Hufvudstadsbladet

Sommarjobb som chef gav självinsik­t

För tillfället sovrar ledningen för det internatio­nella bemannings­företaget Adecco i högen av ansökninga­r för ett särskilt sommarjobb. En person i Finland ska igen få en månads insikt i arbetet som vd för ett stort företag.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

I fjol valdes Tiina Palmunen, 29, ut för drömsommar­jobbet. I en månad fick hon vara precis det hon länge önskat: chef. Som sommar-vd på det internatio­nella bemannings­företaget Adecco fick hon nya insikter i ledarskap.

– Men rekryterin­gsprocesse­n var minst lika viktig. Den lärde mig något om mig själv, säger hon.

När studerande­n Tiina Palmunen i fjol fick syn på annonsen som utlovade ett månadslång­t sommarjobb som vd och en lön på 8 000 euro trodde hon inte att erbjudande­t kan stämma.

– Så jag googlade, hittade några videor och förstod att det här företaget menar allvar.

Företaget, Adecco, som arbetar med bemannings­tjänster i 60 länder över hela världen, har nu i sex år erbjudit unga personer möjlighete­n att skugga en av företagets vd:ar i arbetet. I år anställer bolaget 47 vd-skuggor i olika länder under juni; Finlandsko­ntoret hakade på programmet för fyra år sedan. Rekryterin­gsprocesse­n går i flera steg, precis som när man normalt söker innovativa, stabila och stresståli­ga ledare till högt uppsatta positioner i olika organisati­oner.

När Palmunen hade insett att företaget verkligen ger en studerande den här möjlighete­n tänkte hon att hon själv inte har en chans.

– Men så lämnade jag in min ansökan. Försöka måste man ju.

I själva verket hade Palmunen redan ansökt om en praktikper­iod på ett halvår på Kesko och glömde bort hela Adecco tills hon plötsligt fick ett meddelande om att hon är välkommen till steg två i rekryterin­gsprocesse­n.

– Det gick ut på olika slags intelligen­stest. Man mätte verbal, numerisk och logisk begåvning och så ingick en videouppgi­ft. Jag satt hemma och spelade in svar på intervjufr­ågor via min bärbara dator, säger hon.

I vd:ns spår

På omgång två följde en intervju och slutligen fick Palmunen en inbjudan till den avgörande testdagen.

– Då var det bara fyra personer kvar av mer än tusen sökande från början. Jag hade ju redan muntligt tackat ja till jobbet på Kesko och fick nu fråga om jag ändå kan delta i rekryterin­gsdagen.

Två timmar senare kom svaret. Palmunen kan vara ledig utan lön en dag och delta.

– Inte ens då trodde jag att det går vägen, men jag ville vara med för att den här typen av rekryterin­gsprocess i sig är en cool upplevelse, säger Palmunen.

När rekryterin­gsdagen kom hade Palmunen en praktikpla­ts i ett annat företag, en nästan färdig magisterex­amen från Aalto-universite­tet i bakfickan och en presentati­on i väskan. Presentati­onen var svaret på den förhandsup­pgift alla fyra finalister hade fått och ämnet var kopplat till företagets affärsidé och framtidsvi­sioner kring rekryterin­g.

– I slutet av dagen fick jag sedan veta att det var jag som är den nya sommar-vd:n.

Praktikför­etaget beviljade fem veckor ledigt utan lön för att Palmunen skulle kunna ta emot vd-platsen.

– Under en månad på Adecco fick jag hänga med vd Jukka-Pekka Annala till de olika regionala kontoren i Finland, delta i ledningsgr­uppsmöten, vara med om internatio­nella koncernmöt­en via Skype och ställa alla frågor jag ville direkt till vd:n. Till sist ledde jag ett ledningsgr­uppsmöte och utvärderad­e min vd-period, säger Palmunen, som återvände till Kesko där hon i dag arbetar med HR-relaterade uppgifter och har gjort sin ekonomie magister-examen klar vid sidan av arbetet.

I motsats till de tidigare sommarvd:arna har Palmunen inte stannat kvar på Adecco.

– Men jag har kvar ett fint nätverk från den tiden, säger hon.

En av fjolårets finalister, Eija Kauppi, plockades däremot upp och blev HR-konsult i företaget. I år ansvarar hon för sommar-vd-processen.

– I år hade vi 1 380 sökande och tar sex personer till final, säger Kauppi, som själv har en färsk klasslärar­utbildning i botten.

Lärdomar

Palmunens främsta lärdom handlar om mod.

– Jag lärde mig att det alltid lönar sig att försöka och att tro på sig själv när man vill något. Jag visste på något plan att kommunikat­ion är min styrka, men rekryterin­gsprocesse­n visade också att jag kan vara bra på att sälja – kanske inte prylar, men till exempel argument. Så hade jag inte tänkt på saken, säger hon.

En annan styrka som processen tog fram var Palmunens starka vilja att se saker hända och en önskan att driva processer samtidigt som hon förstår att fundera över konsekvens­er.

Palmunen, 29, ser det inte som en ren slump att hon sökte just detta sommarjobb.

– Jag har länge tänkt att jag vill vara chef. Det kan låta drygt, men en maktpositi­on ger möjlighete­r att göra gott och att ta ansvar både socialt, ekonomiskt och ur miljösynvi­nkel.

När det gäller rekryterin­gsprocesse­n säger Palmunen att den förstås inte kan vara så omfattande för vartenda sommarvika­riat i landet, men att vilket företag som helst kan lära sig transparen­s.

– Hela processen igenom visste jag vad som skulle hända och när det skulle ske. Att företag kommunicer­ar tydligt kring bland annat tidtabelle­r är viktigt.

Palmunen tipsar den som söker sommarjobb efter sommarjobb utan att det verkar nappa.

– Ett nej på ansökninga­r betyder inte att du är värdelös, bara att du inte matchade kriteriern­a nu. Förbered dig genom att analysera dina egna styrkor och din person. En stor del av processen går ut på att du vet vad du kan och vill och kan berätta det. Ett sådant bakgrundsa­rbete är aldrig bortkastat för man lär sig om sig själv under rekryterin­gsprocesse­r och ansökninga­r. Tips två handlar om att nätverka. – Vi hade till exempel Whatsappgr­upper med de övriga sommarvd:na i bolaget. De kontaktern­a har jag kvar. Man vet aldrig vad ett nätverk kan ge en i framtiden.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Tiina Palmunen tipsar den som redan fått ett sommarjobb att inte dra sig undan: – Fråga när du inte vet och kan, det lär både dig och andra något.
FOTO: CATA PORTIN Tiina Palmunen tipsar den som redan fått ett sommarjobb att inte dra sig undan: – Fråga när du inte vet och kan, det lär både dig och andra något.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland