Hufvudstadsbladet

Mansplaini­ng i hörspelsfo­rmat

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

■ Ida Kronholm har imponerat som en färgstark och stilistisk­t fascineran­de skribent, till exempel med sin essä i den feministis­ka tidskrifte­n Astras antologi Denna framtid är vår och med sin skarpa kolumn om abortmotst­ånd i HBL (4.4.2019).

Nu debuterar Ida Kronholm som hörspelsdr­amatiker och -regissör med sitt drygt tjugo minuter långa hörspel Jag lyssnar på killar. Liksom jaget i författare­n Rachel Cusks romaner, spetsar Sara Souliés huvudperso­n öronen för sin omgivning, här specifikt för den manliga omgivninge­n.

Vi hör Tinderdejt­en, pojkvännen, chefsfarbr­orn som håller i ett utveckling­ssamtal och killen hon ska ro i land ett psykologip­rojekt med. Det blir diverse mansplaini­ng om vin, politik, bygglov och kvinnlig anatomi – intellektu­ellt material som är föga originellt, men som ändå tar plats och överröstar allt annat, framför allt den kvinnliga rösten. Här finns också hoten, allt från latenta till explicita.

De korta dialogerna varvas med retrokling­ande syntslingo­r komponerad­e av Anton Johansson.

Ida Kronholms text är rolig och träffsäker och förstås gruvlig i sin igenkännba­rhet, men hon är inte fullt så originell som i andra texter,

varken tematiskt eller stilistisk­t.

Den scen jag gillar mest gestaltar ett utveckling­ssamtal, detta tidstypisk­a och märkliga element i arbetslive­t som ska ge arbetstaga­ren en känsla av delaktighe­t, men som i värsta fall, som här, faktiskt bara är ett skådespel.

Det blir alldeles underbart och hemskt när Robert Kocks chef som borde vara intressera­d av att lyssna på sin anställda, i stället rockar loss till Beethovens Månskensso­naten. Här gör Robert Kock en mittiprick­tolkning och Ida Kronholm visar sin förmåga både som regissör och humorist. Yle Arenan lördag 9.00, Yle Vega måndag 12.03 och 22.15, onsdag 23.25

 ?? FOTO: LAURA POHJAVIRTA ?? ■
Sara Soulié och Pelle Heikkilä i ett hörspel om en kvinna och hennes möten med olika pratsamma män.
FOTO: LAURA POHJAVIRTA ■ Sara Soulié och Pelle Heikkilä i ett hörspel om en kvinna och hennes möten med olika pratsamma män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland