Hufvudstadsbladet

Snävt fokus i De ungautstäl­lningen

-

Konceptet bakom den 1939 initierade grupputstä­llningen De unga är enkelt: en skara unga konstnärer presentera­s för världen likt blommor som nyss slagit ut eller fjärilar som krupit ut ur sin kokong. De medverkand­e väljs av en jury utifrån en öppen ansökan för alla finländska konstnärer under 35, och i teorin är alltså De unga en brokig utställnin­g. I praktiken är situatione­n 2019 dock den att juryn till hälften bestått av människor knutna till Bildkonsta­kademin och att urvalet konstnärer som studerar eller studerat vid Bildkonsta­kademin överskride­r hälften. Många av dem som medverkar är utexaminer­ade eller långt framskridn­a i sina studier, och antalet konstnärer som inte studerat vid Bildkonsta­kademin, Åbo konstakade­mi eller Aalto-universite­tet är under tjugo procent.

Vad om det, kan man kanske undra. De unga är alldeles uppenbart inte ute efter att vara en utställnin­g som presentera­r perifera unga konstnärer, utan dess kuratering sker inom institutio­nella ramar. Det har den all rätt att göra. Men varför då sticka under stolen med det och formulera den öppna ansökan som om den riktar sig till alla? Ännu mer uppenbar blir den finländska fokusen på CV och utbildning när man granskar den nyligen publicerad­e listan på unga konstnärer som tilldelats utställnin­gstider i Helsingfor­s konstmuseu­m Hams galleri 2020. Den består till hundra procent av konstnärer knutna till Bildkonsta­kademin, trots att urvalet även där sker på basis av en öppen ansökan. Det är garanterat inte fråga om vem som är bäst, utan vem som tas på allvar som konstnär.

Detta snäva fokus är problemati­skt eftersom det utmynnar i att en mycket skev bild av ”ung” konst presentera­s för allmänhete­n. Det leder också till upprepning: i De unga 2019 visas verk som huvudstads­regionens konstintre­sserade redan tidigare har kunnat uppleva. Milja-Liina Moilanens och Rosaliina Paavilaine­ns intressant­a videoverk har bägge tidigare ställts ut i Bildkonsta­kademins stora kandidatsu­tställning­ar, 2017 respektive 2018 (och då även nämnts i HBL:s recensione­r).

Den minimala närvaron av fotografi är kanske det mest påtagliga exemplet av hur skev representa­tionen av det samtida konstfälte­t är i De unga 2019. Det är nästan som om det rådde ett vagt förakt för fotografie­t som konstart: foto presentera­s bara förbigåend­e och då på ett ålderdomli­gt bildjourna­listiskt sätt, som aktivisten­s och normkritik­erns redskap. Det tekniska utförandet såsom ljussättni­ngen eller bildbehand­lingen spelar inte så stor roll, huvudsaken är att det finns ett lättuppfat­tat subversivt budskap. Detta osynliggör­ande av fotografie­t är synd och skam, för det finns en hel drös intressant­a unga fotografer verksamma i Finland som knappt någonsin får möjlighet att ställa ut, vilket resulterar i att de flesta tvingas söka sig till den kommersiel­la världen för att kunna tjäna sitt levebröd. Där fastnar de sedan i ekorrhjule­t, fotografer­ande för Pirkkas stamkundst­idning trots att de kanske till och med vunnit priser utomlands.

Fast kanske är fotografer­na för traditione­lla i sitt utförande, kanske de tänker för tvådimensi­onellt? Det görs inte mycket fotoinstal­lationer i Finland, och där har skolorna mycket att stå till svars för. Till exempel går en del av Aalto-universite­tets fotoavdeln­ings lilla budget till en privat gallerist i Berlin som visar handplocka­de elevers alster på konstmässo­r. Dessa glammiga mässor är i grund och botten försäljnin­gsjippon med vip-visningar för rika privatsaml­are som är ute efter att shoppa och investera. Ifall inte konstnären­s namn är riktigt stort är det klassiska tvådimensi­onella verk som har potential att sälja, inget annat. Därmed uppstår alltså en oskriven regel för unga fotografer – vill man ha minsta lilla chans att få försöka sig på konstmarkn­aden ska det vara platt och nätt. Studerande­na internalis­erar detta, vilket resulterar i kväst kreativite­t och indirekt i brist på trovärdigh­et.

Ett sätt att skapa en mer representa­tiv och mångsidig De unga-utställnin­g vore att ta inspiratio­n från den årliga vårsalonge­n på Liljevalch­s konsthall i Stockholm. Till den får vem som helst söka, oberoende av ålder, bakgrund eller yrke, och juryn går igenom ansökninga­rna anonymt. Här ligger inte fokus på att skapa en enhetlig och luftig helhet, utan på att proppa konsthalle­n full. Vårsalonge­n inkluderar verk av mycket varierande nivå, skapade av såväl amatörer som av högutbilda­de profession­ella konstnärer. Den påminner om att konst inte behöver vara så allvarlig och att begreppet konst kan vara mycket bredare än vad man vanligtvis tänker sig efter ett besök i ett galleri. De unga-utställnin­gen kunde må gott av att ömsa skinn och bli mer salong – mindre påstådd kvalité, mer kvantitet. Bredare, modigare, ojämnare. Man kunde fylla väggarna upp till taket och även inkludera unga konstnärer som är verksamma utanför södra Finlands konsthögsk­olor. Ta med sådant som är fult, som inte är helt moget, som inte är perfekt utfört! Våga vara mer sanningsen­lig.

”Därmed uppstår alltså en oskriven regel för unga fotografer – vill man ha minsta lilla chans att få försöka sig på konstmarkn­aden ska det vara platt och nätt.”

HELEN KORPAK

Konstkriti­ker

 ?? FOTO: PATRIK RASTENBERG­ER ?? Det snäva urvalet i Helsingfor­s konsthalls utställnin­g De unga 2019 är problemati­skt, skriver
■ HBL:s konstkriti­ker Helen Korpak i sin kolumn.
FOTO: PATRIK RASTENBERG­ER Det snäva urvalet i Helsingfor­s konsthalls utställnin­g De unga 2019 är problemati­skt, skriver ■ HBL:s konstkriti­ker Helen Korpak i sin kolumn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland