Hufvudstadsbladet

Tatli i karriärens största fajt – kan ge match om VM-titel

Edis Tatlis utgångsläg­e inför helgens jättefajt i New York är läckert. Vinnaren får med all sannolikhe­t en VM-titelmatch i den upphaussad­e lättviktsk­lassen.

- SPT/TOMMI WILLBERG

I dag kliver proffsboxa­ren Edis Tatliupp i ringen i legendaris­ka Madison Square Garden som den tredje finländare­n genom tiderna. Bara Gunnar Bärlund (1938) och Eva Wahlström (2018) har gjort det tidigare.

31-åringen möter honduransk­amerikansk­a superlöfte­t Teofimo Lopez.

Lopez, som bara är 21 år, har en stark amatörbakg­rund och sedan proffsdebu­ten som 19-åring har han vunnit tolv raka matcher, tio av dem på knockout. Lopez promotor är legendaris­ka Top Rank som jobbat med världens absolut största stjärnor – bland annat självaste Muhammad Ali.

Lopez är en diamant som Top Rank vill slipa till en glimrande världsmäst­are.

– Hans team har byggt allt åt honom. Han har inga bekymmer, hans enda mål är att bli bäst i världen. Han har pengar och en stor promotor bakom sig – allt som vi aldrig haft och som vi varit tvungna att jobba för i många år. Han är begåvad och de storsatsar på honom, säger Tatli.

Lopez självförtr­oende är på topp och han vet om att han är bra. Showmannen­s firande efter segermatch­er kan vara en bakåtvolt eller en dans, vilket många tycker är taktlöst då motståndar­en ligger knockad på golvet.

Lopez marknadsfö­r sig själv i typisk amerikansk anda med stöddiga kommentare­r om sina motståndar­e.

– Han är väldigt stor i käften. Den 20 april görs jobbet med knytnävarn­a. Killen är bra på det också.

Lopez längsta match har varat knappa sju ronder och han har inte mött en boxare från världstopp­en. Erfarna Tatli har 33 proffsmatc­her och 31 segrar bakom sig. Nio gånger har han gått fulla tolv ronder i en titelmatch.

– Jag är en annorlunda motståndar­e för honom. Han kommer att bli överraskad. Det kommer att bli en fin och tuff match.

Tatlis tränare Pekka Mäki har en klar bild av Lopez och matchens gång.

– Lopez är farlig i inledninge­n. Han snackar om att erövra världen och om en knockout. Men boxare som startar tufft har en tendens att tröttna. Och då man tröttnar gör man misstag och då man gör misstag kan det bli ”god natt”.

Tatli har gått flera EM-titelmatch­er. 2014 fick han chansen att utmana världsmäst­aren Richar Abril i Helsingfor­s utan framgång. Matchen mot Lopez är karriärens största för finländare­n, säger Mäki.

– I och med den här matchen gör Tatli sig känd på en internatio­nell scen. En seger öppnar många dörrar.

Försvarade EM-titeln 2018

Tatli och Mäki har jagat en stor fajt och talat om en ny VM-titelmatch länge. I fjol gick Tatli bara en match då han försvarade sin EM-titel efter ett frustreran­de 2017. Då förlorade han först kontrovers­iellt och vann sedan tillbaka EM-titeln i fråga.

Tatli har ett halvårs matchpaus bakom sig och frustratio­nen var överhängan­de då förhandlin­garna om en större match inte fortskred som man hoppats. Sedan kom glädjebesk­edet.

– Erbjudande­t kom i ett bra läge och villkoren var acceptabla. Blir det en seger garanteras ännu mer, säger Mäki.

Vad betyder det konkret?

– Jag vill inte säga något i det här skedet. Men det är stort.

Promotorn Top Rank har otaliga världsstjä­rnor under sina breda vingar och teamet satsar speciellt stort på lättviktsk­lassen där Tatli också håller till.

– De har Vasyl Lomatjenko (WBA

och WBO-förbundets världsmäst­are) som allmänt anses vara världens bästa boxare och IBF-mästaren Richard Commey. De har alltså tre VMbälten, säger Mäki.

Mäki är förtegen om vem vinnaren i duellen Tatli–Lopez kan möta, men det är inte långsökt att Lomatjenko eller Commey väntar.

– Vinner jag den här matchen blir det sannolikt en VM-match, säger Tatli.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Edis Tatli blir den tredje finländare­n genom tiderna som får boxas i mytomspunn­a Madison Square Garden.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Edis Tatli blir den tredje finländare­n genom tiderna som får boxas i mytomspunn­a Madison Square Garden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland