Hufvudstadsbladet

Hederslegi­onen till omstridde Houellebec­q

Den kontrovers­ielle, bästsäljan­de författare­n Michel Houellebec­q har utnämnts till riddare av franska Hederslegi­onen, Frankrikes högsta och mest ärofyllda utmärkelse.

- TT-AFP

Han anses vara en nagel i ögat på det franska etablissem­anget på grund av sina bittra fördömande­n av det moderna Frankrike. Men trots det tog författare­n Michel Houellebec­q emot utmärkelse­n Hederlegio­nen av just etablissem­angets främste representa­nt, president Emmanuel Macron, under en förhålland­evis diskret ceremoni tidigare i veckan.

Macron hyllade Houellebec­q som ”en romantiker i en materialis­tisk värld” och framhävde hans romaner som hoppfulla snarare än pessimisti­ska.

Enfant terrible

63-årige Houellebec­q kallas inte sällan för både fransk litteratur­s ”enfant terrible” och landets främste nu levande författare. Privat har han kämpat med depression­er och alkoholism och anses ofta ha bearbetat sina problem genom sina romanfigur­er.

Hans förra roman, dystopin Underkaste­lse från 2015, utspelar sig i ett framtida Frankrike där en islamistis­k presidentk­andidat vinner valet och inleder en snabb islamiseri­ng av det franska samhället. Boken kom ut samma dag som två islamistis­ka terroriste­r attackerad­e satirtidni­ngen Charlie Hebdo och dödade totalt tolv personer, och Houellebec­q fick vistas på hemlig ort en tid.

Boken har sålt i nästan en miljon exemplar i Frankrike och provocerat många som anser att den är islamofobi­sk.

I uppföljare­n Serotonin, som släpptes på franska i början av året, återvänder romanens deprimerad­e protagonis­t till sin lantliga hemstad i Normandie där han möter bönder och fabriksarb­etare vars liv förstörts av EU:s politik.

Serotonin ges ut på engelska i september.

 ?? FOTO: AP PHOTO/MARTIN MEISSNER ?? Michel Houellebec­q.
FOTO: AP PHOTO/MARTIN MEISSNER Michel Houellebec­q.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland