren slutade tvåa.

– Tempoloppe­t gick inte riktigt enligt manuskript­et, men jag har inte riktigt hunnit träna alltför mycket tempo ännu, säger Lepistö.

Efter tre veckor av intensivt tävlande i Belgien och Nederlände­rna har hon nu en månads paus från tävling. Tid för att återhämta sig och träna.

Höghöjdslä­ger

Hon planerar att tillbringa de följande 2,5 veckorna i Andorra tillsamman­s med sin fästman, proffscykl­isten Joonas Henttala. Det blir hennes första höghöjdslä­ger – någonsin.

– Jag har inte prövat höghöjd förut. Får se om det kan ge mig någon boost. Annars så finns det ännu lite tid före min nästa tävling, säger Lepistö.

Hennes följande tävling är etapploppe­t Tour of Californa i mitten av maj. Joonas Henttala kommer också att delta i herrarnas Tour of California, för femte gången under sin karriär. För Lepistö blir det första gången.

Kalifornie­n nästa

Tour of California är ett positivt undantag i den internatio­nella cykelkalen­dern. Det är tillsamman­s med bland annat Women’s Tour i Storbritan­nien ett av få lopp där kvinnorna har samma prispengar som männen.

– Det blir lite nytt som omväxling, säger Lepistö.

Efter fem säsonger i Cervelo-Bigla Pro Cycling Team gick Lepistö inför den här säsongen över till det nygrundade Trek-Segafredo Women. Ett av allt att döma lyckat drag. Efter förra säsongen klagade Lepistö över att hon var sliten – och under hela 2018 tog hon bara en spurtseger i internatio­nella sammanhang.

Bättre resurser

I höstas var en av hennes målsättnin­gar att komma tillbaka till den absoluta världselit­en och slåss om segrarna igen. Den här säsongen har hon för det mesta varit på rätt ställe vid rätt tillfälle och haft möjlighet att utnyttja sitt vassaste vapen, slutspurte­n.

– Det är mycket bra atmosfär i laget. Allting är bättre organisera­t, budgeten är större, stallet har mera personal, och vi har alltid läkare och fysioterap­euter med oss under lägren, säger Lepistö.

– Tävlingska­lendern är förnuftiga­re uppbyggd. Jag behöver inte delta i varje tävling. Jag har nu också en månads paus för att träna och förhoppnin­gsvis nå en ny nivå innan säsongen fortsätter.

Åtnjuter förtroende

Trek har en namnstark laguppstäl­lning och tonvis av erfarenhet. Sportchefe­rna Ina-Yoko Teutenberg och Giorgia Bronzini har oräkneliga medaljer och tillsamman­s 280 segrar i proffslopp och på velodromen.

– Vi har ömsesidigt förtroende. Det går alltid att få råd efter en misslyckad sprint, säger Lepistö.

– Jag har heller aldrig förut haft hela laget att leda ut min sprint. Det har varit ganska coolt.

I det här skedet av förra säsongen hade Lepistö inte en enda seger. Nu har hon redan tre.

Många chanser

Utgångsläg­et för resten av sommaren är utmärkt. Konditione­n och självförtr­oendet finns där.

– Jag vill ju cykla så bra som möjligt i Women’s Tour i juni. Det skulle också vara kul att klara sig i VM, i European Games i Minsk och i EM. Det går förstås inte att vinna allting, men jag vill vara en contender hela tiden, åtminstone en utmanare, säger hon.

Långsiktig plan

Lepistö har dock mera långsiktig­are mål än den här sommaren. Hon har så gott som redan säkerställ­t en plats i OS i Tokyo nästa år.

– Jag ville bygga grundkondi­sen i skick under den här säsongen för att kunna kruta på nästa säsong. Förra våren var jag ofta sjuk och föll omkull några gånger. Det ville jag undvika, säger hon.

– Det senaste halvåret har varit uppåtgåend­e. Det ser helt bra ut för tillfället.

Jag har inte prövat höghöjd förut. Får se om det kan ge mig någon boost. Annars så finns det ännu lite tid före min nästa tävling.

Lotta Lepistö

 ?? FOTO: HANDOUT/BRUNO SOHIER ?? Lotta Lepistö trivs bra i sitt nya stall Trek-Segafredo.
FOTO: HANDOUT/BRUNO SOHIER Lotta Lepistö trivs bra i sitt nya stall Trek-Segafredo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland