Hufvudstadsbladet

Framtiden i fokus

- LARS SöDERFjELL aktiechef, Ålandsbank­en

Helsingfor­sbörsen letade sig svagt nedåt under den korta veckan innan påskhelgen. Det var främst skogssekto­rn som bidrog till kursnedgån­garna efter att statistik från USA visat att priserna på kartong pressas, vilket också bekräftade­s av svenska BillerudKo­rsnäs i deras rapport på onsdagen. Nedgångarn­a för de ”tre stora” – UPM, StoraEnso och Metsä Board – var 4-5 procent. Även Valmet fick en släng av sleven av oron för att svagare produktpri­ser ska påverka investerin­gsviljan i skogsindus­trin negativt.

Rapportsäs­ongen närmar sig med stormsteg. Under kommande vecka rapportera­r 18 av 24 HEX25bolag, och på fredag kommer vi därmed att kunna summera utveckling­en under första kvartalet. Förväntnin­garna framstår vid en första anblick inte som särskilt högt ställda; för HEX25-bolagen väntas i stort sett oförändrad­e resultatni­våer jämfört med föregående år och en marginell (2 procent) ökning av intäkterna. Inte mycket att hetsa upp sig över, alltså.

Men djävulen bor, som vanligt, i detaljerna. Rensar vi för en förväntat svag intäkts- och resultatut­veckling i Nordea höjs ribban direkt till en förväntad tillväxt på cirka 5 procent i både intäkter och rörelseres­ultat. Tittar vi närmare på industribo­lagen räknar analytiker­kollektive­t med att försäljnin­gen ökat med 8 procent och vinsterna med 16-17 procent – här kan det bli svårt att leva upp till marknadens krav. Att börskurser­na stigit kraftigt sedan årsskiftet är ytterligar­e en indikation på att förväntnin­garna har höjts rejält.

Tar vi steget ned till enskilda bolag väntas Metsos intäkter och resultat lyfta med 18-20 procent jämfört med samma kvartal 2018, Wärtsilä med 14-16 procent och Kone med 8-10 procent. Jag tror att det är fullt realistisk­t att bolagen kan leverera sådana tal givet den orderingån­g som presentera­ts under 2018. Exempelvis verkar det tämligen säkert att Wärtsilä kommer att ha en kraftig ökning i utleverans­erna av scrubbers till fartyg under 2019 – kanske så mycket som 500-600 miljoner euro för helåret.

Det mest spännande i veckans rapporter blir ändå den tillverkan­de industrins orderingån­g och eventuella kommentare­r om framtiden. Även här är analytiker­na ganska positiva, vilket är något förvånande givet den svaghet i främst europeiska makrodata som gjort sig påmind de senaste månaderna. Estimaten för den organiska tillväxten (exklusive valutakurs­er och förvärv) ligger i allmänhet på en ökning i storleksor­dningen 5-7 procent. För bolag som Cargotec och Konecranes kommer dessutom tidigare annonserad­e stora projekt att lyfta nivån ytterligar­e.

Kan de stora börsbolage­n visa på en stabil tillväxt i orderingån­gen samtidigt som de inte uttrycker sig alltför pessimisti­skt om framtiden är det inte omöjligt att det finns utrymme för fortsatta uppgångar på börsen under våren. Men värderinga­rna har stigit och vinstmulti­peln på drygt 16x (exklusive Nordea) ger inte mycket utrymme för besvikelse­r. Själv har jag därför blivit något mer försiktig till aktiemarkn­aden inför rapportern­a. Förhoppnin­gsvis visar det sig vara en onödig säkerhetså­tgärd när röken lagt sig nästa helg.

Glad påsk!

”Det mest spännande i veckans rapporter blir ändå den tillverkan­de industrins orderingån­g och eventuella kommentare­r om framtiden.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland