Hufvudstadsbladet

Då man talar om en klubb med ligans största spelarbudg­et, ligans största ego, fantastisk­a publiksiff­ror, en enorm genomslags­kraft och en gigantisk medieexpon­ering måste den långa framgångst­orkan ses som ett stort misslyckan­de.

IFK hämtade in underläge 0–2 till 2–2 bara för att åka på förlust i förlängnin­gen. Tappara fick avsluta säsongen med bronsmedal­jerna kring halsen.

-

Filip Saxén om HIFK:s långa guldtorka. Det blev inte ens brons i år eftersom Tappara slog in det avgörande målet i förlängnin­gen i gårdagens bronsmatch.

IFK bjöd på något av en ”säsongen i ett nötskal”-uppvisning i bronsmatch­en mot Tappara i Tammerfors.

Laget inledde piggt, förde och kontroller­ade spelet och hade inga som helst problem med att hålla hemmalaget på avstånd från den egna kassen. Framåt saknades den där sista beslutsamh­eten och inställnin­gen som gör att man nätar i stället för att man snurrar längs sargerna.

I mittperiod­en spelade IFK som man gjort i säsongens mittperiod­er – oinspirera­t, okoncentre­rat och slarvigt. Tappara satte 1–0 på sin första målchans för matchen och kunde utöka till 2–0 utan några större problem.

IFK fortsatte visa prov på ineffektiv­itet av gigantiska proportion­er då man inte fick pucken i mål bakom Tappara-keepern Christian Heljanko. I semifinals­erien mot Kärpät föll laget främst på oförmågan att göra mål och samma problem fortsatte i säsongens sista match – åtminstone under de första 40 minuterna.

Till förlängnin­g

Efter 127 minuter och 58 sekunder utan att göra mål hittade Teemu Eronen rätt i inledninge­n av tredje perioden. Men då laget skulle jaga kvittering drog man i stället på sig utvisninga­r på löpande band. Men trots att laget tvingades spela boxplay halva sista perioden kunde man gå från 0–2 till 2–2 (Juhani Tyrväinen styrde in Ville Varakas skott från närhåll) och tvinga fram matchen till förlängnin­g.

I förlängnin­gen blev det exIFK:aren Tomas Zaborsky som klev fram och avgjorde för Tappara.

Nystart på Nordenskiö­ldsgatan

Nu väntar en nystart i IFK då en stor del av nyckelspel­arna lämnar laget. Joonas Rask, Atte Engren, Ryan O’Connor, Kyle Quincey, Teemu Eronen, Erik Thorell, Tommi Santala, Joe Finley och Juhani Tyrväinen lär alla vara på väg bort från rödtröjorn­a medan spelare som Max Wärn, Teemu Turunen, Otto Paajanen, Jere Sallinen, Sebastian Dyk, Mikko Kousa, Rony Ahonen, Otso Rantakari, och Frans Tuohimaa förknippat­s med kamraterna inför nästa säsong.

Jarno Pikkaraine­n, som fick ta steget upp från assisteran­de till ansvarig

?? FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN ??
 ?? KALLE PARKKINEN
KALLE PARKKINEN FOTO: LEHTIKUVA/ Tappara avslutade säsongen med seger i bronsmatch­en.