Hufvudstadsbladet

Annus horribilis för påven

- PETER LOEWE

Mitt älskade Rom flödar över av besökare under påsken, pilgrimer såväl som icke troende turister. Det är en flod som väller fram mot Peterskyrk­an. Men hur kan påven Franciskus vara så populär i dessa tider?

Kanske för att det är oroliga tider. Helt säkert beror det på honom själv: alltid på gott humör, pastoral och outtröttli­g. Dessutom är han en teologisk förnyare. Bland det mest gripande jag sett honom göra är att trösta ett gråtande barn som sörjer sin pappa som inte var troende. ”Det är klart att din pappa som låtit döpa dig kommer till himlen, trots att han var ateist”, säger påven tröstande.

Ett utspel som går stick i stäv mot kyrkans läror. Men det struntar Franciskus i. I dag sägs det att majoritete­n av påvens kardinaler inte står på hans sida. Det rör inte påven i ryggen.

På dymmelonsd­agen träffade Franciskus den unge miljökämpe­n Greta Thunberg. Båda två vurmar för klimatet. Påven i sitt långa brev Lovad vare du där han visar stor oro för klimatförä­ndringarna.

Det senaste året har med rätta varit ett ”annus horribilis” för påven. För första gången har en kardinal dömts till fängelse för pedofilbro­tt. Det var George Pell från Australien, handplocka­d av Franciskus för att styra upp Vatikanens många ekonomiska skandaler.

Resten har dominerats av nya pedofilska­ndaler som kommit i ljuset. Påven är inte direkt inblandad, men det har visat sig att flera av hans utnämninga­r varit djupt olämpliga. Den viktigaste handlar om biskopen Mario Delpini som aktivt mörkat övergrepp. Påven Franciskus upplyfte 2017 Delpini till ärkebiskop av Milano. Han är därmed ansvarig för Europas största stift med 5,5 miljoner invånare.

– Den person som mörkar övergrepp eller saboterar utredninga­r skall inte stanna kvar på sin plats, har Franciskus sagt.

Året var 2015 men påven har inte gjort allvar av sina ord.

För någon vecka sedan började man gräva på den tyska kyrkogårde­n inne i Vatikanen, där man letar efter Emanuela Orlandi; flickan som var dotter till en viktig tjänsteman i Vatikanen och som försvann spårlöst mitt i centrum på eftermidda­gen den 22 juni 1983.

Nya spår eller rykten gör gällande att hon kan ha blivit begravd på denna kyrkogård i hemlighet. Troligen hittar man ingenting denna gång heller. Men Vatikanen tar detta på allvar och har först nu inlett en officiell utredning. Detta 36 år efter att den då 15-åriga Emanuela Orlandi försvann.

I år känns det svårt att önska en glad påsk från Petersplat­sen!

”I dag sägs det att majoritete­n av påvens kardinaler inte står på hans sida. Det rör inte påven i ryggen”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland