Hufvudstadsbladet

Osynliga hjältar synliggjor­da

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Hemligstäm­plad diplomati heter Tomi Brotherus dokumentär från 2013 som gjordes till minne av fyrtioårsd­agen av militärkup­pen i Chile. Dokumentär­en är nu åter aktuell och kan ses på Yle Arenan med anledning av den sexdelade dramaserie Invisible Heroes som Yle låtit producera om händelsen. Tomi Brotherus pappa är nämligen Tapani Brotherus som var Finlands ambassadör i Santiago under kuppen. Han räddade livet på hundratals chilenare genom att gömma dem undan juntan på ambassaden och hjälpa dem att ta sig till Finland. Och han gjorde det utan de finska myndighete­rnas stöd, i motsats till sin svenska kollega Harald Edelstam som hade statminist­er Olof Palmes fulla godkännand­e.

Det ligger med andra ord en hel del dramatik kring händelsern­a, och därtill är det en hjältehist­oria om beundransv­ärt civilkurag­e som berättas – en hjälteroll som Tapani Brotherus aldrig personlige­n verkar ha gjort anspråk på.

Serien som regisserat­s av Mika Kurvinen och Alicia Scherson, och skrivits av Tarja Kylmä och Manuela Infante, är till största delen inspelad på plats i Chile. Det är en påkostad produktion: sjuttiotal­et är rekonstrue­rat i kläder och miljöer, men framför allt finns här dramatiska masscener som torde ha krävt en hel del resurser för att få till.

I rollerna som diplomatpa­ret Tapani och Lysa Brotherus ses det äkta skådespela­rparet Pelle och Sophia Heikkilä. I seriens början utses den 35-åriga Tapani Brotherus till ambassadör i Chile i en närmast obefintlig konkurrens tack vare sina språkkunsk­aper. Uppdraget kommer att få honom att växa inte bara i sin yrkesroll utan också som människa när han ställs inför valet att rädda människoli­v – något han egentligen aldrig tvekar inför. Han har även nära kontakt med och stöd av Harald Edelstam (Mikael Persbrandt), Sveriges äldre och lyskraftig­a ambassadör som blir något av en förebild för honom. Det finska utrikesmin­isteriet däremot är snarare besvärat av det uppkomna läget och tecknas inte i en särskilt smickrande dager i serien.

Det här är en serie som främst skildrar ett samtidshis­toriskt händelsefö­rlopp, och det är också för sitt sätt att levandegör­a detta, få oss att förstå vad som hände och vad som stod på spel, som den är sevärd. Dylika serier riskerar lätt bli ”illustrera­d historia” och som sådana kan de kännas livlösa. I det här fallet finns det tillräckli­gt med nerv och dramatik och gott skådespele­ri för att resultatet ska kännas relevant och engagerand­e.

Serien är textad till svenska. Yle TV1 söndag 21.05, repris måndag 21.55

 ?? FOTO: DIEGO ARAYA CORVALáN ?? ■
Pelle Heikkilä och Mikael Persbrandt som nordiska diplomater på plats i Chile under militärkup­pen.
FOTO: DIEGO ARAYA CORVALáN ■ Pelle Heikkilä och Mikael Persbrandt som nordiska diplomater på plats i Chile under militärkup­pen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland