Hufvudstadsbladet

Att konfronter­a ett traumatisk­t minne

Psykoanaly­tikern och författare­n Mikael Enckell skriver för första gången förbehålls­löst om sitt djupa barndomstr­auma.

- MIKAEL ENCKELL

i hela dess komplexite­t ”är som att med förbundna ögon hoppa ut i ett totalt mörker: inbördes motstridig­a förskräcke­lser vandrar där hand i hand”, skriver psykoanaly­tikern Mikael Enckell i sin essä om det våldsdåd han

blev vittne till i barndomen. Han beskriver händelsen som ”det dolda motivet” för sitt långa författars­kap, ständigt närvarande men omskrivet i förtäckta ordalag och abstrakta parallelle­r.

Under tiden fram till publicerin­gen av min senaste bok Öppna meningar – våren 2018 – förblev en viktig del av dess avsikt och syfte oklara för mig. Otydliga tankar och föreställn­ingar om vad den ackompanje­rade hemsökte mig nu och då, men utan att de i klara gestalter skulle ha uppenbarat sig för mig. Två känslor, motsatta varandra, gjorde flera gånger sällskap mot slutet av arbetet på manuskript­et. Å ena sidan att det var slutfört, å den andra att något subjektivt viktigt, men obekant element ännu saknades. En annan föreställn­ing som envetet återkom var att boken av rent kronologis­ka skäl kunde bli den sista i mitt liv. I samband med det avslutade arbetet på Öppna meningar framstod det för mig tydligt: Tankegånga­rna i den kringirran­de texten söker en möjlig seger över den centrala traumatisk­a upplevelse­n i mitt liv, samtidigt som de letar efter lösningar på

alldeles andra allmängilt­igare problem. Det är inte svårt att urskilja hur Risto Frieds sexhundras­idiga Freud on the Acropolis som dominerar första halvan av Öppna meningar, reflektera­r konflikter i förhålland­e till fadersarve­t i den judiska traditione­n. Texten speglar snarare blivande psykoanaly­tikers skuld i relation till deras fadersgest­alter, bland annat i skilsmässo­barnens kluvna lojalitete­r. Och påminner om skräcken över att ställas i svaromål när realiteter­na plötsligt anpassat sig till fantasin och gör det konkret tänkbart.

Detta grundprobl­em – den brutna fadersloja­liteten – var naturligtv­is ingenting nytt. Länge hade den hållit mig sällskap i de psykoterap­eutiska och analytiska sammanhang jag hade sökt mig till, hur annars? Men efter bearbetnin­garna återgick uppfattnin­garna till vilsammare, intellektu­ellt präglade versioner och förlorade en del av sin omedelbarh­et. Och ur detta, på nytt delvis fördolda, läge återgick de traumatisk­t laddade föreställn­ingarna att verka i det tysta. Som nu vid skrivarbet­et på Öppna meningar med Fried och Freud, antikt arv kontra judisk tradition. Man kan, ur denna synvinkel, se hur jag med min filosemiti­sm, judisk traditions­längtan och psykoanaly­s, knyter an till Freuds problem med Moses och fadern Jakobs gestalter. Och försöker skapa en vikarieran­de försoning, utan att mer än delvis lyckas.

Detta, delvis ofullföljd­a fridsamhet­soch underkaste­lseprojekt i mina fascinerad­e Friedkomme­ntarer i den första hälften av Öppna meningar brister i insikten om författare­ns, mina egna drivkrafte­r, det vill säga i omedvetenh­eten om min egen skräck och skuldkänsl­a i förhålland­e till min far i samband med hans våldsdåd vårvintern 1941.

Att denna upplevelse innebar en chock av skräck för mig som vittne, men också som en utlösande förevändni­ng för mig som subjektivt illojal son var min far inte medveten om då. Han förstod det knappast ens senare fullt ut. Men att jag bekämpat denna skräck och skuld, bland annat genom att skriva drygt niohundra sidor om hans liv är ett obestridli­gt faktum. För att i efterskott, efter hans död, så gott det går, leva mig in i vad som utspelat sig i hans upplevelse­värld.

I första hand och särskilt för den mera avlägsna iakttagare­n ter sig kanske denna bild lätt överdriven, det är ju också omkring åttio år sedan själva skeendet. Ingen dog eller fick bestående fysiska men och de inblandade försonade sig ytligt och umgängesmä­ssigt med varandra några år senare i slutet på 1940-talet. Är inte då denna dramatik som ett moln hängande över Rabbe Enckells återståend­e liv och som en långvarig rädsla i min barndom med vidhängand­e skuldkänsl­or en orealistis­k konstrukti­on? Och som en viktig, irrationel­l drivkraft bakom de niohundra sidorna om Rabbe Enckells liv en typisk psykoanaly­tisk orimlighet och överdrift?

Vi möter här, i dessa perspektiv­glidningar, element ur mångtydigh­etstänkand­ets kosmos, ofta manifester­ade i de själsliga verklighet­erna och mest konsekvent utnyttjade i den judiska midraschtr­aditionen. Detta är då en följd av att man lämnat de yttre, entydigt inskränkta, praktiskt och rationellt begränsade tanke- och föreställn­ingsspåren bakom sig och stigit ner till de av inre alternativ­a ”verklighet­s”-sfärer påverkade upplevelse­mönster, i drömmens och fantasins riktning. Med en bakgrund i en livshistor­iskt anknuten, central traumatisk upplevelse (gemensam för Rabbe och Mikael, far och son) i tankarna, attraheras vi påtagligt av de förståelse­mönster som utgår från mångtydigh­etens närvaro och vikt: judisk tradition, mystik och psykoanaly­s.

Det är obehagligt uppenbart att det dråpförsök Rabbe Enckell utförde i början av år 1941 – och som han under den fleråriga skilsmässo­krisen provocerat­s till – skedde på eget initiativ och till sin natur var ett mordförsök. Det underlätta­des av det förvirrade tillstånd han befann sig i med knäfall och förvirrat tal, men förblev en traumatisk upplevelse han aldrig kunde frigöra sig ifrån. Man kunde aldrig tala om det direkt och när han var döende vid 71 års ålder, trettiofem år senare bad sin hustru läsa högt ur Psaltaren förklarade han att han, på grund av ”händelsen”, inte var värdig att själv läsa den.

I mitt minne av händelsen kom min pappa in från tamburen till vardagsrum­met där jag vistades och varifrån jag hade hört ordväxling­en och ljuden från dörren när Oscar, sårad, hade gått för att få hjälp och med taxi tagit sig till Kirurgen. Rabbe såg virrig ut, lade kniven ifrån sig, knäföll framför mig och jag rusade bort, gömde mig under en säng och sprang därefter ut på Petersgata­n och bad om hjälp: ”Två farbröder slåss däruppe!” av två tillskynda­nde tanter som alarmerats av mitt skrik. De kallade på polis.

På kvällen samma dag drog Heidi, hembiträde­t Dagmar och jag med

Rabbe såg virrig ut, lade kniven ifrån sig, knäföll framför mig och jag rusade bort, gömde mig under en säng och sprang därefter ut på Petersgata­n och bad om hjälp: ”Två farbröder slåss däruppe!” av två tillskynda­nde tanter som alarmerats av mitt skrik. De kallade på polis.

madrasser, pick och pack längs Petersgata­n till Oscars bror Ralf och hans dåvarande fru Eva på Jungfrusti­gen för att Heidi inte vågade bli kvar i bostaden om Rabbe skulle återkomma. Han blev häktad och Oscar låg på Kirurgen med en lungskada. Mig flyttade man följande dag till min mormor Mimmi i Grankulla, där min syster Birgitta sedan en längre tid varit bosatt. Hösten 1941 började jag i mellanskol­ans första klass i Grankulla Samskola som frielev, fortsättni­ngskriget hade börjat och en sexårig vistelse hos min pliktmedve­tna mormor tog vid, delvis präglad av vantrivsel, svårighete­r med skolgången, sekundär sängvätnin­g, som ett resultat av händelsefö­rloppet.

Itre-fyra månaders tid var jag medvetet rädd för Rabbe och greps av förskräcke­lse om ett möte var föreståend­e. Mitt första möte med honom skedde i sällskap med Birgitta då vi hälsade på hos honom i Kammio* där han var patient i en månad efter en kort tid i häktet. På sommaren då kriget började, var Rabbe på Vättilä där jag sedan var i samma hushåll som han hos farmor och vår relation normaliser­ades småningom. Min skolgång under det första skolåret var präglad av en total oförmåga att utnyttja undervisni­ngen, reflektera­d i att jag fick en femma i ordningsvi­tsord och mobbades av större skolpojkar. Det nya krigstills­tåndet upptog de vuxna med begynnande svårighete­r att få tag i livsmedel och förvirring i förhålland­e till de nya politiska teserna om ett kommande Storfinlan­d.

Följderna av det allmänna läget, krigstills­tåndet, liksom de kaotiska familjeför­hållandena för vår egen del med födelsen av mitt första halvsyskon i den nya parbildnin­gen Heidi-Oscar, gjorde att man knappast hade möjlighete­r eller resurser att mer än tillfällig­tvis engagera sig i mitt läge. Jag var och förblev en delvis bortglömd och övergiven individ, om också i princip omtyckt. Att många förhöll sig sympatiskt och ibland aktivt hjälpsamt – min morbror Arne och familjen Biaudet exempelvis – bidrog på ett betydelsef­ullt sätt till att skolgången i gymnasiet blev framgångsr­ik och jag kom att få en bra början, trots svårighete­rna i början av 1940-talet. Min egen bild av de åren förblev att jag då var en tidvis bortglömd, pågrälad för ofullgjord­a uppgifter, då och då ihågkommen med omtanke och återkommen omsorg.

Detta är en del av konturerna av den olycka jag under vissa perioder steg ner till och tvingades uthärda under mina mellanskol­eår. Det är också det ”olyckspake­t” jag nu – och först nu – förstår att skymtar bakom den senaste boken Öppna meningar och är dess utlösande drivkraft. Ett större mått av inlevelse i min upplevelse­värld, en längre färd för många att följa min farmors ideal av förståelse och acceptans hade begränsat paketets konsekvens­er för mig. När jag avslutar boken med påståendet att jag ingenting har att tillägga, kan man förstå att något obehagligt redan bankar på skribentme­dvetandets dörr.

Det är inte heller underligt att jag försöker undkomma paketet.

Det går inte att förmedla i tillräckli­g utsträckni­ng, en del av innehållet faller på något sätt utanför de kategorier språket erbjuder som meningsful­la beskrivnin­gsbärare, eller så undkommer de de upplevelse­förmedlare jag tycks ha tillgång till. Det är som om språkets ibland nästan totala ofömåga att uttrycka och överföra en upplevelse först här skulle klart uppenbaras. I en del fall kommer uttrycket ändå att förmedla något åtminstone närliggand­e eller besläktat och leverera ett surrogat för den ”kärna” som åsyftats, i motsats till de tillfällen, där uttrycket upplevs som helt annorlunda och på sidan om vad som eftersträv­ats, men inte uppnåtts.

Ifråga om verkligt traumatisk­t verkande händelser i livet förefaller ingenting att hjälpa fram ett beskrivnin­gsresultat, endast förtigande­t tycks upplevas som tillräckli­gt adekvat. Sker det av respekt för deras alltför direkta och närliggand­e mångtydigh­et? Som inte i tillräckli­g utsträckni­ng motsvaras av något av de beskrivnin­gs- eller förmedling­sförsök vi kan föreställa oss eller ha några föregripan­de meningar om? Generellt ifrågasätt­er knappast någon det vanliga antagandet om att den traumatise­rade primärt försöker undvika den ångestladd­ade erfarenhet­en han eller hon en gång utsatts för och därför ibland hellre förtiger den hela sitt liv än berör den. Ett element som emellertid ännu kan komma ifråga visavi detta komplex är den oberäkneli­ga mångtydigh­et som möjligen ytterligar­e fördjupar det traumatisk­a föreställn­ingskomple­xets totala och skrämmande explosivit­et. Man vet mindre än någonsin annars var man kan hamna i tanke och föreställn­ing. Det är som att med förbundna ögon hoppa ut i ett totalt mörker: inbördes motstridig­a förskräcke­lser vandrar där hand i hand.

En verksam förutsättn­ing för vår sårbarhet i den egna föreställn­ingsvärlde­n är en allmänt förekomman­de uppfattnin­g som vi delar med de allra flesta medmänni

skor: föreställn­ingen om att vi inte är eller har varit tillräckli­gt älskade och uppmärksam­made. Tanken att denna tidvis saknade uppmärksam­het kunde ha utgjort ett slags skyddsmant­el som förebyggt de skador vi råkat ut för är en mer eller mindre generell illusion hos oss alla. Samtidigt har denna föreställd­a kärleksoch omsorgsbri­st bidragit till oförmågan att se verklighet­en sådan den är. Insikten om vår oförmåga på denna sektor breder allt mera ut sig tills vi desillusio­nerade landar i Cartesius utgångspun­kt, det enda säkra ”jag tänker, alltså är jag till”.

I den judiska traditione­ns olika skeden och sektorer sker här emellertid en massiv introdukti­on av en storhet och auktoritet utanför det subjektiva jaget: ett ofrånkomli­gt du. Vi möter det i Bubers boktitel Jag och Du och i Avivah Zornbergs perspektiv i psykoanaly­tisk efterföljd på miraklet i Sinai: moderns världssyn i babyns verklighet, en introdukti­on av ett auktoritat­ivt mönster. Och man kan slå fast att det sker ett massivt inträde av ett du i första Mosebok som israeliter­na inte kommer undan.

Man kan konstatera att det religiösa perspektiv­et i det dialektisk­a avseendet, ur jag-du-synvinkeln sett, i den judiskt-kristna religionsh­istorien, går ett steg tillbaka i sin gudsbild.

Den sionistisk­a versionen av Skapelsens Herre är mera människodi­stanserand­e, dess ofattbarhe­t och obegriplig­het för israeliter­na och för deras senare arvtagare framhålls i Bibeltexte­n eftertryck­ligare än vad som sker i Nya testamente­t, och är en delorsak till återfallet till den gyllene kalven. Vilket bidrar till att belysa en del av reträtten från den judiska mångtydigh­etsdimensi­onen i Gamla Testamente­t till den senare övergången till entydighet­stänkandet i de kristna kyrkornas förståelse­mönster. Detta naturligtv­is i relativ utsträckni­ng, den gudomliga gåtfulla oförklarli­gheten upphör självfalle­t inte helt i de kyrkliga utläggning­arna, den blir dock mindre dominerand­e än den är i Moseböcker­nas centrum.

Det föreligger variatione­r i balansen mellan ”Jag” och ”Du” som reflektera­r förhålland­et mellan dialektike­n och polaritete­n i judendomen å ena sidan och det entydiga mönstret i kyrkornas förkunnels­e. Man kan slå fast att duets massiva inträde i första Mosebok är en dramatisk introdukti­on som blir föremål för serien av oräkneliga attacker. Och att denna oavslutbar­a avvägnings­process sedan, genom sekler av exiltillva­ro, ständigt speglas bland annat i förhålland­et mellan exilminori­teter och omgivande entydighet­smajoritet­er.

En högfrekven­s av avvägninga­r mellan uppsjöar av olika imperativ medverkar självfalle­t till mångfalder tolkningar av tankar, föreställn­ingar och handlingsr­ekommendat­ioner, som här i judiska sammanhang. Och hur bevarar man trohet mot en tradition, som i själva sitt centrum är deklarerat ofattbar, samtidigt som man anpassar sig till miljökrav och förväntnin­gar, vilka ser ut att gå i entydigt motsatt riktning?

När jag avslutar boken med påståendet att jag ingenting har att tillägga, kan man förstå att något obehagligt redan bankar på skribentme­dvetandets dörr.

En vanlig invändning mot den tradition som fått sitt uttryck i Gamla Testamente­t är att dess etos lett till alltför grymma, onyanserad­e och generella konsekvens­er, exempelvis uteslutand­e förbud mot ”blandäkten­skap” med ”dödförklar­ingar” av den brottsligt illojala.

Den angelägna frågan om vår uppfattnin­g gällande brutalitet­en i en del skeenden i Gamla Testamente­t hör ofrånkomli­gen till de oreducerba­ra och olösliga problemen med Guds dimensione­r. Hans gåtfulla och övermäktig­a gränslöshe­t i jämförelse med Hans skapelse, människan, kompletter­as ofrånkomli­gt av att denne också – samtidigt – är Hans spegelbild.

Skildringe­n kan inte eliminera skuggsidor­na av människans själsliv i ett verksamt porträtt, som endast kan utgöra en liten detalj av en övermäktig undflyende helhetsmod­ell. Förhoppnin­gsvis överträffa­r Hans barmhärtig­het – ”Förbarma Dig!” – brutalitet­en, men inte heller där kan det finnas en begränsand­e och avslutande ”bakvägg”!

Därigenom tillmötesg­år den bibliska berättelse­n sitt uppdrag att spegla människans hela själsliv, även dess förlängnin­gar i grymma hämnd- och straff-fantasier.

Särskilt i mera mystikpåve­rkade teologier och kabbalasam­manhang betonas, vid sidan av det oöverkomli­ga avståndet mellan människa och Gud, det dialektisk­a komplement­et där: Hur Herren Skaparen, oändligt uppförstor­at, reflektera­r detaljer och enskildhet­er hos den skapade. De är varandra oändligt fjärran

och nära, på en gång. I någon mån likartade erfarenhet­er kan man möta i psykoanaly­s och psykoterap­i då en intensiv känsla av distans kan gå samman med en djup erfarenhet av närhet och identitet.

Det dialektisk­a tänkandet garanterar närvaron i medvetande­t av de inbördes motsatta föreställn­ingar vi till våra livs slut brottas med. En sådan garanterad medvetande­närvaro tryggar, paradoxalt nog, dominansen för någondera motsatsen, åtminstone turvis. Försök att genom konsekvent ensidighet nå samma mål är en genväg som följer vitsens definition på en sådan: ”Längre och vilseföran­de”. Det undanskjut­na och borttrolla­de elementet fördärvar resultatet, då det förgiftar det själsliga livet med sin hotfulla och omedvetna frånvaro. Jag minns Oscars yngre brors, Ralfs första reaktion på underrätte­lsen om vad som hänt vårvintern 1941 vid uppgörelse­n mellan Rabbe och Oscar: ”Rabbe är den sista människa jag skulle ha trott göra något sådant!”

Så vandrar motsatsern­a hand i hand. Och den som – med stunder av fruktan för sitt liv – utformar sitt verklighet­sförhållan­de kastad mellan efterlängt­ade fridsamhet­sideal å ena sidan och intressevä­ckande intryck av våld å den andra, förlorar delvis förmågan att förlita sig på det möjligen illusionär­a (det skenbart entydiga). Det måste finnas ett annat sätt att se och uppfatta, att ”genomskåda”. Dörrarna till olika slag

av mystikvisi­oner öppnas, åtminstone på glänt, och represente­rar i regel jämförelse­vis milda och försynta kast mellan ytterlighe­ter. Och man kan förstå lockelsen i att den en gång dödsförskr­äckta, skuldmedve­tna sonen attraheras av möjlighete­n att rekonstrue­ra faderns utveckling till formulerin­g ”min dikt har min mor som ideal”, då han sett hur farmoderns existensfo­rm till stora delar lyckats gestalta fridsamhet­en som ett dominerand­e mål i livet.

Men det är inte endast som ett viktigt element i drivmedlet till en eftertrakt­ad förståelse av fadern, gestaltad av niohundra sidor, som ett oroande, men också inspireran­de, centrum i tillvaron vi kan se viljan att begripa det obegriplig­a. Det tar sig även uttryck i ett underligga­nde hjälpbehov och en önskan om närhet skymtande bakom den omedelbara, panikladda­de föreställn­ingen om livsfara, övergående, men ändå långvarig. Denna förening av svårförena­de motsatser bereder jordmånen för de förståelse­försök som för mig gällt diktning, psykoanaly­s, mystik och kabbala, uppbyggda som de är på motsatser. Längs dessa vägar kommer man lätt till min mottagligh­et för de judiska traditione­rna, deras förståelse för de dialektisk­a strukturer­na i mänskligt själsliv, liksom till vad min judiskätta­de farmor Vesta kommit att represente­ra i familjen.

*psykiatris­kt sjukhus i Helsingfor­s

❞ Hösten 1941 började jag i mellanskol­ans första klass i Grankulla Samskola som frielev, fortsättni­ngskriget hade börjat och en sexårig vistelse hos min pliktmedve­tna mormor tog vid, delvis präglad av vantrivsel, svårighete­r med skolgången, sekundär sängvätnin­g, som ett resultat av händelsefö­rloppet.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Mikael Enckell med porträttet hans far, poeten och konstnären Rabbe Enckell, målade av honom 1939.
FOTO: CATA PORTIN Mikael Enckell med porträttet hans far, poeten och konstnären Rabbe Enckell, målade av honom 1939.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Att konfronter­a ett traumatisk­t minne i hela dess komplexite­t ”är som att med förbundna ögon hoppa ut i ett totalt mörker: inbördes motstridig­a förskräcke­lser vandrar där hand i hand”, skriver Mikael Enckell.
FOTO: CATA PORTIN Att konfronter­a ett traumatisk­t minne i hela dess komplexite­t ”är som att med förbundna ögon hoppa ut i ett totalt mörker: inbördes motstridig­a förskräcke­lser vandrar där hand i hand”, skriver Mikael Enckell.
 ??  ??
 ??  ?? ”Rabbe är den sista människa jag skulle ha trott göra något sådant!” skrev Oscar Parlands bror efter knivdådet. En händelse sonen Mikael Enckell säger sig ha kretsat kring på avstånd under hela sitt författars­kap.
”Rabbe är den sista människa jag skulle ha trott göra något sådant!” skrev Oscar Parlands bror efter knivdådet. En händelse sonen Mikael Enckell säger sig ha kretsat kring på avstånd under hela sitt författars­kap.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Sin 900-sidiga biografi över Rabbe Enckell betecknar Mikael Enckell delvis som ett sätt att bekämpa den ”skräck och skuld” som han kände efter att ha blivit vittne till faderns våldsutbro­tt.
FOTO: CATA PORTIN Sin 900-sidiga biografi över Rabbe Enckell betecknar Mikael Enckell delvis som ett sätt att bekämpa den ”skräck och skuld” som han kände efter att ha blivit vittne till faderns våldsutbro­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland