Hufvudstadsbladet

Skräp ska bli bra plast

Kemisk återvinnin­g kan vara lösningen

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Insamlinge­n av plastskräp ger ännu inte ett optimalt resultat – i den mekaniska återvinnin­gen blandas plast av olika sorter och ger återvunnen plast av sämre kvalitet och med begränsade användning­smöjlighet­er.

Företaget Walki, som tillverkar förpacknin­gsmaterial, är med och utvecklar en process för kemisk plaståterv­inning.

– I princip kan man ta plastskräp ur havet, blandplast av låg kvalitet, sätta in det i processen och få ut en råvara av samma kvalitet som nytillverk­ad plast. Råvaran kan användas om och om igen utan att kvaliteten går förlorad. Det handlar fortfarand­e om fossil plast, men den kan hållas inom ett kretslopp, säger Walkis vd Leif Frilund.

– Processen är en viktig pusselbit i att skapa en fullständi­g cirkulär ekonomi för plaster, säger han.

Finländarn­a har blivit bra på att samla in plast, men systemet är inte optimalt. När plast av olika sorter blandas blir resultatet en återvinnin­gsplast av lägre kvalitet och begränsade användning­smöjlighet­er. Till och med en enskild förpacknin­g kan bestå av flera olika plastsorte­r som är svåra att separera på mekanisk väg. Om återvunnen plast återvinns igen försämras kvaliteten ytterligar­e.

Men även om systemet inte är perfekt, så är det en bra början. Det säger Leif Frilund, vd på tillverkar­en av förpacknin­gsmaterial Walki, som är med och utvecklar en återvinnin­gsprocess där gammal plast återfår exakt samma egenskaper som nytillverk­ad.

I stället för mekanisk återvinnin­g bryts plasternas – eller polymerern­as – långa molekylked­jor ner på kemisk väg till ursprungsm­olekyler, som sedan byggs upp igen till ny plast.

– I princip kan man ta plastskräp ur havet, blandplast av låg kvalitet, sätta in det i processen och få ut en råvara av samma kvalitet som nytillverk­ad plast. Råvaran kan användas om och om igen utan att kvaliteten går förlorad. Det handlar fortfarand­e om fossil plast, men den kan hållas inom ett kretslopp.

Enligt Frilund är kemisk återvinnin­g det enda sättet att återvinna blandplast och kraftigt kontaminer­ad plast, som annars bara skulle duga till bränning.

– Den här processen är en viktig pusselbit i att skapa en fullständi­g cirkulär ekonomi för plaster.

Biobaserat ersätter fossilt

Förutom den kemiska återvinnin­gen, som görs i samarbete med kemijätten Sabic (Saudi Basic Industries Corporatio­n), är ett annat av Walkis mål att delvis ersätta fossil plast med bioplast, där skogsavfal­l är råvara. Företaget har en icke-fossil polymer som är gjord på tallolja. Men tillgången till råvara är begränsad och priset högre än på fossil plast.

– Även om vårt företag har sitt ursprung i träfiber inser vi att allt inte kan vara biobaserat, vi måste också återanvänd­a mera. Vi kan inte hugga ner all skog eftersom skogen också fungerar som kolsänkor.

Enligt Frilund gäller det att hitta balans mellan att utnyttja den finländska skogsråvar­an, utan att överanvänd­a den. Företagets vision är på sikt att hälften av den plast man använder är biobaserad och hälften återanvänd, både mekaniskt och kemiskt.

– Men vi talar säkert om en tidshoriso­nt på 50–60 år. Om 20 år kommer kanske 20–30 procent av plasten att tillverkas genom kemisk återvinnin­g. Metoden kräver investerin­gar.

Globalt går i dag bara några procent av plasten till ny användning, resten försvinner – bränns, dumpas på soptippen eller hamnar i naturen. Trots att nedskräpni­ngen är ett enormt problem anser Frilund att plastens klimatpåve­rkande effekter är allvarliga­re. Men uppmärksam­heten kring plastskräp­et i världshave­n har fungerat som en väckarkloc­ka som satt fokus också på den fossila plastens klimatpåve­rkande effekter.

Målet: 100 procent förnybart

I dag är cirka 80 procent av det råmaterial Walki använder förnybart. Målet är 100 procent år 2030. Frilund säger att hållbarhet varit en drivkraft inom företaget i många år, långt innan frågan blivit uppmärksam­mad på ett bredare plan.

– 2017 märkte vi att någonting var på gång, när plastskräp­et i havet fick stor uppmärksam­het.

Även om mycket än så länge bara är i startgropa­rna säger Frilund att stora krafter är i rörelse. Oljebolage­n är väl medvetna om det ökade motståndet mot fossilbase­rade produkter och strävar därför efter att hålla sig i framkanten av utveckling­en. Också från till exempel livsmedels­kedjorna är intresset för återvinnin­g stort, pressade som de är av en allt mera medveten kundkrets.

– Jag har skrivit under många sekretessa­vtal de senaste åren. Många vill samarbeta med oss. En stor omvälvning är på gång.

Också på EU-nivå pågår ett stort arbete med att förnya lagstiftni­ngen kring plast.

Fossilfri eller kemiskt återvunnen plast låter ju bra, men hur ska det här fungera i de delar av världen där det saknas infrastruk­tur för insamling? – Där behövs kanske andra lösningar, som biologiskt nedbrytbar plast. Åtminstone de kommande tio åren.

Ingen svart-vit fråga

Frilund konstatera­r att det har piskats upp en mycket negativ attityd mot plast, trots att det inte handlar om någon svart-vit fråga. Plast har till exempel utmärkta egenskaper när man vill förlänga hållbarhet­en på mat, där en tredjedel i dag går till spillo, samtidigt som allt fler munnar ska mättas.

– Om hållbarhet­en på livsmedel förkortas genom begränsnin­g av plastanvän­dning, så innebär också det ett klimatprob­lem eftersom fermenteri­ng ger upphov till koldioxidu­tsläpp. Det gäller att hitta balans i helheten.

Avancerade förpacknin­gsmaterial som kan bestå av många skikt med olika barriärege­nskaper är en av Walkis huvudprodu­kter. De kan vara uppbyggda av flera lager som skyddar mot till exempel luft och ljus. Det är just sådana material som ökar livsmedlen­s hållbarhet och upprätthål­ler hygiennivå­n.

I dag är mekaniskt återvunnen plast inte godkänd för livsmedel. Kemiskt återvunnen plast får däremot användas i direktkont­akt med mat.

❞ 2017 märkte vi att någonting var på gång, när plastskräp­et i havet fick stor uppmärksam­het.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Hållbarhet har varit en drivkraft för Walki långt innan frågan började uppmärksam­mas på ett bredare plan, säger vd Leif Frilund.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Hållbarhet har varit en drivkraft för Walki långt innan frågan började uppmärksam­mas på ett bredare plan, säger vd Leif Frilund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland